Κατά πλειοψηφία πέρασε το τελικό κείμενο της συμφωνίας «πακέτο» για τις τηλεθερμάνσεις των Δήμων Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης το βράδυ της Τετάρτης στην πολύωρη και κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση.
Για ένα από τα πιο σημαντικά θέματα και τις πιο δύσκολες αποφάσεις στα 31 χρόνια λειτουργίας της τηλεθέρμανσης, καθώς και για ένα από τα κρίσιμα ζητήματα του δήμου Κοζάνης, έκανε λόγο στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης. «Πρέπει επιτέλους να ληφθούν αποφάσεις ώστε να μπορέσουμε και τα επόμενα χρόνια να απολαμβάνουμε το αγαθό της τηλεθέρμανσης, με μια τιμή που να είναι προσιτή για τον πολίτη και ταυτόχρονα ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας» υπογράμμισε.
«Αναλάβαμε την “καυτή πατάτα” και αποφασίσαμε για την εξυγίανση της τηλεθέρμανσης, προκειμένου να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της στην Κοζάνη για τα επόμενα 15-20 χρόνια. Η τηλεθέρμανση πρέπει να παραμείνει προσιτή, καθώς κανένας Δήμαρχος δεν θα ήθελε να έχει ακριβή τηλεθέρμανση ή να χρωστάει. Είναι αναγκαίο οι τρεις δήμοι να συμφωνήσουν για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Η τιμή που παίρνουμε τώρα είναι μαζί με το CO2 και είναι πολύ σημαντικό αυτό» σημείωσε ο κ. Κοκκαλιάρης.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Παναγιώτης Ματιάκης, αναφέρθηκε στο «βουνό» χρεών που κληρονόμησαν ως δημοτική αρχή, όπως το χαρακτήρισε, και τόνισε πως είναι περήφανοι γιατί θα εξασφαλίσουν την τηλεθέρμανση στην Κοζάνη για τα επόμενα 17 χρόνια. Ο κ. Ματιάκης ανέφερε πως η τιμή που θα φτάνει στον καταναλωτή θα είναι γύρω στα 70-79 ευρώ η μεγαβατώρα με το ΦΠΑ και η κ. Βεντούλη υπογράμμισε πως στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ το μεσημέρι της Τετάρτης είχε αναφερθεί από τον κ. Ματιάκη πως θα κυμαίνεται από 70-76 και ο Γενικός Διευθυντής ότι θα είναι στα 73-76 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τώρα είναι στα 53 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες, σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ αρχικά ζήτησε 55 ευρώ τη μεγαβατώρα, στη συνέχεια κατέβηκε στα 43 ευρώ, ενώ η πλευρά της Δυτικής Μακεδονίας ζήτησε να μειωθεί στα 27 ευρώ, με την τελική τιμή αγοράς να είναι στα 32 ευρώ. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή είναι στα 8 ευρώ η μεγαβατώρα. Ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως η τιμή των 32 ευρώ για τα δύο χρόνια έως τη σύνδεση με τη ΣΗΘΥΑ και των 32,5 ευρώ από εκεί και πέρα δεν είναι σταθερή καθώς υπολογίζεται με έναν τύπο που μπορεί να αυξάνει την τιμή και να τη μειώνει. «Πανελλαδικά όλες οι χρεώσεις υπολογίζονται με αυτόν τον τύπο. Η κυμαινόμενη τιμή προβλεπόταν στο μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί».
Τοποθέτηση έκανε και ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος ο οποίος σημείωσε πως ο βασικός στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η κατοχύρωση πρόσβασης στον ηλεκτρικό χώρο και η πλήρης αποσύνδεση της τηλεθέρμανσης από τη ΔΕΗ και το φυσικό αέριο. Πρότεινε οι τρεις Δήμοι να απαιτήσουν να τους δοθεί ηλεκτρικός χώρος 300 MW, με το μερίδιο κάθε Δήμου ανάλογο του μόνιμου πληθυσμού του. Όπως ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος αυτή είναι μια ολοκληρωμένη λύση που καλύπτει όλες τις εκκρεμότητες, από τις οικονομικές απαιτήσεις της ΔΕΗ έως την τιμολογιακή πολιτική, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για μείωση στην τιμή του νερού και τη στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων και των αγροτών.
