Συγκίνηση για τη διάλυση του Α’ Σώματος Στρατού!
 .

a_soma_stratou30.11Mέσα σε κλίμα συγκίνησης και με όλες τις προβλεπόμενες από το τυπικό εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο στρατόπεδο «Μακεδονομάχων» η τελετή διάλυσης του Α’  Σώματος Στρατού, το οποίο, πλέον, μετά από 100 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του στην Κοζάνη παύει να υφίσταται.

Στη θέση του έρχεται η 9η Ταξιαρχία από την πόλη της Φλώρινας, στην οποία θα υπάγονται, πλέον, οι σημερινές υπηρεσίες και τα τμήματα του Α’ ΣΣ, ενώ η ίδια η 9η Ταξιαρχία θα υπάγεται στο Γ’ Σώμα Στρατού.

Η χθεσινή λιτή και επιβλητική τελετή ξεκίνησε με την έλευση του ιερού ευαγγελίου και της πολεμικής σημαίας, ενώπιον αγήματος και ακολούθησε η έλευση των επισήμων. Ανάμεσά τους, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, ο δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Κοζάνης Ευάγγελος Καραπάτσιος, Κώστας Κυριακίδης και Γιάννης Παπαγεωργίου, και ο αντιδήμαρχος Εορδαίας Γιάννης Ασπράγκαθος.

Στην τελετή βρέθηκαν τόσο ο αντιστράτηγος, διοικητής της 1ης Στρατιάς, Χρήστος Μανωλάς, όσο και ο αντιστράτηγος και διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Νίκος Δεβετζής.

Στη συνέχεια είχαμε το θρησκευτικό τμήμα της τελετής, χοροστατούντων των μητροπολιτών Σερβίων και Κοζάνης Παύλου και Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητου, για να ακολουθήσει η συγκινητική ομιλία του αντιστράτηγου και τελευταίου διοικητή του Α’ ΣΣ Γεωργίου Ντζιμάνη. Μετά αναγνώστηκε η ιστορία του Α΄Σώματος Στρατού και ο τελευταίος διοικητής του προχώρησε στην κατάθεση στεφάνου.

Η πλέον συγκινητική στιγμή ήταν η υποστολή του λαβάρου του Α’ Σώματος Στρατού με το «Μολών Λαβέ» και η παράδοση του στον τελευταίο του διοικητή, ο οποίος το παρέλαβε δακρυσμένος. Η όλη τελετή ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.

Το «παρών» χθες στο στρατόπεδο «Μακεδονομάχων» έδωσαν όλα τα στελέχη του Α’ ΣΣ, το πολιτικό προσωπικό, μαθητές από το 8ο και 13ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης, πολίτες και πρώην στρατιωτικοί, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η μικρή δεξίωση, με ανταλλαγή δώρων, στο χώρο του ΚΨΜ.

Από το ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