Πολλές οι εξελίξεις στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα, έχουν προκαλέσει δυναμικές παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο.
...με ενεργή παρουσία στα θέματα που μας απασχολούν πραγματοποίησε συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων Βορείου Ελλάδος της ΛΑΡΚΟ.
-Κ. Βέττα τι οδήγησε τη ΛΑΡΚΟ σε αυτήν την κατάσταση και τι προτείνετε να γίνει για τη διάσωσή της;
Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί τη μοναδική εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου στην ΕΕ και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στον κλάδο της. Στο υπέδαφος των εκτάσεων που κατέχει ή εκμεταλλεύεται, εκτιμάται ότι υπάρχουν κοιτάσματα αξίας πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, περίπου 1.200 άνθρωποι εργάζονται στην εταιρεία, γεγονός που συνεισφέρει καταλυτικά στην ελληνική οικονομία
Πριν το 2015, είχαν συσσωρευτεί, έπειτα από ένα ρεσιτάλ κακοδιαχείρισης, χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ένα μεγάλο ποσοστό των όποιων οφειλόταν στον υπερδιπλασιασμό της τιμής του ρεύματος το 2006, καθιστώντας το κόστος ενέργειας, το ακριβότερο σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, τον Μάρτιο του 2014, υπήρξε η καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής, γεγονός που υποχρέωνε τη ΛΑΡΚΟ να επιστρέψει «ενισχύσεις» 135 εκ. ευρώ.
Τέλος, η απαράδεκτη ενέργεια της υπογραφής συμβολαίων αντιστάθμισης κινδύνων, ζημίωσε την επιχείρηση με 500 εκατομμύρια ευρώ. Όλες αυτές οι αποφάσεις, αποδυνάμωσαν την εταιρεία οδηγώντας την στην απαξίωση και την υποβάθμιση.
Μετά το 2015, η κατάσταση άλλαξε, καθώς η εταιρεία έμεινε ανοικτή, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο, διασφαλίστηκαν πλήρως οι θέσεις εργασίας, εξορθολογίστηκε το κόστος λειτουργίας, οι πληρωμές προς τρίτους γίνονταν με σταθερή ροή, ενώ υπήρξαν ανοίγματα σε νέες αγορές.
Σήμερα, έπειτα και από το N. 4664/2020, με τον οποίο εισήχθη ο ειδικός διαχειριστής, η κατάσταση είναι, ξανά, ιδιαίτερα κρίσιμη και απαιτεί διαφορετική προσέγγιση από αυτή που υιοθετεί η κυβέρνηση (μειώσεις μισθών και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού).
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής. Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει επί των ημερών μας ώστε η ΛΑΡΚΟ να αξιοποιήσει τις μεγάλες παραγωγικές της δυνατότητες και να επιτευχθεί συμφωνία με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να χαρακτηριστεί ως στρατηγικής σημασίας βιομηχανία και να αρθεί η απόφαση για επιστροφή των «ενισχύσεων». Επίσης, να αξιοποιηθούν οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ που δίνουν την δυνατότητα, λόγω της γενικευμένης κρίσης, να στηριχτούν τέτοιας εμβέλειας επιχειρήσεις και τέλος, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων καθώς και η συμμετοχή του Δημοσίου.
Οι παραπάνω προτάσεις θα μπορέσουν να στηρίξουν βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα την επιχείρηση, γεγονός που, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, είναι αποφασιστικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.
-Ποιες είναι οι διεκδικήσεις του σωματείου εργαζομένων της Λαρκο; Τι προτίθεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει από αυτές;
Το σωματείο εργαζομένων της επιχείρησης, κινείται στους ίδιους άξονες: προστασία των ανθρώπων που δουλεύουν, είτε με αποκλειστική απασχόληση είτε με κάποια άλλη σχέση εργασίας, και έμφαση στη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ. Επίσης, τίθενται ζητήματα καταβολής δεδουλευμένων και αποζημιώσεων που έχουν παγώσει εδώ και 7 περίπου μήνες δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα σε εκατοντάδες εργαζόμενους και προμηθευτές, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και πολλοί συμπολίτες μας από την Δυτική Μακεδονία.