«Με αυτήν την προϋπόθεση μπορούμε να υπογράψουμε τη σύμβαση, ώστε το ΥΠΕΝ να προχωρήσει στην άμεση εξόφληση του 1/3 των συνολικών οφειλών. Το ρίσκο σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων ρύπων είναι χαμηλό, καθώς οι τρεις Δήμοι μπορούν το αργότερο σε δύο χρόνια να έχουν κατασκευάσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις ΑΠΕ και να αποδεσμευτούν πλήρως από τη σύμβαση. Είναι προφανές ότι καμία διαδημοτική τηλεθέρμανση δεν χρειάζεται, όπως και ο αγωγός που συνδέει το δίκτυο της Κοζάνης με τη ΣΗΘΥΑ. Αντίθετα, πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί η κατασκευή 3-4 ηλεκτρικών λεβήτων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ή εναλλακτικά στο Δρέπανο. Οι διαθέσιμοι πόροι για τη σύνδεση της τηλεθέρμανσης Κοζάνης με τον ΑΗΣ Καρδιάς μπορούν να χρηματοδοτήσουν τους λέβητες και το φωτοβολταϊκό πάρκο του Δήμου. Αντίστοιχα ισχύουν και για τον αγωγό Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου και τα φωτοβολταϊκά πάρκα των δύο Δήμων. Αυτή είναι η ολοκληρωμένη πρότασή μου, υπογραμμίζοντας ότι η υπογραφή της σύμβασης χωρίς τον προτεινόμενο όρο συνιστά παράδοση άνευ όρων στη ΔΕΗ. Η μάχη για την πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο είναι κυριολεκτικά “η μητέρα των μαχών” για ένα καλύτερο αύριο και πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί. Αν μας αρνηθούν, πρέπει να γίνει σαφές ότι τα 2 GW φωτοβολταϊκά που προγραμματίζει η ΔΕΗ στην περιοχή είναι “στον αέρα”» τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε το κείμενο
Ο επικεφαλής της “Ενότητας”, Λάζαρος Μαλούτας, χαρακτήρισε «εκβιαστικό» το κείμενο της ΔΕΗ, λέγοντας χαρακτηριστικά «η αντιμετώπιση είναι μονά-ζυγά δικά μας». Συνέχισε λέγοντας ότι δεν διασφαλίζεται τίποτα όσον αφορά την τιμή της τηλεθέρμανσης και ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η βιωσιμότητά της. «Η βιωσιμότητα της τηλεθέρμανσης από την παρούσα σύμβαση δεν διασφαλίζεται και δεν φαίνεται πουθενά. Αυτό που εξασφαλίζει είναι τα χρέη προς τη ΔΕΗ από το παρελθόν και ο τρόπος που η ΔΕΗ θα εισπράττει τα χρήματα από την κατανάλωση της τηλεθέρμανσης, εκχωρώντας και τα ανταποδοτικά από τους ΟΤΑ μέσω του ταμείου παρακαταθηκών. Άρα, διασφαλίζει τα συμφέροντα της ΔΕΗ και όχι αυτά της τηλεθέρμανσης και των πολιτών».
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις», Χάρης Κουζιάκης, σημείωσε ότι το θέμα της τηλεθέρμανσης είναι πολύ σημαντικό και αφορά τους πάντες. «Η τηλεθέρμανση είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά και πρέπει να το λογίζουμε ως τέτοιο. Η πρόταση που λάβαμε μας εξέπληξε δυσάρεστα, καθώς διαπιστώσαμε υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του δήμου Κοζάνης, της τάξεως του 42%-43%. Θεωρούμε ότι η τιμή μπορεί να φτάσει τα 75 με 76 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, και αυτή η τιμή είναι πολύ υψηλή. Επίσης, η βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΚ δεν διασφαλίζεται και είναι στον αέρα. Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα λειτουργεί σύμφωνα με το έγγραφο αυτό έως το τέλος του 2025 και δεν έχουμε καμία διαβεβαίωση για το τι θα γίνει μέχρι να γίνει η σύνδεση με τη ΣΗΘΥΑ».
Για τη συμφωνία αποπληρωμής χρεών για τους ρύπους, που φτάνουν τα 16 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Κουζιάκης ανέφερε ότι αυτή ουσιαστικά μειώνει το επίδομα θέρμανσης των κατοίκων του δήμου Κοζάνης. «Η ΔΕΥΑΚ θα βρεθεί στο τέλος του 2025 με ένα χρέος, πέρα από αυτό που έχει ήδη διακανονίσει, πολύ υψηλό. Θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία είναι πάρα πολύ καλή για τη ΔΕΗ, καλή για την Πτολεμαΐδα και πολύ κακή για την Κοζάνη. Είναι απαράδεκτο να δεχθούμε αυξήσεις 42,5%» κατέληξε.
«Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζουμε και καταγγέλλουμε τη συμφωνία. Τη χαρακτηρίζουμε ως κατάπτυστη, γιατί ακούσαμε με πολλή υπομονή και με θράσος τη δημοτική αρχή να την παρουσιάζει ως σωτηρία» ανέφερε, εν μέσω άλλων, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τίνα Κουζιάκη.
Διαμαρτυρία για την τιμή της τηλεθέρμανσης
Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο της Κοζάνης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για το θέμα τη λύση «πακέτο» που προτάθηκε για τις τηλεθερμάνσεις. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά η λύση που προτάθηκε είναι ακόμα χειρότερη από την αρχική και ανησυχούν για την αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης ενώ ζητούν δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους τους κατοίκους, καθώς και διαγραφή των χρεών προς τη ΔΕΗ.
Επίσης, ζητούν να μην υπάρξει καμία αύξηση στην τιμή της τηλεθέρμανσης, να υπάρχει απρόσκοπτη παροχή της, να διαγραφούν τα χρέη των τηλεθερμάνσεων στη ΔΕΗ και να μη μετακυλήσουν στους πολίτες. Ζητούν επίσης έκτακτο κονδύλι από το κράτος για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης στα σχολεία, επέκταση του δικτύου σε χωριά του Δήμου Κοζάνης, καθώς και επιπλέον επίδομα λόγω καιρικών συνθηκών για τους κατοίκους των χωριών. Τέλος, τονίζουν την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ.
Παράλληλα, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στα σχολεία και ζήτησαν άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση, τη ΔΕΗ, τους Δήμους και τη ΔΕΥΑΚ ώστε τα σχολεία να μην μείνουν χωρίς θέρμανση, χωρίς καμία αύξηση της τιμής.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr