plwta fotovoltaika38Τα τρία πλωτά φωτοβολταϊκά στην τεχνητή λίμνη Πολύφυτου από τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.  ισχύος 35 MW έχουν άδεια ως το 2046.

Με κοινή επιστολή τους οι τρεις δήμαρχοι Κοζάνης, Σερβίων και Βελεβεντού είχαν διαμαρτυρηθεί στο γραφείο του περιφερειάρχη για τις  «ανεξέλεγκτες επενδύσεις φωτοβολταϊκών στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου, οι οποίες  παρουσιάζονται ως εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις για τους κατοίκους της…»

Η επιστολή ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται τέτοιου είδους επενδύσεις χωρίς να έχει προηγηθεί περιβαλλοντική αξιολόγηση, χωρίς λήψη μέτρων προστασίας για το φυσικό περιβάλλον και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν οι παράγοντες που αφορούν στους κατοίκους της περιοχής και στις ανάγκες τους καθώς και στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη λίμνη (αλιεία, αθλητισμός αναψυχή, τουρισμό). Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση απαιτεί άρτιο σχεδιασμό του μέλλοντος της λίμνης Πολυφύτου με τη συμβολή όλων των φορέων της περιοχής».

Λίγο αργότερα υποβλήθηκαν και οι ενστάσεις των τριών δήμων στη ΡΑΕ,  των δυο δήμων Σερβίων και  Βελβεντού και για τα τρία  πλωτά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες , του δήμου Κοζάνης μόνο κατά της εταιρείας του Σάββα Ζαφειράτου που τελικά αποσύρθηκαν .Δεν είναι μόνο ο δήμος Κοζάνης θετικός σε αυτά αλλά και η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης , μια θέση που εξέφρασε ανοιχτά ο Λάζαρος Τσικριτζής και συνυπογράφουν αλλά τρία  άτομα μεταξύ των οποίων και ο Λευτέρης Ιωαννίδης.

«Στη λίμνη Πολυφύτου ευτυχώς μπήκε φρένο στα μεγάλα πλωτά ιδιωτικά Φ/Β, μετά από πολλές αντιδράσεις. Όμως εδώ δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο της πλήρους άρνησης και της λογικής «να μη γίνει τίποτα στην αυλή μας». Η διεθνής πρακτική αποδέχεται την εγκατάσταση μικρών Φ/Β σε ταμιευτήρες σε μια έκταση που δεν ξεπερνά το 15%. Τα μικρά Φ/Β της ΔΕΗ καλύπτουν λιγότερο από το 2% και εφόσον μετατοπιστούν στο ανατολικό μέρος (προς τη στέψη του φράγματος), δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη βιοποικιλότητα, όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης. Να επισημανθούν με την ευκαιρία οι ευθύνες της Αυτοδιοίκησης και κυρίως της Περιφέρειας που εδώ και χρόνια δεν προωθεί την πρότασή μας για χαρακτηρισμό της λίμνης ως «Σημαντικής για τα πτηνά περιοχής» με βάση μελέτη του ορνιθολόγου κ. Μπούσμπουρα. Αυτό το καθεστώς προστασίας θα ανέκοπτε τις ορέξεις των επενδυτών Φ/Β στον πιο ευαίσθητο οικολογικά χώρο της λίμνης, που ξεκινά από το «εσωτερικό Δέλτα» του Ρυμνίου και φτάνει λίγο μετά τη γέφυρα της Νεράιδας».

Η θέση της Ορνιθολογικής

Το prlogos  μίλησε με τον κ. Μπούσμπουρα , ορνιθολόγο, βιολόγο – ερευνητή, περιβαλλοντολόγο ως εκπρόσωπο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας , ο οποίος τάσσεται κατά της δημιουργίας των τριών πλωτών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. κάνοντας τις παρακάτω παρατηρήσεις:

α) στις θέσεις αυτές συγκεντρώνονται πληθυσμοί υδροβίων πουλιών ιδιαίτερα τον χειμώνα

β) οι σημαντικότερες ζώνες είναι κοντά στην ακτή και σε απόσταση 300 από αυτήν, σε αυτήν την ζώνη δεν πρέπει να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά.

γ) στην θέση κοντά στην γέφυρα Σερβίων για άγνωστο λόγο συγκεντρώνονται μεγάλοι πληθυσμοί από σκουφοβουτηχτάρια, είδος που συγκεντρώνεται σε μεγάλους πληθυσμούς των χειμώνα αλλά αναπαράγεται στην Πολυφύτου επίσης. Πιθανά το φωτοβολταϊκό στην θέση αυτή να τα απομάκρυνε.

δ) Πολλά είδη μεταξύ των οποίων πελεκάνοι και κορμοράνοι μπορούν να ανεβαίνουν στα φωτοβολταϊκά. Αυτό είναι ζήτημα επουσιώδες για τα πουλιά, αλλά σημαντικό για τα φωτοβολταϊκά τα οποία πρέπει να είναι καθαρά. Δεν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την απομάκρυνση των πουλιών από την λίμνη. Αντιθέτως έχει διατυπωθεί η πρόταση για την ευννόηση του φωλιάσματος του αργυροπελεκάνου με ειδικό έργο.

Πηγή: Ι.Παπ./prlogos.gr

plwta fotovoltaika38