Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούγοντας τις εντονότατες ενστάσεις της Αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση της κύρωσης των συμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ιδίως στην Επιτροπή, μου ήρθε στο μυαλό ο κατά φαντασίαν απατημένος σύζυγος, ο οποίος κάνει σαματά όχι όταν μαθαίνει για την απιστία, αλλά όταν πάει να πάρει δώρο στη γυναίκα του κατά την επέτειό τους. Και αυτό όχι μόνο γιατί εδώ δεν συντρέχει το στοιχείο της απόκρυψης, αλλά και επειδή η διαμαρτυρία σας είναι εντελώς άκαιρη, προσχηματική και άστοχη.
Και είναι άκαιρη, διότι ουσιαστικά στρέφεται κατά του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή όπως είναι γνωστό «Ελλάδα 2.0», σε χρόνο που αυτό έχει περάσει όλα τα στάδια της εκπόνησης, παρουσίασης, διαβούλευσης και έγκρισης, ενώ και οι ίδιες οι συμβάσεις έχουν ήδη υπογραφεί. Έχει, δε, εξαντλητικά συζητηθεί στο Κοινοβούλιο, σε ειδικές θεματικές, αλλά και κάθε συναφούς αντικειμένου συνεδριάσεις.
Είναι, όμως, ετεροχρονισμένη και όψιμη η κριτική, κυρίως διότι είναι προσχηματική. Διότι στην πραγματικότητα, με την πολιτική σας στάση, και απευθύνομαι κυρίως στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, δείξατε ότι είχατε προαποφασίσει να μην συμμετέχετε στη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου, αλλά να το λοιδορείτε και να το πολεμάτε με κάθε αφορμή. Όπως αμφισβητούσατε και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν από έναν περίπου χρόνο, όταν πρωτοστατούσε στο εγχείρημα για τη θεμελίωση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα, που είχε ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση ενός κολοσσιαίου πακέτου στήριξης για τις οικονομίες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλλά ακόμα και όταν η χώρα μας πέτυχε τη μεγαλύτερη, αναλογικά με το ΑΕΠ της, χρηματοδότηση, δεν είχατε το θάρρος να αναγνωρίσετε μία ξεκάθαρη εθνική επιτυχία. Ενώ, το ξέρετε καλά, ότι τίποτε δεν είναι αυτονόητο, τίποτε δεν είναι δεδομένο.
Είναι όμως και προσχηματική η κριτική σας, αφού δεν μπαίνετε στην ουσία της συζήτησης. Ακατάσχετη θεωρητικολογία και αποσπασματικές αιτιάσεις του τύπου «λίγα βάζετε εδώ. Βάλτε κάτι παραπάνω εκεί». Ορίστε, τα κονδύλια είναι συγκεκριμένα και καταγεγραμμένα, ιδίως σε ό,τι αφορά στις δημόσιες δαπάνες. Σας τα είπε και ο Αναπληρωτής Υπουργός, ο κ. Σκυλακάκης. Περίπου 14 δισεκατομμύρια είναι οι δημόσιες επενδύσεις και 46 δισεκατομμύρια ιδιωτικές.
Να κόψουμε από την ηλεκτρική και ψηφιακή διασύνδεση των νησιών; Να μην κάνουμε την υπογειοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων; Τι θα λέτε μετά όταν θα πέφτουν τα δέντρα από τα χιόνια πάνω στα καλώδια; Μήπως να κόψουμε από την αποκατάσταση των εδαφών στις λιγνιτικές περιοχές; Μία κομβική περιβαλλοντική και αναπτυξιακή για τον τόπο μου παρέμβαση. Ποιος θα την πληρώσει αυτή; Να κόψουμε από το «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια; Ένα πρόγραμμα που ξεπερνάει τα 1,6 δισεκατομμύρια και με τη μόχλευση μπορεί να ξεπεράσει τα 2,5 δισεκατομμύρια και όπως μας λένε οι πολίτες και οι επαγγελματίες έχει πολύ καλή διάχυση στην οικονομία και στην αγορά;
Να κόψουμε από τις αστικές αναπλάσεις; Να κόψουμε από τα περιβαλλοντικά προγράμματα, την επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων, αυτοκινήτων, ταξί, λεωφορείων, την τοποθέτηση φορτιστών; Να μην προχωρήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Ιδίως όταν η καρδιά του προγράμματος είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση; Να κόψουμε από τα αρδευτικά; Αυτό λέτε; Ξέρετε πόσα εδάφη στην περιφέρεια, και στη δική μου, διψούν να αρδευτούν, ώστε οι παραγωγοί να πάνε σε δυναμικές καλλιέργειες;
Μήπως να μην κατασκευάσουμε τον ΒΟΑΚ ή τον Ε65, έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα; Ο Ε65, ένα άλλο κομβικό έργο για τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας, που πέτυχε ο αρμόδιος Υπουργός και ο Πρωθυπουργός να το εντάξουν παρά τις αντιρρήσεις, διότι πλέον δεν είναι επιλέξιμα τα οδικά δίκτυα.
Να κόψουμε από την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας μετά από τόσες τραγωδίες που έχουμε βιώσει; Να μην δώσουμε τα μέσα στους ανθρώπους που μάχονται με τη φωτιά; Να μην προστατεύσουμε τους πολίτες, τους συμπολίτες μας, από τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων, που ολοένα και αυξάνονται περισσότερο στην εποχή μας;
Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ τα μεγέθη είναι συγκεκριμένα και πεπερασμένα και δεν μπορείτε να κάνετε αυτό που κάνατε την προηγούμενη περίοδο, που όποιον βρίσκατε μπροστά σας του τάζετε 20 και 30 εκατομμύρια.
Και καλά τάζατε. Επιφυλαχθήκατε, όμως, για την κύρωση της σύμβασης; Επιφυλαχθήκατε για την τόσο ευνοϊκή χρηματοδότηση της χώρας; Τι λεονταρισμοί είναι αυτοί; Ξαναγυρίσατε στο 2015; Δηλαδή, τι θα γίνει αν δεν κυρωθούν οι συμβάσεις σήμερα; Από πού θα πληρωθούν τα ταγμένα; Πώς θα στηριχθούν οι επαγγελματίες; Πώς θα αναταχθεί η οικονομία;
Δεν είναι, όμως, μόνο άκαιρη και προσχηματική κριτική. Είναι πρωτίστως άστοχη, διότι το εθνικό μας σχέδιο είναι πλήρες, ώριμο, συνεκτικό, δυναμικό και θα αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό. Όχι μόνο γιατί το λέμε εμείς. Όχι μόνο γιατί το λένε οι διεθνείς οίκοι. Όχι γιατί το αποτυπώνουν οι ίδιες οι αγορές. Αλλά και επειδή σε κάθε αξιολόγηση από τα αρμόδια όργανα, που έχουν την ευθύνη του ελέγχου, της έγκρισης και της εποπτείας του, εισπράττει τις καλύτερες κριτικές.
Συνεπώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας επανέλθουμε σε πραγματικό χρόνο. Βρισκόμαστε λίγο πριν από την κύρωση των δύο συμβάσεων για τη λήψη δανείου ύψους 12,7 δις και επιδοτήσεων ύψους 17,8 δις, για την υλοποίηση του οραματικού Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Είναι γνωστό, ας γίνει σαφές, ότι η καταβολή αυτών των χρημάτων στη χώρα μας δεν είναι απροϋπόθετη. Συναρτάται με την εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων και οροσήμων, ενώ σε ό,τι αφορά στο δανειακό σκέλος, πρέπει αυτό να αποπληρωθεί στον συμβατικά προβλεπόμενο χρόνο.
Δεν πρόκειται λοιπόν για λεφτά που πέφτουν από το ελικόπτερο, όπως κάποιοι τα εμφανίζουν. Πολύ περισσότερο, δεν είναι λεφτά για φάγωμα αλλά προορίζονται για να θεραπεύσουν τις επενδυτικές και αναπτυξιακές πληγές που άφησε η πανδημία και στοχεύουν στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας. Κι αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί στο ασφυκτικό χρονικό αυτό πλαίσιο.
Γι’ αυτό ψηφίστε την κύρωση και αφήστε τις σκιαμαχίες. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και η χώρα δεν θα έχει άλλη τέτοια ευκαιρία. Ο στόχος για τη μόνιμη αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,9% και τη μόνιμη αύξηση της απασχόλησης κατά 4% είναι φιλόδοξος, αλλά επιτεύξιμος. Θα τον πετύχουμε, όπως πετύχαμε να είμαστε το πρώτο κράτος-μέλος με εγκεκριμένη συμφωνία εταιρικής σχέσης για την περίοδο 2021-2027, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ. Κάτι που, όπως είπε η Επίτροπος κυρία Φερέιρα, οφείλεται στη σκληρή δουλειά της σημερινής Κυβέρνησης. Και όπως είπε ο Πρωθυπουργός, θα έχουμε πλέον στη διάθεσή μας συνολικά 77 δις ευρώ για να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Στάθης Κωνσταντινίδης
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Κοζάνης