Ένα ελπιδοφόρο έργο γίνεται πραγματικότητα στο Βελβεντό Κοζάνης. Πρόκειται για τον πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό που διαχειρίζονται αγρότες και ανήκει στον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων. Για το έργο μιλούν στο stokokkino.gr ο πρώην δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γιώργος Φραγκουλάκης.
Το έργο ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ με ένα μέρος του να προέρχεται από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία του ξεκινούν το 2002, ωστόσο η δημοπράτηση του γίνεται το 2012, ενώ οι εργασίες κατασκευής του (σ.σ. έργο κατασκευής του κτιρίου, προμήθειας του υδροστροβίλου και γεννήτριας) ολοκληρώθηκαν τον περασμένο μήνα.
Ο υδροηλεκτρικός σταθμός έχει ονομαστική ισχύ 1,9 MW και εκμεταλλεύεται τα νερά από την ορεινή θέση «Σκεπασμένο». Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γιώργος Φραγκουλάκης τα νερά τα οποία χρησιμοποιούνται το καλοκαίρι για την άρδευση των χωραφιών, θα χρησιμεύουν το χειμώνα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
«Θα είναι ένα έργο προς όφελος των αγροτών», τονίζει και προσθέτει πως τα έσοδα από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 300.000 ευρώ θα μπαίνουν στον προϋπολογισμό του ΤΟΕΒ για να καλύψουν τις δαπάνες των αντλιοστασίων.
Ο κ. Φραγκουλάκης τόνισε ακόμα πως είναι ένα έργο το οποίο αντιμετώπισε για πολλά χρόνια προβλήματα γραφειοκρατίας, αντιθέτως όμως είχε τη στήριξη της κοινωνίας και την αρωγή της περιφέρειας.
Μάλιστα ο πρώην δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου τονίζει πως τη δεκαετία 1990-2000 υπήρχε έντονο το ενδιαφέρον από δύο εταιρείες για την εκμετάλλευση των υδάτων, με το δημοτικό συμβούλιο αρχικά να εγκρίνει τις προτάσεις τους.
«Τα οφέλη αυτής της παραχώρησης για το Δήμο προβλέπονταν από το Νόμο και ήταν πολύ μικρά σε σχέση με τα κέρδη που θα κατέληγαν στους ιδιώτες κατασκευαστές. Αυτό παρακίνησε τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων του Βελβεντού να αρχίσει να ψάχνει την δυνατότητα να κατασκευάσει ο ίδιος το έργο, μιας και με κάποιο παλιό νόμο η χρήση των ορεινών νερών ανήκε στον ΤΟΕΒ, ο οποίος από την δεκαετία του 1950 είχε κάνει έργα υδρομάστευσης των ορεινών υδάτων ώστε να μπορεί να αρδεύεται ο κάμπος του Βελβεντού για να αρδεύεται και να καλλιεργείται ο κάμπος», λέει ο κ. Στεργίου.
Τελικά η αλλαγή της δημοτικής αρχής το 2003 σηματοδοτεί και τη στήριξη του ΤΟΕΒ για τη δημιουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού.
Τα οφέλη για τους παραγωγούς
Ο κ. Στεργίου αναφερόμενος στα οφέλη αυτής τη κίνησης επισημαίνει αφενός πως το έργο έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, αφετέρου θα δώσει «ανάσα» στους παραγωγούς της περιοχής, που πληρώνουν μεγάλα ποσά στη ΔΕΗ , για να αντλεί νερά από την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου.
Ακόμα σημειώνει, πως «με τα έσοδα του Υδροηλεκτρικού Σταθμού θα βοηθούνται οι αγρότες της περιοχής που είναι συσπειρωμένοι γύρω από δυο υγιείς Συνεταιρισμούς. Ιδιαίτερα σήμερα που ο αγροτικός κλάδος πλήττεται από την κρίση και τα αυξανόμενα φορολογικά μέτρα η απαλλαγή των αγροτών από το τεράστιο κόστος άντλησης θα αποτελεί ιδιαίτερη οικονομική ελάφρυνση και θα ενθαρρύνει την παραμονή των νέων ανθρώπων στο επάγγελμα».
Επιπλέον υπογραμμίζει, πως η μείωση των δαπανών για την άρδευση, που θα επιτυγχάνεται μέσω του υδροηλεκτρικού σταθμού, θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας στη δύσκολη περίοδο της κρίσης.
«Σε μια Ελλάδα που γέμισε επιστήμονες χωρίς δυνατότητες απασχόλησης η οργανωμένη συνεταιριστική προσπάθεια του Βελβεντού αποτελεί ταυτόχρονα σημαντική απάντηση αλλά και σπουδαία πρόκληση», προσθέτει.
«Απομένει οι πολιτικοί να συλλαμβάνουν κάθε φορά το μέγεθος κάθε πρότυπου εγχειρήματος και να στηρίζουν κάθε τέτοια αναζήτηση καινοτομιών σε όλες τις παραγωγικές λειτουργίες της πατρίδας μας για μια καλύτερη πορεία στο μέλλον», καταλήγει ο κ. Στεργίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο υδροηλεκτρικό σταθμό, ανάλογα εγχειρήματα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, προς το παρόν.
Δημήτρης Αβαρλής/www.stokokkino.gr
(Φωτογραφίες: Μανώλης Στεργίου)