Επιστρατεύονται οι απεργοί της ΔΕΗ

DEH fougaraΣε εξέλιξη βρίσκεται η έκδοση των φύλλων πορείας που αναμένεται να επιδοθούν στους απεργούς. Το μεγαλύτερο μέρος των φύλλων πορείας είναι ήδη έτοιμο και σύντομα θα αρχίσουν να επιδίδονται στους εργαζομένους.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως δεν θα πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους διαφορετικά θα υπάρξουν οι κυρώσεις οι οποίες προβλέπονται από τον νόμο.

Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν ακόμη και με απόλυση με το νόμο να αναφέρει ότι υπάρχουν διοικητικές και ποινικές ευθύνες καθώς εκτός της απόλυσης μπορεί να βρεθούν και στη φυλακή για τουλάχιστον 3 μήνες. Στην περίπτωση που αρνηθούν να παραλάβουν το χαρτί της επίταξης θα οδηγηθούν στο Αυτόφωρο, ενώ αν οι αρμόδιες αρχές δεν τους εντοπίσουν έχουν τη δυνατότητα να θυροκολλήσουν το επίμαχο έγγραφο.

Την ίδια στιγμή, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ πραγματοποιούν συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να «απαντήσουν» στην κυβέρνηση, μια «απάντηση» που μάλλον θα δοθεί την Κυριακή. Παράλληλα, σκέφτονται να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά της επιστράτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ενημερώνουν αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ, για το Σάββατο δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση της χώρας.

Η επιστράτευση

Το διάταγμα, στο οποίο στηρίζεται, καθορίζει μια κατάσταση ως έκτακτης ανάγκης, και τέτοια θεωρείται κάθε αιφνίδια κατάσταση προκαλούμενη είτε από φυσικά ή από άλλα γεγονότα ή από ανωμαλίες κάθε φύσης και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση και τη διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Το άρθρο 18 του Ν.Δ. /17/1974 επιτρέπει την πολιτική επιστράτευση του προσωπικού, σε περίπτωση πολιτικής κινητοποίησης, δηλαδή απεργία.
Το Ν.Δ. 17/1974 εκδόθηκε πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1952.
Σ' όλους όσοι καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διανέμονται τα «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης», γνωστά και ως «φύλλα πορείας». Την ευθύνη για την παρακολούθηση της διαδικασίας έχουν οι κατά τόπους νομαρχίες. Η άρνηση αποδοχής του «φύλλου πορείας» επισύρει ποινικές ευθύνες, αλλά και διοικητικές ποινές. Στην περίπτωση αυτή κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός που αρνείται το φύλλο πορείας συλλαμβάνεται και δικάζεται στο αυτόφωρο. Σε περίπτωση που λείπει ο παραλήπτης του «φύλλου πορείας», αυτό θα θυροκολληθεί στο σπίτι του σε συνεργασία με την αστυνομία.

Οι περιπτώσεις που έγινε πολιτική επιστράτευση είναι πολλές


- 1979. Επιστρατεύονται οι τραπεζικοί υπάλληλοι, όταν ως αποτέλεσμα της απεργίας τους είχαν «παραλύσει» οι τράπεζες.

- 1983. Επιστράτευση των οδηγών – ιδιοκτητών βυτιοφόρων εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας τους. Είχε κηρυχθεί και επίταξη των βυτιοφόρων αυτοκινήτων υγρών καυσίμων δημόσιας χρήσης καθώς και πολιτική επιστράτευση των οδηγών – απεργών. (Το ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγαν οι εργαζόμενοι, δικαίωσε την διοίκηση συνδέοντας την παρατεταμένη απεργία με το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας και την έλλειψη καυσίμων σε νοσοκομεία).

- 1986. Επιστράτευση των χειριστών και ιπτάμενων μηχανικών της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

- 1994. Επίταξη των λεωφορείων πολιτών που είχαν συμβληθεί με τον ΟΑΣΑ.

- 2002. Πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών.

- 2006. Πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών.

- 2010. Πολιτική επιστράτευση απεργών βυτιοφόρων Δ.Χ.

- 2013. Πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό.

- 2013. Πολιτική επιστράτευση απεργών ΠΝΟ και

-2013. Πολιτική επιστράτευση καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης.

Νωρίτερα η imerisia.gr έγραφε:

Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ να προχωρήσουν σε νέα απεργία παρά την απόφαση του δικαστηρίου. Η πολιτική επιστράτευση των απεργών και η επίταξη των εγκαταστάσεων ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση. Λίγο μετά τις 9 το πρωί η απόφαση της κυβέρνησης έφευγε για να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Πλέον, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα επιδοθούν τα φύλλα επιστράτευσης σε περίπου 19.000 εργαζόμενους της ΔΕΗ. «Είμαστε έτοιμοι για όλα, μπορώ να σας το διαβεβαιώσω», δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης.

H κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, ανέφερε: «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους. Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο Bήμα FM ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδ. Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι «όσοι δεν παραλάβουν τα φύλλα πορείας, θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα απολυθούν».

«Δύσκολη αλλά αναγκαία για την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την απόφαση. Να αποσύρει το νομοσχέδιο και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «για άλλη μια φορά επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων». Με την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλέει και το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου «κινείται στο πλαίσιο της αντιδραστικής θεωρίας της κυβέρνησης, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αντιστέκονται και να αντιπαλεύουν αντιλαϊκές αποφάσεις». Ζητά «ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης να εκφραστεί η στήριξη και η αλληλεγγύη όλου του λαού, που θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας, με στόχο την κατάργηση όλου του νομοθετικού και κοινοτικού πλαισίου που την προωθεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίζονται και η ΔΗΜΑΡ, κάνοντας λόγο για «ασκήσεις πυγμής» και χαρακτηρίζοντας «επιλογή που πλήττει το δημόσιο συμφέρον και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της κοινωνίας» τη «διάλυση των υποδομών της ΔΕΗ και την εκποίηση που επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τη 'μικρή ΔΕΗ'». Ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, έκανε λόγο για «επιστράτευση που γίνεται για να συνεχιστεί το ξεπούλημα».

Την ενόχλησή του εξέφρασε μέσω Tweeter και το συνδικαλιστικό στέλεχος της ΝΔ, Κώστας Πουπάκης, υποστηρίζοντας ότι «Στην ΕΕ του κοινωνικού διαλόγου,αδιανόητη η λήψη σοβαρών αποφάσεων σε ελεγχόμενα θερινά τμήματα ή μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου!!» και ότι «Στην ΕΕ του κοινωνικού διαλόγου,αδιανόητη η επιβολή νόμων με επιστράτευση (εργαζ.ΔΕΗ-Καθηγητ) ή με ΜΑΤ σε καθαρίστριες & οπαδούς κομμάτων».

«Η εκτελεστική εξουσία κουρελιάζει ξανά το Σύνταγμα» σχολιάζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ. «Ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν έχει τελειωμό» αναφέρει η ΓΣΕΕ, και σχολιάζει ότι η κυβέρνηση «επικαλείται δήθεν την προστασία του δημοσίου συμφέροντος ως άλλοθι για να ξεδιπλώνει τις συνήθεις αντιδημοκρατικές πρακτικές της». Ξεκαθαρίζει δε ότι «συμπαρατασσόμαστε στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ» γεγονός που ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο να προσφέρει θεσμική κάλυψη στο δευτεροβάθμιο και να συνεχιστεί η απεργία.

Η επιχείρηση

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η ΔΕΗ, ανέφερε τα εξής: «Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου που έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική ενώ ταυτόχρονα διέταξε και την άμεση διακοπή των κινητοποιήσεων, εξέδωσε νέα ανακοίνωση τις πρώτες πρωινές ώρες σύμφωνα με την οποία συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις από τα ξημερώματα του Σαββάτου (5/7). Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ επέβαλε νέα μείωση της παραγόμενης θερμικής ισχύος, με αποτέλεσμα οι εκτός λειτουργίας θερμικές μονάδες (λιγνιτικές και Φυσικού Αερίου) να ανέρχονται πλέον σε 14 συνολικής ισχύος περίπου 3.700 MW, ενώ η Υδροηλεκτρικής ισχύς που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας παραμένει στα 900MW περίπου. Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) είναι αρμόδιος για την ενημέρωση των καταναλωτών για τυχόν περικοπές ηλεκτροδότησης. Η ΔΕΗ ΑΕ ζητεί την κατανόηση των πολιτών για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία τους και καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες για την άμεση λύση της απεργίας και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών".

Η κυβέρνηση στέλνει ηχηρό μήνυμα στους απεργούς ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει την επιστράτευση ενώ παίρνει τα μέτρα της για να αντιμετωπίσει κι άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι συνδικαλιστές θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε καταλήψεις εγκαταστάσεων της ΔΕΗ. Η σύγκρουση έφτασε στα άκρα όταν η αντίδραση των απεργών ήταν ότι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Χθες μετά την απόφαση του δικαστηρίου η ΓΕΝΟΠ κήρυξε νέα απεργία τονίζοντας ότι έχει συμμορφωθεί με το σκέλος της απόφασης για διάθεση μεγαλύτερου αριθμού εργαζόμενων στο προσωπικό ασφαλείας. «Θα συνεχιστεί η απεργία» υπογραμμίζουν από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ οι κ.κ. Παντελής Καραλευτέρης και Γιώργος Μπίτζας. «Θα διορθώσουμε τον αριθμό του ποσοστού που πρέπει να είναι εξαιρούμενο, δηλαδή του προσωπικού ασφαλείας, για το οποίο κρίθηκε παράνομη η απεργία και θα συνεχίσουμε την απεργία» σημείωσε μιλώντας στον Σκάι ο κ. Μπίτζας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν άφησε καθόλου το χρόνο να περάσει και αποφάσισε την πολιτική επιστράτευσή τους. Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να είναι έτοιμη για όλα η κυβέρνηση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη εγκρίνει τη λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου το Σαββατοκύριακο λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση άνοιξε το Σαββατοκύριακο το Εθνικό Τυπογραφείο, έτσι ώστε σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των απεργών στη ΔΕΗ, να μπορεί να εκδοθεί η απόφαση της επιστράτευσης και να τυπώσει τα λεγόμενα φύλλα πορείας.

Η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών να κηρύξει την απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ παράνομη και καταχρηστική
«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της ακραίας πολιτικής σύγκρουσης που καλλιεργεί.
«Καλούμε την κυβέρνηση έστω και αυτή την ώρα να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σον ελληνικό λαό να αποφανθεί για τον χαρακτήρα της ΔΕΗ», καταλήγει.

Εν τω μεταξύ ο κ. Μανιάτης ερωτηθείς για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» τόνισε ότι η Επιχείρηση θα δεχθεί κατ' ελάχιστον προσφορές με βάση την λογιστική αξία της «μικρής ΔΕΗ» και με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Οι άτυπες εκτιμήσεις είναι για ποσό άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μανιάτης ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι τα χρήματα από την πώληση της ΔΕΗ θα πάνε στην ίδια τη ΔΕΗ, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι θα υπάρξει πλειοδοτικός διαγωνισμός. Ο υπουργός σημείωσε ότι τα πάγια της ΔΕΗ είναι της τάξης των 6 δισ. ευρώ, ενώ ανέφερε πως ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να κάνει απολύσεις προσωπικού για πέντε χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι γύρω στις 11 το βράδυ της Παρασκευής το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απεργία της ΓΕΝΟΠ καθώς και καταχρηστική σε σχέση με τα αιτήματα των ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθώς οι δύο τελευταίες θεωρούνται ανεξάρτητες επιχειρήσεις και δεν σχετίζονται με το θέμα.

Από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΗ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει: «Με σημερινή απόφασή του το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αγωγή της ΔΕΗ ΑΕ και κήρυξε τις απεργίες της ΓΕΝΟΠ και του Σπάρτακου ως παράνομες και διέταξε την άμεση διακοπή τους. Η ΔΕΗ ΑΕ αναμένει την πλήρη συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση».

από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