Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το συζητούμενο σχέδιο νόμου αναφέρεται στη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας.
Τι είναι, όμως, η ανακουφιστική Φροντίδα, για όσους από τους τηλεθεατές μας ενδεχομένως δεν γνωρίζουν;
Πρόκειται για το σύστημα των υπηρεσιών, που στοχεύουν στην ανακούφιση από τα ψυχικά και σωματικά συμπτώματα μίας νόσου, συνήθως απειλητικής για τη ζωή. Δεν υποκαθιστά, δεν αντικαθιστά τη θεραπεία, αλλά παρέχει συμπληρωματικά με αυτήν μέσα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενή, για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ασθένειας.
Με ποιον τρόπο το κάνει αυτό;
Με την ανακούφιση από τον πόνο, με την ψυχολογική υποστήριξη, με τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση λειτουργικών και πρακτικών ζητημάτων της καθημερινότητας.
Πρόκειται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για έναν τομέα του συστήματος υγείας, που μέχρι σήμερα παρέμενε ουσιαστικά αρρύθμιστος, παρά το γεγονός ότι αφορά σε χιλιάδες συμπολίτες μας και μάλιστα σε χρονίως και βαρέως πάσχοντες.
Έρχεται, έτσι, η σημερινή Κυβέρνηση να απαντήσει σε αυτήν την ανάγκη με τρόπο ολιστικό, οργανωμένο και συστηματικό.
Προστίθεται λοιπόν και αυτή η δράση στο δίχτυ προστασίας που υφαίνει μέρα με τη μέρα η σημερινή Κυβέρνηση, προκειμένου να αναβαθμίσει, να διευρύνει και να αυξήσει τις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, είτε μέσα από το σύστημα υγείας είτε μέσα από το σύστημα της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η συζητούμενη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί –και νομίζω ότι το αναγνώρισαν όλοι αυτό- την πρώτη ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση σε έναν τομέα που όλες οι πτέρυγες του Κοινοβουλίου ομολόγησαν την ανάγκη νομοθέτησης, ενώ μάλιστα δεν εξέφρασαν και ουσιώδεις ενστάσεις ή αντιρρήσεις για το περιεχόμενο των συγκεκριμένων διατάξεων. Γι’ αυτό ξενίζει η μη ψήφισή του, έστω επί της αρχής, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Ενδεικτική είναι η δικαιολογία γι’ αυτό που χρησιμοποίησε ο εισηγητής της Μειοψηφίας και νομίζω ότι την επανέλαβε και ο κ. Ξανθός, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας. «Το καταψηφίζουμε, λέει, όχι γιατί διαφωνούμε με τις ρυθμίσεις, αλλά επειδή είμαστε αντίθετοι με τη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα της υγείας.»
Λες και η σημερινή συζήτηση γίνεται για την εξέταση της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής και όχι για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, που υπηρετεί το δικαίωμα των πολιτών για ποιοτικές υπηρεσίες και για αξιοπρεπείς συνθήκες αντιμετώπισης σοβαρών και επώδυνων παθήσεων.
Όμως, εκτός από το πρόγραμμα της ανακουφιστικής φροντίδας, το νομοσχέδιο παρατείνει για μία ακόμη φορά, σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις για την κάθε κατηγορία, τα μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών λόγω του κορωνοϊού, αλλά κατ’ επέκταση και τις συμβάσεις πολλών απασχολουμένων στον τομέα, κυρίως του επικουρικού προσωπικού, χιλιάδων δηλαδή νέων ανθρώπων που παρέχουν υπηρεσίες σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Είναι κάτι πολύ λογικό αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία είναι ακόμα παρούσα και βεβαίως δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής μηδενικών συμπτωμάτων από την Κίνα, οι θάνατοι και τα κρούσματα εκεί αυξάνονται δραματικά, όπως και οι ανησυχίες για τη μετανάστευση του φαινομένου.
Σε σχέση, λοιπόν, με τις ρυθμιζόμενες παρατάσεις, να σημειώσω μόνο το γεγονός, κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία σε αυτές σε ό,τι αφορά στους απασχολούμενους στις προνοιακές δομές και πιστεύω ότι σύντομα –αν όχι σε αυτό το νομοσχέδιο, σε κάποιο επόμενο- θα πρέπει να πάμε και σε μία περαιτέρω παράταση και για τους εργαζόμενους στην πρόνοια, αφού και εκεί θα είναι αναγκαία η περαιτέρω συνδρομή τους.
Στο συζητούμενο νομοσχέδιο, λοιπόν, περιλαμβάνονται και άλλες ρυθμίσεις, όπως είναι ειδικότερες ρυθμίσεις για τον τομέα της υγείας που κρίνονται και αυτές επιβεβλημένες και κάποιες εκτός υγειονομικής ύλης, που όμως είναι αναγκαίες, σημαντικές και επείγουσες, γεγονός που δικαιολογεί τη συμπερίληψή τους στο συζητούμενο σχέδιο νόμου.
Κι ενώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση λίγους μήνες πριν από την εκπνοή της θητείας της, παραμένει 100% προσηλωμένη στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της και στις ανάγκες των πολιτών, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δυστυχώς εμμένει σε μία συγκρουσιακή λογική. Στον κανόνα δηλαδή μιας αντιπαράθεσης, ακόμα και εκεί που δεν δικαιολογείται αυτή η στάση, όπως είναι το συζητούμενο σχέδιο νόμου.
Σε αυτό το πλαίσιο ακούσαμε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να μας καταλογίζει ιδεοληψίες και ταξική πολιτική. Προσέξτε! Σε μία συζήτηση για την ανακουφιστική φροντίδα! Σε μία συζήτηση που επεκτείνει την απασχόληση χιλιάδων ανθρώπων στον τομέα της υγείας και υποστηρίζει φυσικά και τις δομές υγείας! Σε μία συζήτηση που η Κυβέρνηση εισάγει μία ρύθμιση με την οποία δίνονται 650 εκατομμύρια στους συμπολίτες μας, ο ΣΥΡΙΖΑ μας καταλογίζει ιδεοληψίες και ταξική πολιτική.
Και πού δίνονται αυτά τα χρήματα; Σε όλους; Όχι! Δίνονται σε εκείνους που τα έχουν περισσότερο ανάγκη, στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.
Όπως, τα ίδια έκανε η Κυβέρνηση και με άλλες σχετικές ρυθμίσεις, με
όλες τις στηρίξεις ουσιαστικά που έχει εφαρμόσει, από τα προγράμματα ΓΕΦΥΡΑ 1 και 2, μέχρι τα επιδόματα θέρμανσης, τα επιδόματα πετρελαίου κίνησης και βενζίνης.
Την ώρα που –προσέξτε- η Αντιπολίτευση υπερασπίζεται τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ, γεγονός που θα είχε οικονομική επίπτωση αδιακρίτως σε όλους τους πολίτες, δηλαδή και στους πλούσιους. Θα ήταν, λοιπόν, λιγότερα τα χρήματα που θα πήγαιναν στους πιο ευάλωτους, στους πιο αδύναμους οικονομικά, αν εφαρμόζαμε αυτή τη λογική.
Συνεπώς, εμείς υπερασπιζόμαστε τις κοινωνικές μεταβιβάσεις κι εσείς τι(;) ….φιλελεύθερες πολιτικές.
Για του λόγου το αληθές, μόλις εχθές συζητούσαμε ένα ακόμα εμβληματικό νομοσχέδιο που ήρθε να ανταποκριθεί σε μια άλλη σύγχρονη κοινωνική ανάγκη, αυτή της στέγασης των νέων ανθρώπων, η οποία τροφοδοτεί ως πρόβλημα την κορυφαία απειλή για την κοινωνία που είναι το δημογραφικό. Κι όμως, το καταψηφίσατε προφασιζόμενοι ανυπόστατες αιτιάσεις!
Όπως καταψηφίσατε τα προηγούμενα χρόνια τα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών στην περίοδο της πανδημίας.
Καταψηφίσατε το «freedom pass», την ενίσχυση για τη νεολαία.
Καταψηφίσατε τις πολιτικές για την ανακούφιση των συνταξιούχων από τις πολυετείς καθυστερήσεις στις απονομές των συντάξεων. Καταψηφίζετε τα μέτρα για την ανακούφιση του κόσμου από την ενεργειακή κρίση.
Καταψηφίζετε –δεν είναι απολύτως σαφές- το ανακουφιστικό πρόγραμμα που εισάγεται σήμερα προς ψήφιση.
Αλήθεια, θα καταψηφίσετε και το επίδομα των 650 εκατομμυρίων για
την κοινωνία, δηλαδή τον φόρο που επιβάλλεται στα διυλιστήρια; Νομίζω ότι είναι αδιανόητο να κάνετε κάτι τέτοιο. Θα συρθείτε, από ό,τι κατάλαβα, εντελώς απρόθυμα στην υπερψήφισή του.
Ευχήθηκε ο προηγηθείς συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς στον Άγιο Βασίλη, μία κυβέρνηση προοδευτική, με τη νέα χρονιά, με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άγιος είναι, δεν είναι μάγος.
Χρόνια πολλά!
Στάθης Κωνσταντινίδης
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Κοζάνης