Τα εγκλήματα δια του τύπου συζητήθηκαν σε εκδήλωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης
Ο λίβελλος και η συκοφαντία στο σύγχρονο δημοκρατικό πλαίσιο αποτελούν ένα επίκαιρο όσο και διαχρονικό ζήτημα,
...το οποίο αναλύθηκε από τους ομιλητές Κώστα Μπλιάτκα, δημοσιογράφο– συγγραφέα και Ιωάννα Κωσταρέλλα, επικοινωνιολόγο. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Δέσποινα Αμαραντίδου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Παναγιώτης Δημόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε το κοινό και με ορόσημο τη μεταφορά της Βιβλιοθήκης στο νέο κτίριο αναφέρθηκε στη σημασία της λειτουργίας της ως ενός χώρου σκέψης και ιδεών.
Παίρνοντας το λόγο, ο Κώστας Μπλιάτκας επισήμανε ότι πρόκειται για μια συζήτηση που αφορά στον ενημερωμένο πολίτη, με νωπές μνήμες από μια «πολεμική», όπως τη χαρακτήρισε προεκλογική περίοδο. «Στον πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια» είπε ο κ. Μπλιάτκας και συνέχισε ότι «όπου δημιουργούνται πολλοί νόμοι για τον τύπο τελικά τον φιμώνουν». Επίσης, αναφέρθηκε στο συγκεντρωτισμό της ιδιοκτησίας στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που λειτουργεί περιοριστικά στην ελευθερία του λόγου», ενώ τόνισε τη σημασία της παιδείας για τον ενημερωμένο πολίτη, αλλά και της αυτορρύθμισης για τους δημοσιογράφους.
«Είναι ζήτημα ορίων» τόνισε η Ιωάννα Κωσταρέλλα, θέτοντας στη συζήτηση το ζήτημα της ανωνυμίας που κυριαρχεί στο διαδίκτυο, κάνοντας ακόμα πιο εύκολο το λίβελλο και τη συκοφαντία απουσία ενός ρυθμιστικού πλαισίου. «Οι λεπτές διαφορές μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου, το απόρρητο της επικοινωνίας και η απουσία νομοθετικών ρυθμίσεων κάνουν πολύ δύσκολο να βρεθεί άκρη στον αχανή χώρο του διαδικτύου. Επομένως, είναι αφενός μεν ζήτημα κουλτούρας και παιδείας η επιλογή σε μια ελεύθερη έκφραση που είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας, αλλά και αυτορρύθμισης» κατέληξε η κ. Κωσταρέλλα.
Η εκδήλωση έκλεισε με ζωντανή συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων που έθεσαν πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα σε σχέση με το θέμα.