thisavr99Στο κυνήγι του θησαυρού και συγκεκριμένα ενός ... χρυσού τζιπ, το οποίο θάφτηκε σε ένα απόκρημνο και απροσπέλαστο φαράγγι με το όνομα Χάβος στα βορειοανατολικά του χωριού Προσήλιο στην περιοχή των Σερβίων, έχουν ριχτεί οι χρυσοθήρες.

Ήδη από χρόνια όταν και κυκλοφόρησαν οι πρώτες πληροφορίες -ίσως και κάποιοι χάρτες- εκατοντάδες άτομα από όλη τη Μακεδονία σπεύδουν στην περιοχή αναζητώντας τον κρυμμένο θησαυρό.

 
 
Μόνο φέτος οι αρχές και συγκεκριμένα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης έχει δώσει πάνω από 10 άδειες για αναζήτηση θησαυρού με τελευταία αυτή που πήρε ένας επαγγελματίας από την Πιερία, με τα αρχικά Δ.Σ., για έρευνες σε συγκεκριμένο σημείο στην περιοχή Πλατανόρρευμα του δήμου Σερβίων.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς ψάχνει ο εν λόγω επαγγελματίας, έχει καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά και έχει εκδώσει όλες τις απαραίτητες άδειες, ενώ μέσα στο φθινόπωρο θα μπουν τα σκαπτικά μηχανήματα.

Η ΕΦΑ Κοζάνης ενέκρινε το αίτημά του στις αρχές Φεβρουαρίου 2024, ακολούθησε στο τέλος του ίδιου μήνα η απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και έχει ήδη συγκροτηθεί η επιτροπή παρακολούθησης και εποπτείας της έρευνας. Ο ενδιαφερόμενος παρέλαβε το έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, περί απαλλαγής του έργου από την περιβαλλοντική διαδικασία.
Επιπλέον, κατέθεσε αίτηση με τοπογραφικά διαγράμματα προς το Δασαρχείο Κοζάνης για έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση, για την οποία πήρε έγκριση με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Δασών. Στα μέσα Αυγούστου εκδόθηκε η άδεια της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  για παρέμβαση (σ.σ.εκσκαφή) σε δημόσια δασική έκταση 516,50 τ.μ. στην Τοπική Κοινότητα Πλατανορρεύματος του δήμου Σερβίων, «το πολύ σε τέσσερα (4) σημεία εντός αυτής, που θα υποδειχθούν και οριοθετηθούν από τον ενδιαφερόμενο την ημέρα της επέμβασης ενώπιον των μελών της αρμόδιας επιτροπής».

Οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, ενώ πληροφορίες της Voria αναφέρουν πως ο επαγγελματίας έχει στη διάθεσή του χάρτες από την google και έχει οριοθετήσει συγκεκριμένα σημεία, στα οποία οι πληροφορίες του λένε πως υπάρχει κρυμμένος θησαυρός.

Από τις αρχές του χρόνου έχουν γίνει εκσκαφές σε 3-4 περιπτώσεις από ισάριθμα άτομα, αλλά... άνθρακες ο θησαυρός. Αρχαιολόγοι, συμβολαιογράφοι, εφοριακοί, υπάλληλοι του Δασαρχείου και αστυνομικοί που βρέθηκαν στις αναζητήσεις έφυγαν όπως και οι επίδοξοι χρυσοθήρες με λευκά χαρτιά. Σημειώνεται πως οι δημόσιοι λειτουργοί που είναι υποχρεωτικό να παρίστανται στις έρευνες σημειώνουν ό,τι ανευρεθεί και ποσοστό του... θησαυρού καταλήγει στο ελληνικό δημόσιο.

Πού είναι θαμμένο το τζιπ με τις λίρες;

Γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την πόλη της Κοζάνης στις 10 Απριλίου 1941 και έντρομοι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, παίρνοντας μαζί τους ό,τι πολύτιμο είχαν, κοσμήματα, χρήματα, λίρες. Μαρτυρίες που μεταδόθηκαν από στόμα σε στόμα ανέφεραν πως κάποιοι έκρυψαν χρήματα και χρυσά κοσμήματα σε γλάστρες, κήπους, ακόμη και σε περίεργα σημεία, όπως «στον αφεδρώνα», ενώ γυναίκες έραψαν στο στρίφωμα της φούστας τους όσες λίρες μπορούσαν και άλλες τις άφησαν για φύλαξη σε οικογένειες που εμπιστευόταν.
Πριν από τον βομβαρδισμό, στο τέλος Μαρτίου του 1941 στην Κοζάνη έφτασαν Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Ινδοί Σιχ, οι οποίοι προετοίμαζαν τη γραμμή άμυνας. Ο θρύλος λέει πως είχαν μαζί τους μεγάλες ποσότητες χρυσού για τον ανεφοδιασμό τους σε τρόφιμα, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο θρύλο που αναπαράγεται εδώ και χρόνια και κάθε φορά προστίθενται πικάντικες λεπτομέρειες, οι σύμμαχοι φόρτωσαν όλο το χρυσάφι -κυρίως λίρες- σε ένα αγγλικό τζιπ και το έκρυψαν στα υψώματα Μπρουσιάνα και Μαύρη Ράχη, σε ένα δύσβατο φαράγγι με το όνομα Χάβος.

Με το τέλος και του Εμφυλίου ο ίδιος θρύλος πήρε διαστάσεις... επικές σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από γνωστό Κοζανίτη, εύπορο μεταφορέα, ο οποίος έχασε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού.
Χρυσοθήρες αλωνίζουν τα βουνά, άλλοτε νόμιμα κι άλλοτε παράνομα, αναζητώντας το ολόχρυσο τζιπ, που βέβαια 83 χρόνια μετά θα έχει σκουριάσει, αλλά το χρυσάφι θα λάμπει, θα έχει ανυπολόγιστη αξία, θα κάνει πλούσιο τον Ιντιάνα Τζοουνς που θα το ανακαλύψει.

voria.gr