Κτηνοτρόφοι, αγρότες, μελισσοκόμοι της Π.Ε. Κοζάνης με πάνω από 100 τρακτέρ προχώρησαν την Παρασκευή το πρωί σε πορεία προς τη ΖΕΠ αφού πρώτα σταμάτησαν στο δημαρχείο της Κοζάνης. Oι αγρότες έδωσαν μια βδομάδα διορία για αγροτικά μπλόκα.
Εκπρόσωποί τους ανέφεραν: “Η απάντηση στο αν θα γίνει κινητοποίηση είναι στα χέρια της περιφέρειας. Ο ίδιος ο Παπαθανάσης έλεγε ότι θα βγάλει 200.000 ευρώ στον πρωτογενή τομέα και δεν έβγαλε τίποτα. Τα χωράφια υψηλής παραγωγικότητας γίνονται φωτοβολταϊκά. Κόβονται τα προγράμματα στήριξης.”
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης δεσμεύτηκε τα οριζόντιου χαρακτήρα αιτήματα να τα προωθήσει στην κυβέρνηση και τα περιφερειακού χαρακτήρα να γίνουν πράξη με το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο στα μέσα της επόμενης βδομάδας να ασχολείται αποκλειστικά με θέματα αγροτικής ανάπτυξης. “Πολλές φορές βρισκόμαστε σε τετελεσμένα γεγονότα” τόνισε αναφερόμενος στις ΑΠΕ.
“Να δώσετε φωτοβολταϊκά στους αγρότες, αρνηθήκατε να κάνετε δικαστήρια” του είπαν. Οι προηγούμενοι έλεγαν ότι δε γνώριζαν για τα στρέμματα στο Αμύνταιο”. Ο περιφερειάρχης απάντησε ότι δεν είναι ο στόχος του να είναι αρεστός, αλλά η αλήθεια. “Ασφαλώς θα υπάρχουν ανταποδοτικά για όλα αυτά και δε θα γλιτώσουν. Αν γίνει κάτι στο Ξινό Νερό θα είμαστε απέναντι. Να κάνουμε διαδικασίες για κάτι που έχει πάρει το δρόμο του; Για αυτά που είναι εκτός ορυχείων δεν έχει ανοίξει μύτη. Μέχρι τώρα διαμαρτυρόμασταν, τα φωτοβολταϊκά γίνονταν και ποτέ δε μιλήσαμε για ανταποδοτικά”.
Για τα τρία πλωτά στη λίμνη Πολυφύτου απάντησε ότι είναι αρνητικός, όπως και στους ΤΟΕΒ με ειδική αναφορά στον ΤΟΕΒ Σερβίων λέγοντας ότι θα κάνει παρέμβαση στον πρόεδρο της ΔΕΗ να ρυθμιστεί το θέμα, όπως και στο διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ Βορείου Ελλάδος για να κουμπώσει το δικό τους φωτοβολταϊκό στο δίκτυο. Σε σχέση με τον καθορισμό του μέγιστο ορίου συνολικής ισχύος σε γη υψηλής παραγωγικότητας τόνισε ότι υπάρχει επιτροπή για το αν θα παραχωρηθεί με το νόμο να μιλά για 1% επί της γεωργικής γης. “570 μεγαβάτ δικαιολογεί ο Νομός Κοζάνης. Η γη υψηλής παραγωγικότητας είναι ιδιωτική” και ο καθένας αποφασίζει πώς θα τα χρησιμοποιήσει όπως είπε.
Στη συνέχεια ενημέρωσε τους αγρότες που ήταν συγκεντρωμένοι ότι απαιτούνται 18 μήνες μελέτης τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, “άρα δεν μπορεί κανείς να τα συσχετίσει με τα φωτοβολταϊκά. Συντάσσονται τα ειδικά πολεοδομικά για επιχειρήσεις, για παραγωγική γη, για λιμνούλα, για πράσινο. Εμείς θα μεριμνήσουμε να αυξήσουμε την αγροτική γη εις όφελος των αγροτών“.
Όσον αφορά στα σχέδια βελτίωσης ζήτησε την αύξηση με 15-16 εκ ώστε και οι επιλαχόντες να απορροφηθούν. “Οφείλω να δω αν τα συνολικά ποσά της Ευρωπαϊκής Ένωση για άμεσες ενισχύσεις ήταν περισσότερα ή λιγότερα, πόσοι ήταν οι πόροι της ΚΑΠ την προηγούμενη περίοδο και πόσοι τώρα”. Σε σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο υπήρχαν επίσης αιτήματα, μιας και προβλεπόταν ότι οι δικαιούχοι θα πάρουν δάνειο και κάποιοι ξόφλησαν με δικά τους ποσά.
Ιωάννα Παπαδημητρίου