Να τονίσω, ότι για την περιοχή μας, η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική, μιας και, τόσο το μεταλλείο της Καστοριάς, όσο ειδικότερα το λιγνιτωρυχείο των Σερβίων συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία και στην ΔΕΗ με ποικίλους τρόπους, άμεσους και έμμεσους, οπότε το μέλλον της επιχείρησης είναι κρίσιμο και για την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας
Για το δεύτερο ερώτημα σας κ. Λαμπροπούλου: Δεν διαφαίνεται κάποια ένδειξη ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει τα εύλογα αιτήματα του σωματείου, γιατί έχει άλλη στόχευση, όπως αποδεικνύεται από τις ενέργειές της.
-Είναι στόχος της κυβέρνησης η διάλυσή της Λάρκο και γιατί;
Η συστηματική απαξίωση, ο ειδικός διαχειριστής, η παύση των πληρωμών σε εργαζομένους και προμηθευτές, η προαναγγελία της πτώχευσης, η αδιαφορία να χρησιμοποιηθούν τα νέα ευρωπαϊκά εργαλεία φανερώνουν το σχέδιο της κυβέρνησης: απαξίωση, συκοφάντηση, κατάτμηση και εκποίηση. Κάθε αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί να διαπιστώσει τα παραπάνω.
Ως προς τα κίνητρα, θα είμαι σαφής. Η ΝΔ, από πολιτική και ιδεολογική σκοπιά, είναι υπέρ της άνευ όρων εξυπηρέτησης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Οπότε, και στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, κινητροδοτείται από την παραπάνω θέση.
-Καταθέσατε ερώτηση προς τον Υπουργό περιβάλλοντος σχετικά με το πρόβλημα της τηλεθέρμανσης στην περιοχή. Ποια απάντηση λάβατε; Κινδυνεύει η περιοχή μας να έχει σοβαρό πρόβλημα το χειμώνα;
Πράγματι, κατέθεσα την ερώτηση που αναφέρατε, εστιάζοντας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας στον τομέα της τηλεθέρμανσης, προβλήματα τόσο άμεσα όσο και μελλοντικά.
Μια μικρή σύνοψη είναι η εξής : οικονομικά ζητήματα λόγω της χρήσης πετρελαίου για την λειτουργία της τηλεθέρμανσης (να σημειωθεί ότι για τον δήμο Κοζάνης το κόστος ανέρχεται σχεδόν στα δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τον δήμο Εορδαίας το αντίστοιχο κόστος ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ), μη πρόταξη μονάδων στο σύστημα, έλλειψη σχεδιασμού για την επέκταση του δικτύου φ.α. στη Δυτική Μακεδονία, καμία πρόνοια για την αδιατάρακτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα τον χειμώνα της επόμενης χρονιάς.
Το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ερώτηση. Αναμένω, όπως όλοι μας, τις απαντήσεις. Ελπίζω ότι θα είναι τεκμηριωμένες, κοστολογημένες και θα καλύπτουν όλο το φάσμα των θεμάτων που τέθηκαν, όχι μόνο στην ερώτηση μου αλλά και σε επιστολές και υπομνήματα των δημοτικών αρχών της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας.
Θεωρώ ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο για την περιοχή, καθώς θα επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις.
-Τι σημαίνει μεταλιγνιτική περίοδος για τη Δυτική Μακεδονία; Πόσο ομαλά μπορεί να γίνει η μετάβαση αυτή με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες;
Η μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό και παραγωγικό μοντέλο απαιτεί ένα πολύ μεγάλο σχέδιο, με ολιστική αντιμετώπιση: μέριμνα για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους, ενεργειακή αυτονομία της χώρας, κλιματική ουδετερότητα, αποκαταστάσεις εδαφών, αδιάκοπη λειτουργία τηλεθέρμανσης, εξασφάλιση ποιοτικής ύδρευσης και άρδευσης.
Τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά σημεία που πρέπει να συνεκτιμηθούν για την επόμενη ημέρα, ώστε μέσα από μια ομαλή διαδικασία, να υπάρξει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στο τέλος της διαδρομής.
Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε ως σήμερα είναι «πράσινες» μεγαλοστομίες και κενές εξαγγελίες, άνευ περιεχομένου και προοπτικής.
Γι΄αυτό, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, αποδοκιμάζει το σχέδιο της κυβέρνησης για την βίαιη απολιγνιτοποίηση.
Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου κ. Λαμπροπούλου, ότι έχουν δίκιο.
– Ο καλλιτεχνικός κόσμος δέχθηκε μεγάλο πλήγμα όλο αυτό το διάστημα λόγω των μέτρων που εφαρμόστηκαν σε εθνικό επίπεδο λόγω κορωνοϊού. Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να επανέλθει η κατάσταση; Πως θα μπορούσε ο πολιτισμός και η τέχνη να βοηθήσουν την κοινωνία μας να προσαρμοστεί στην νέα κανονικότητα, με τον φόβο να είναι ακόμη κυρίαρχος στον κόσμο;
Δυστυχώς, ο τομέας του πολιτισμού, κατά την διάρκεια της κρίσης, αφέθηκε πλήρως στην τύχη του. Τα καθυστερημένα και ελλιπή μέτρα καλύπτουν μια μικρή μειοψηφία των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού γεγονός που έχει οδηγήσει τους συγκεκριμένους ανθρώπους σε επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες.
Για να επανέλθει η κατάσταση, θα έπρεπε να ληφθούν εμπροσθοβαρή και καθολικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση για τους καλλιτέχνες και ταυτόχρονα, να δίνουν προοπτική και διέξοδο για την επόμενη ημέρα. Ο σχεδιασμός αυτός, αποτέλεσε τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπόνηση του προγράμματος ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ, εντάσσοντας όχι μόνο τους καλλιτέχνες, αλλά και όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, όπως άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, αγρότες, ΑμεΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.
Οι συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα λάμβαναν το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης», δηλαδή 400 ευρώ μηνιαίως για κάθε ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Γιατί, σε αυτή την εποχή, έπειτα από μια πολύ δύσκολη δεκαετία, δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν συνάνθρωπο μας χωρίς στήριξη.
Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος, θα σας πω το εξής: Στην διάρκεια του εγκλεισμού, οι ανάσες που παίρναμε, εκτός από την επαφή με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, ήταν αυτές που οφείλονταν στην ανάγνωση ενός βιβλίου, στην παρακολούθηση μιας παράστασης ή μιας ταινίας ή στο άκουσμα ενός αγαπημένου τραγουδιού.
Αποδείχτηκε, για μια ακόμη φορά, ότι ο πολιτισμός, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη.
Ως τέτοια πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε: με σεβασμό και φροντίδα. Να είστε σίγουρη ότι θα μας το ανταποδώσει, όπως εξάλλου το έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια, κάνοντας την Ελλάδα ακρογωνιαίο πολιτισμικό λίθο παγκοσμίως.
– Κλείνοντας θα ήθελα τη γνώμη για ένα θέμα που απασχολεί την περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες. Η κατάργηση του φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών τι επιπτώσεις θα έχει για την περιοχή μας;
Με μια λέξη: καταστροφικό. Οι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών αποτελούσαν την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στις επιδιώξεις συμφερόντων που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις προστατευόμενες περιοχές με ποικίλους τρόπους.
Η κατάργηση των φορέων και η πλήρης αποδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου, ανοίγει τον δρόμο για την άλωση όλων των περιοχών από τα ενδιαφερόμενα συμφέροντα.
Η περιοχή μας, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει πεδίο «επενδυτικών» σχεδίων, όπως έχει δείξει η εμπειρία στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις.
Είναι στο χέρι όλων μας, να παλέψουμε με κάθε τρόπο, ώστε να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη. Το οφείλουμε στην Ελλάδα και τη φυσική ομορφιά της, το οφείλουμε στους ανθρώπους της, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.
Πηγή: xronos-kozanis.gr