Τα ζητήματα της υγείας οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε σφαιρικά.
Όποιος ασκεί κριτική απομονώνοντας το κάθε ζήτημα χωριστά, οδηγείται είτε εξ αμελείας, είτε λόγω εσκεμμένης πολιτικής σκοπιμότητας, σε λάθος αποτέλεσμα.
Το συμπέρασμα που πρέπει να αναδειχθεί μέσα από τη μελέτη Λύτρα, είναι ότι η ουσιαστική προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών επιτυγχάνεται μέσω των μέτρων προφύλαξης και του εμβολιασμού, τα οποία συνεπακόλουθα μειώνουν και τον αριθμό των νοσηλιών στα νοσοκομεία.
Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Υπουργείο Υγείας που συστήνεται για τους τεχνολόγους ακτινολόγους και ακτινοθεραπευτές, επιλύει ένα μακροχρόνιο αναγκαίο αίτημα των ανθρώπων που καλύπτουν αυτό το σημαντικό κομμάτι του χώρου της υγείας.
Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα ευρείας ενημέρωσης, συνεχούς εκπαίδευσης και παροχής υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών προς εξυπηρέτηση των πολιτών.
Επίσης, οι παρατάσεις συμβάσεων επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού είναι αναγκαίες και εξασφαλίζουν επάρκεια προσωπικού.
Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζεται και η προσφορά αυτών των εργαζομένων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.
Αναντίρρητο δε είναι το γεγονός, όπως προκύπτει και από τη μελέτη Λύτρα, ότι τα ατομικά μέσα προστασίας και ο εμβολιασμός οδηγούν με ακρίβεια σε μικρότερο αριθμό νοσούντων και ακολούθως σε λιγότερους πολίτες εντός των ΜΕΘ.
Αναλυτικά η ομιλία:
«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η διαχείριση της πανδημίας είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα και γίνεται ακόμη δυσκολότερο, γιατί παράλληλα πρέπει να διαχειριστούμε και άλλα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και γενικότερα την υγεία όλης της χώρας, κυρίως θέματα τα οποία άπτονται της αρμοδιότητας και της ευθύνης του Υπουργείου Υγείας.
Έτσι, λοιπόν, και σε αυτό το νομοσχέδιο αναλαμβάνουμε ένα άλλο θέμα, το οποίο για πολλά χρόνια δεν έχει λυθεί και γίνεται σήμερα εισήγηση για να γίνει πράξη, με τη σύσταση ενός νέου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, το οποίο θα έχει σαν μέλη του, τους τεχνολόγους ακτινολόγους και ακτινοθεραπευτές.
Είναι ένα ζήτημα το οποίο παράλληλα με όλα τα άλλα θα πρέπει και αυτό να λυθεί για να δώσουμε μια ιδιαίτερη σημασία σε ανθρώπους οι οποίοι προσφέρουν πάρα πολλά στην προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής, σε έναν κλάδο ο οποίος χρειάζεται συνεχή ενημέρωση, χρειάζεται προσαρμογή στις νέες ανακαλύψεις και στα νέα μηχανήματα και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει και αυτοί να έχουν τη δική τους ομάδα, να έχουν την ενημέρωση, να έχουν τη συνεχή εκπαίδευση και βέβαια κατοχύρωση δικαιωμάτων τα οποία δικαιούνται όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας.
Έτσι, λοιπόν, γίνεται και αυτό πράξη, για να μπορέσουμε και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, αναγνωρίζοντας τη γνώση τους, τις ευθύνες τους και την προσφορά τους, αλλά και για να προσφέρουμε στον κόσμο ένα επίπεδο παροχής υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών.
Βέβαια μέσα σε όλη αυτήν τη διαδικασία φροντίζουμε και πάλι η διαχείριση της πανδημίας και όλων των θεμάτων της υγείας να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και να αντιμετωπίζεται συνολικά και σφαιρικά. Γιατί όποιος απομονώνει θέματα της υγείας και τα εξετάζει ένα-ένα και τους ασκεί κριτική οδηγείται σε λανθασμένα συμπεράσματα και αυτό γίνεται είτε από αμέλεια, είτε από εσκεμμένη πολιτική σκοπιμότητα. Δεν μπορούν να χωρίσουν τα θέματα της υγείας. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά.
Έτσι, λοιπόν, το Υπουργείο συνολικά αντιμετωπίζει τις κρίσιμες καταστάσεις, αλλά και τα επιμέρους ζητήματα και οργανώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα νοσοκομεία, διασφαλίζοντας υλικοτεχνική υποδομή, καινούργια κτίρια ή επεκτάσεις κτιρίων και βέβαια κλίνες ΜΕΘ, που ήταν απαραίτητες στην υγειονομική κρίση, αλλά και το απαραίτητο προσωπικό με προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων και κυρίως πολλούς επικουρικούς γιατρούς, νοσηλευτές, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί και η κρίση, αλλά και η κατάσταση γενικότερα στα ζητήματα της υγείας. Σήμερα εδώ δίνουμε παρατάσεις σε αυτό το προσωπικό, εν αναμονή και των νέων προσλήψεων, οι οποίες ήδη έχουν οργανωθεί για πάνω από επτακόσιους γιατρούς και νοσηλευτές.
