Δυνατότητες εναλλακτικής χρήσης του λιγνιτικού κοιτάσματος στο Προσήλιο σε νέες εφαρμογές παρουσίασε προ ημερών η “Μεταλλευτική Κοζάνης Ο.Ε.” στο ΥΠΕΝ, στα πλαίσια της διαδικασίας για την παράταση της εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου για άλλα 25 χρόνια.
Αυτός είναι και ο λόγος, εξάλλου, που ώθησε την εταιρεία να διερευνήσει βιώσιμες προοπτικές αξιοποίησης του λιγνίτη για σκοπούς πέραν της ηλεκτροπαραγωγής.
Μελέτη που εκπόνησε το Εργαστήριο Ενεργειακών Πρώτων Υλών του Πανεπιστημίου Πατρών το 2021 απέδειξε την καταλληλότητα του λιγνίτη από το λιγνιτωρυχείο Προσηλίου για γεωργικές εφαρμογές, παραγωγή χουμικών και φουλβικών οξέων καθώς και παραγωγή ενεργού άνθρακα. Στη συνέχεια, η ΜΕΤΕ προχώρησε σε προκαταρκτικές μελέτες αγοράς και τεχνικές μελέτες, οι οποίες αρχικά επιβεβαιώνουν τη ρεαλιστικότητα μιας τέτοιας προοπτικής.
Έτσι, η ανάγκη για διαφοροποίηση της χρήσης του λιγνίτη από το λιγνιτωρυχείο Προσηλίου ανέδειξε δυνατότητες αξιοποίησής του στη νέα εποχή της γεωργίας, στη μεταλλουργία, ως πρώτης ύλης για την παραγωγή ροφητικών υλικών και ως πρώτης ύλης για την παραγωγή χουμικών προϊόντων.
Σε αυτή τη βάση, η ΜΕΤΕ θεωρεί ότι τα απομένοντα αποθέματα υψηλής ποιότητας λιγνίτη στο Προσήλιο, που εκτιμώνται σε περίπου 38 εκατ. τόνους, μπορούν να αξιοποιηθούν στα πλαίσια μιας στρατηγικής διαφοροποίησης σε χρήσεις υψηλής ζήτησης και προστιθέμενης αξίας.
Δείτε εδώ την παρουσίαση της ΜΕΤΕ στο ΥΠΕΝ (όπως αναρτήθηκε από το oryktosploutos.net)
energypress.gr