Η σταδιακή άρση των περιορισμών σηματοδοτεί την επαναφορά στην κανονικότητα. Tην επανέναρξη δραστηριοτήτων και λειτουργιών (οικονομικών και άλλων) και την επανάσκηση δικαιωμάτων και ελευθεριών, που είχαν περισταλεί το προηγούμενο διάστημα έναντι υπέρτερων αγαθών.
Αυτό είναι και το μόνο οριστικό φάρμακο για τη θεραπεία των πληγών που προκάλεσε η πανδημία στην παγκόσμια και στην ελληνική οικονομία, σε επιχειρήσεις και πολίτες.
Πριν από λίγες μέρες, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αποτίμησε το ύψος των παρεμβάσεων στήριξης στην Ελλάδα στα 38 δισεκατομμύρια. Ένα τεράστιο πακέτο, αν σκεφτεί κανείς τα δεδομένα της χώρας, το οποίο βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τι έχουν καταφέρει μέχρι τώρα αυτά τα μέτρα; Ποσοστό ύφεσης καλύτερο από όλες τις προβλέψεις, συγκράτηση της ανεργίας και αύξηση των ιδιωτικών και επαγγελματικών καταθέσεων. Δηλαδή, την κοινωνία όρθια, τη δραστηριότητα ενεργή και καύσιμο για την επόμενη ημέρα.
Όμως, η επανεκκίνηση δεν είναι απλή υπόθεση. Στην αγορά έχουν συσσωρευθεί σημαντικές υποχρεώσεις. Γι’ αυτό, τα μέτρα συνεχίζονται, ενώ ενεργοποιούνται και νέα στοχευμένα προγράμματα, ιδιαίτερα για κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο.
Όσο αναγκαία είναι, όμως, η στήριξη για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, άλλο τόσο είναι η βιώσιμη λειτουργία τους και προς τούτο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ευρύτερα μέτρα, άμεσης εφαρμογής, όπως:
- σημαντική μείωση σε μόνιμη βάση, της προκαταβολής φόρου, για φυσικά και νομικά πρόσωπα
- την περαιτέρω μείωση της φορολογίας εισοδήματος (την παραλάβαμε στο 28% το 2019, πάει στο 22%)
- την απαλλαγή του ιδιωτικού τομέα για τα έτη 2021-2022 από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης
- τη μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και για το 2022.
Αναμφίβολα, πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις!
Τα μέτρα στήριξης και τόνωσης της οικονομίας αποτελούν μέρος ενός εθνικού συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου, που στοχεύει στον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας, με την αξιοποίηση των ισχυρών χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας.
Στο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, με την πανδημία ακόμα παρούσα και τις επιπτώσεις της επώδυνες, η εικόνα μας διαρκώς βελτιώνεται.
Στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, οι εκτιμήσεις παραγόντων διεθνούς εμβέλειας για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Οι όροι δανεισμού, συνεχώς καλύτεροι. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε τον Απρίλιο στις 97,9 μονάδες.
Το ευοίωνο κλίμα επιτάσσει την αταλάντευτη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος από την κυβέρνηση.
Βεβαίως, για κάποιους η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία και ποντάρουν στην απουσία της.
Για τη χώρα όμως και για τους πολίτες είναι.
Και γι’ αυτό δεν θα την αφήσουμε να χαθεί.
Στάθης Κωνσταντινίδης
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Κοζάνης