Π. Κουκουλόπουλος: Ανοιχτή επιστολή στους πολίτες της ΠΕ Κοζάνης

koukoulopoulosΓεννήθηκα σε μια οικογένεια εμπόρων και μεγάλωσα στην αγορά. Γι΄ αυτό νιώθω το σφυγμό της στο πετσί μου.

"Όταν έχει δουλειά στην οικοδομή και είναι καλά τα χωριά, είμαστε καλά και εμείς", έλεγε ο πατέρας μου.

Ήταν το πρώτο μάθημα πολιτικής οικονομίας που πήρα, για τη σχέση εισοδήματος και αγοράς.

Η τοπική μας αγορά είναι σε κρίση πολύ πριν τα μνημόνια γιατί στον τόπο μας η ύφεση κρατάει σχεδόν 10 χρόνια.

Η απουσία επενδύσεων της ΔΕΗ, η συρρίκνωση το 2005 του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου μας και η κρίση στην οικοδομή, ήταν οι βασικές αιτίες.

"Μπήκαμε δύο χρόνια πριν την υπόλοιπη χώρα σε ύφεση και δικαιούμαστε να βγούμε πρώτοι". Αυτή ήταν η πολιτική μου ατζέντα για τον τόπο μας όταν πρωτοκατέβηκα βουλευτής το 2009.

Στα δύσκολα και ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν κάποιοι έκαναν πολιτικές καριέρες με μια λέξη, "αντιμνημόνιο", και με πολλά ψέματα.

Κάποιοι, όμως, δουλεύαμε με όραμα, σχέδιο και στόχους για την περιοχή μας.

Η Πτολεμαΐδα V που σε λίγες βδομάδες ξεκινάει είναι έργο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ 2009-2011! Το βγάλαμε απ΄ το χρονοντούλαπο και το βάλαμε στο δρόμο της υλοποίησης.

Το έργο μας βγάζει με σιγουριά απ΄ την ύφεση αφού πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, ύψους 1,5 δις ευρώ!

  • 3.500 άνθρωποι θα εργαστούν για 4-5 χρόνια στην κατασκευή του,
  • δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις θα την υποστηρίξουν, και
  • εκατοντάδες διαμερισμάτων θα νοικιαστούν.

Δε σταματήσαμε βέβαια εδώ.

Με βέτο του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 2014 μπήκαν οι βάσεις για την κατασκευή δύο ακόμη μονάδων, Μελίτη II και Αγ. Δημήτριος VI, σε ορίζοντα 5-10 ετών.

Οι αντιρρυπαντικές επενδύσεις στο λιγνίτη εξασφαλίζουν και τις μετεγκαταστάσεις Μαυροπηγής, Αγ. Αναργύρων, Ποντοκώμης και Ακρινής που δρομολογήθηκαν την ίδια περίοδο (2009- 2011).

Ένα επενδυτικό πρόγραμμα 5 δις ευρώ, συνολικά, που βάζει τέλος στη ληστρική εκμετάλλευση του λιγνίτη και δίνει βάθος χρόνου στην ενεργειακή δραστηριότητα.

Εκπαίδευση και πρωτογενής τομέας.

Στον άλλο πυλώνα ανάπτυξης, την εκπαίδευση, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, μετά από συνεχή προσπάθεια και μεγάλο αγώνα.

Το ΤΕΙ μας είναι ενισχυμένο σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα και το Πανεπιστήμιο έχει πρυτανικές αρχές, νέο τμήμα από φέτος και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ για την Πανεπιστημιούπολη, που ήδη έχει καθυστερήσει.

Οι Κασσάνδρες που προφήτευαν την καταστροφή διαψεύστηκαν παταγωδώς, αλλά αυτό δεν αρκεί. Στα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για να κερδίσουν το στοίχημα της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας. Το στοίχημα με το μέλλον.

Ο τρίτος πυλώνας ανάπτυξης για τον τόπο είναι ο πρωτογενής τομέας και ευρύτερα ο αγροτοδιατροφικός που σήμερα είναι ιδιαίτερα καχεκτικός. Σημαντικές δραστηριότητες υπάρχουν, αλλά η συμβολή του στο τοπικό ΑΕΠ είναι πολύ μικρή.

Το Δεκέμβρη του 2014 είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στους νέους αγρότες, τους επιστήμονες και τις ομάδες παραγωγών ένα φιλόδοξο σχέδιο που αλλάζει ριζικά το τοπίο.

Αιχμή του δόρατος της πρότασης είναι

  • η επαναπόδοση εδαφών της ΔΕΗ σε τοπικές ομάδες παραγωγών
  • η ανάπτυξη ζωικού κεφαλαίου, κυρίως αιγοπροβάτων
  • η σύγκλιση μας με τον εθνικό μέσο όρο στην αρδευόμενη γη, όπου υστερούμε δραματικά.

Κορωνίδα της προσπάθειας το μεγάλο αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, που έχει προταθεί από τις 14-12-2014 στο πακέτο Γιούνκερ.

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα, τη γούνα και το μάρμαρο, όπως και το νευραλγικής σημασίας δρόμο"Λάρισα- Εγνατία και από εκεί Μόναχο", 8 μήνες τώρα δεν κουνήθηκε φύλλο.

Καθυστερήσεις, αμηχανία, λόγια που αποδείχτηκαν κενά και νεροπίστολα από μουσαφίρηδες της αποκριάς, είναι ο θλιβερός απολογισμός των αντιμνημονιακών.

Πήραν άριστα στις διαπιστώσεις, αλλά ένα μεγάλο ΜΗΔΕΝ στις πράξεις.

Όπως είπε ένας συμπατριώτης μας επαγγελματίας, πολύ αγαπημένος φίλος μου, όταν ψηφίστηκαν οι καθ΄ όλα απαραίτητες ρυθμίσεις των 100 δόσεων, "Πάρι, δε θέλουμε ρυθμίσεις. Τις δουλειές μας θέλουμε να μας δώστε πίσω".

Αυτό είναι το ζήτημα και αυτός είναι ο αγώνας που μας πρέπει γιατί τίποτα δεν είναι αυτονόητο, ούτε πρόκειται να μας χαριστεί.

Ο τόπος χρειάζεται σοβαρή και ισχυρή εκπροσώπηση για να πάει μπροστά και να δώσει ζωτικό χώρο στα παιδιά μας που αναγκάζονται να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους.

ΚΑΛΕΣΜΑ

Επέλεξα να κλείσω αυτή την προεκλογική περίοδο με μια ομιλία στην πλατεία του Φανού της Σκ΄ρκας, την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη στις 8 και μισή το βράδυ.

Σας περιμένω όλες και όλους εκεί για να στείλουμε μαζί το μήνυμα της δικιάς μας νίκης.

Το μήνυμα που μας ένωσε και θα μας ενώνει πάντα.

Όλοι μαζί μπορούμε.

Πάρις Κουκουλόπουλος