Ωστόσο, όμως, οι επικουρικοί γιατροί, οι επικουρικοί νοσηλευτές παίρνουν παράταση μέχρι τέλος του χρόνου. Τι σηματοδοτείται με αυτήν τη διαδικασία; Ότι αυτό το οποίο η Αντιπολίτευση επαναλαμβάνει ότι είναι χρήσιμο να είναι μόνιμοι, οι επαναλαμβανόμενες παρατάσεις, τους έχουν κρατήσει για μεγάλα διαστήματα στον χώρο της υγείας. Άρα, έχουμε ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί, έχουν την εμπειρία και δεν δημιουργούνται κενά, μέχρις ότου αντικατασταθούν με μόνιμους ή -και αν απαιτηθεί- και πρόσθετους επικουρικούς ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Επομένως και οι ΜΕΘ οργανώθηκαν και οι γιατροί προσλήφθηκαν και στο μέτρο του δυνατού καλύπτονται όλοι οι τομείς για να μπορούμε να παρέχουμε στον Έλληνα πολίτη ασφάλεια, προστασία της υγείας του και της ανθρώπινης ζωής.
Ωστόσο, ακούστηκαν πάρα πολλά σχετικά με τη μελέτη που ήρθε στη δημοσιότητα, απομονώνοντας συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία, όμως, δεν έχουν ειλικρινή στόχο απέναντι στον πολίτη. Γιατί ο ειλικρινής στόχος πρέπει να είναι η ανάδειξη αυτών που θα του δώσουν την πληροφορία του πολίτη για να προστατέψει την υγεία του και τη ζωή του και όχι ο στόχος να είναι να αναδείξουμε ό,τι κατά τη δική μας άποψη πλήττει πολιτικά το Υπουργείο ή και την Κυβέρνηση.
Όποιος, λοιπόν, στοχεύει μόνο σε αυτό, δεν σέβεται τον πολίτη και πραγματικά δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτόν.
Εγώ θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτά τα οποία αναδεικνύονται από τη μελέτη. Δεν προκύπτει ότι αυτοί οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν ή αν νοσήσουν έχουν ελαφρότερη πορεία και δεν οδηγούνται στις ΜΕΘ; Αυτό είναι ένα δεδομένο που πρέπει να το αναδείξουμε. Επίσης, δεν έχουμε λιγότερη θνητότητα όταν οδηγούνται λιγότερα άτομα στα νοσοκομεία, ενώ όταν ο αριθμός αυτός είναι πάρα πολύ μεγάλος, δεν μπορούμε να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα;
Άρα, τι πρέπει, επίσης, να μεταφέρουμε στους πολίτες; Ότι τα μέτρα προστασίας απαιτούνται, αλλά δυστυχώς κάθε φορά που λαμβάνονταν μέτρα προστασίας για να προστατευτούν και να μην διαδοθεί ο ιός, κάθε φορά, μέσα εδώ σε αυτόν το χώρο, από το βήμα της Βουλής, από την αντιπολίτευση και κυρίως την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ακούγαμε επιχειρήματα εναντίον των μέτρων προστασίας των πολιτών. Αλλά τελικά, όταν νοσεί ο πολίτης δεν θα οδηγηθεί και στη ΜΕΘ; Και βέβαια, όταν θα οδηγηθεί εκεί -ανεξαρτήτως αν είναι εμβολιασμένος ή όχι- υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες, πάρα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει σε αυτήν την πορεία και πολλές φορές οδηγούμαστε και στο μοιραίο.
Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να αναδείξουμε όλα αυτά τα επιμέρους ζητήματα και να προστατεύσουμε τους πολίτες.
Όσον αφορά τα νοσοκομεία της περιφέρειας, που δεν είναι τόσο καλά οργανωμένα, και εκεί έχουμε δυσμενή συμπεράσματα που αναδεικνύονται από τη μελέτη. Αυτά τα νοσοκομεία της περιφέρειας, που δεν είναι τόσο καλά οργανωμένα, είχαν οργανωθεί στα πέντε χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώτο χρόνο μόλις ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία τα αποδυνάμωσε; Αυτά τα νοσοκομεία στη χώρα για δεκαετίες ακολουθούν συγκεκριμένους ρυθμούς και με ταχύτατους ρυθμούς αυτή η Κυβέρνηση κάλυψε την έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ και βοήθησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και βέβαια την αντιμετώπιση και όλων των επιμέρους της ζητημάτων.
Εγώ θέλω να πω στο Υπουργείο ότι καλώς έρχονται και οι παρατάσεις των νοσηλευτών κατ’ οίκον, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ηλικιωμένους και κατάκοιτους. Επίσης, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των γιατρών και όλες οι επιμέρους παρατάσεις που δίνονται είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και είναι και μια αναγνώριση και ανταμοιβή των ανθρώπων που δούλεψαν σε αυτό το διάστημα με δύσκολες συνθήκες. Και βέβαια παροτρύνουμε το Υπουργείο να συνεχίσει με αυτόν τον εντατικό ρυθμό να φροντίζει για τα μεγάλα ζητήματα, να μην αφήνει κανένα ζήτημα που να μην ασχολείται και γι’ αυτό οι πολίτες νιώθουν ασφάλεια και έχουν εμπιστοσύνη.
Προφανώς, υπάρχουν πολλά ζητήματα. Ο κορονοϊός Covid-19 είναι μια πολύ επικίνδυνη πανδημία, είμαστε όμως έτοιμοι να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, να διορθώνουμε καταστάσεις και να προστατεύουμε τον Έλληνα πολίτη.
Σας ευχαριστώ».
30/09/2022
Παρασκευή Βρυζίδου
Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία