Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Εκλογές Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), εν μέσω κρίσης

του Κώστα Δεσποτίδη

 «…και τι δεν κάνατε για να με θάψετε
όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος»

Ντίνος Χριστιανόπουλος 

Οι εκλογές του ΤΕΕ διεξάγονται φέτος (με ένα χρόνο καθυστέρηση!!!) με τη χώρα στη σκιά μιας απίστευτης ανθρωπιστικής κρίσης και τους μηχανικούς, ως μέρος μιας κοινωνίας που υποφέρει, σε απόγνωση.

Η κρίση που βιώνουμε με εξαιρετικά επώδυνο τρόπο τα τελευταία χρόνια δεν είναι απλά οικονομική. Είναι παράλληλα κρίση πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και τελικά ανθρωπιστική. Είναι μια συνολική δομική κρίση του συστήματος εξουσίας. Ανοιχτή κρίση της δημοκρατίας, του πολιτικού συστήματος, κρίση των θεσμών.

Οι πολιτικές επιλογές που αποφασίστηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, ξεπέρασαν κάθε όριο βαρβαρότητας και αντισυνταγματικότητας. Για να υλοποιηθούν παρακάμπτονται, συστηματικά, ουσιαστικοί κανόνες της δημοκρατίας.

Είναι αυτές οι πολιτικές που ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία (που δεν τους ανήκει), απαξιώνουν θεσμούς, καταπατούν  δικαιώματα, μετατρέπουν  το Σύνταγμα σε κενό γράμμα, υποβαθμίζουν το Κοινοβούλιο. Το δόγμα του ΣΟΚ αποτέλεσε και αποτελεί κυρίαρχη επιλογή, έχοντας σαν στόχο και πετυχαίνοντας σε μεγάλο βαθμό, την αδρανοποίηση των πολιτών και την εξάλειψη κάθε αντίδρασης.

Μόνιμη επωδός της συγκυβέρνησης το δόγμα ΤΙΝΑ (There Is No Alternative – Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση) της Θάτσερ, που μεταφράζεται στο ότι η όποια διαφορετική πολιτική (από την επιβαλλόμενη από τους δανειστές και εφαρμοζόμενη από τους ντόπιους πρόθυμους εκτελεστές) επιχειρηθεί, θα είναι πολύ χειρότερη. Δεν είναι αντικείμενο του παρόντος η οικονομική κρίση και ένα εναλλακτικό μοντέλο, αλλά οι παράπλευρες απώλειες που αφορούν στη κρίση αξιών, με τους πολίτες αυτής της χώρας ήδη να αισθάνονται ότι μέρα με τη μέρα χάνουν πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά τους όπως την αξιοπρέπεια, τον αυτοσεβασμό, την αλληλεγγύη, την αδελφοσύνη. Η συρρίκνωση της δημοκρατίας και ο κοινωνικός αυτοματισμός, ο εκφασισμός και η τρομοκρατία, η βία και η καταστολή από μέρους του κράτους αποτελούν καθημερινά πια φαινόμενα που διαβρώνουν τη κοινωνία.

Σ΄ αυτό λοιπόν το περιβάλλον διεξάγονται και οι εκλογές του ΤΕΕ. Του πάλαι ποτέ ισχυρού ΤΕΕ που αποτελούσε τον Τεχνικό Σύμβουλο της Πολιτείας και της Κοινωνίας. Σήμερα αυτό το ΤΕΕ έχει απαξιωθεί πλήρως. Τον κλάδο των μηχανικών από ατμομηχανή της ανάπτυξης και της καινοτομίας κάποιοι, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Τρόικα, τον μετέτρεψαν σε γραφειοκρατικό μηχανισμό. Η δουλειά του Μηχανικού έπαψε να είναι η παραγωγή έργου, η δημιουργία και η προώθηση νέων ιδεών.

Την τελευταία τριετία οι «συνάδελφοι» της κεντρικής διοίκησης του ΤΕΕ, συνεπικουρούμενοι από άβουλες διοικήσεις περιφερειακών τμημάτων, «κατάφεραν» να απαξιώσουν πλήρως το επάγγελμα του μηχανικού σε όλα τα πεδία δραστηριοποίησής του (δημόσιο, ελεύθερο επάγγελμα, εργοτάξιο, εκπαίδευση).

Υπήρξε λοιπόν η τελευταία,  η χειρότερη περίοδος για το ΤΕΕ, όπου ή ανεργία έφτασε σε απίστευτα ύψη, το καλύτερο δυναμικό του τόπου διώχθηκε στο εξωτερικό, τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ καταληστεύτηκαν και οι μηχανικοί μετατράπηκαν σε υπαλλήλους του ΥΠΕΚΑ και του Υπουργείου Οικονομικών διεκπεραιώνοντας γραφειοκρατικές υποθέσεις (τρεις νόμοι αυθαιρέτων κλπ) κολυμπώντας σε ένα πέλαγος αντιφατικής (ως επί το πλείστον) πολυνομίας. Οι μηχανικοί με τον τρόπο αυτό αποτέλεσαν ένα ακόμα κρίκο του εισπρακτικού μηχανισμού που έστησαν Τρόικα και συγκυβέρνηση θέτοντας (άθελά τους) εαυτούς απέναντι σε μια κοινωνία που έχει ξεπεράσει από καιρού τα όρια αντοχής της.

Αντί λοιπόν οι διοικήσεις αυτές τόσο από το κέντρο όσο και από τις περιφέρειες, που μας οδήγησαν σε αυτή τη κατάσταση, να παραιτηθούν ώστε να δώσουν την ευκαιρία σε νεότερους συναδέλφους να δοκιμαστούν, μήπως και τα καταφέρουν καλύτερα, επιμένουν και σε αυτές τις εκλογές να ζητούν την ψήφο, των νέων κυρίως, αυτών δηλαδή που δικές τους ενέργειες ή παραλήψεις, στέρησαν τα πάντα!! Παράλογο;;

Σε ότι με αφορά, η εμπειρία από την παρουσία μου, εκπροσωπώντας για ένα διάστημα το σχήμα «Ενεργοί Μηχανικοί Δυτ. Μακεδονίας»,  στη Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η τοπική συνδιοίκηση, όταν δεν ευθυγραμμιζόταν πλήρως με τις απόψεις της κεντρικής διοίκησης, επεδείκνυε εμφανή αδυναμία στη προώθηση ουσιαστικών  ζητημάτων του κλάδου.

Ωστόσο, παρά τα εμπόδια που παρουσιάζονται, στο επίπεδο του Περιφερειακού τμήματος Δυτ. Μακεδονίας, στο να συνδιαμορφώνονται  οι κεντρικές αποφάσεις και τις δυσκολίες προώθησης μια εναλλακτικής όσο και απαραίτητης αλλαγής πορείας του ΤΕΕ, στο επίπεδο της  Κεντρικής Διοίκησης, θεωρούμε ότι η αποχή, από αυτές τις εκλογές, δεν αποτελεί λύση, αλλά βούτυρο στο ψωμί της τωρινής διοίκησης και όσων στηρίζουν τις πολιτικές της. Αντίθετα η συμμετοχή όλων στις εκλογές πρέπει να σημάνει την απομάκρυνση όλων όσων οδήγησαν σε απαξίωση το ΤΕΕ.

Στόχος, έστω και τώρα πριν είναι αργά, να περισωθούν πέραν της αξιοπρέπειάς μας και οι τρείς πυλώνες που αποτελούν και τα βασικά σημεία διεκδίκησης για τη σωτηρία του κλάδου μας:

1.     Εργασιακά δικαιώματα με καταπολέμηση της ανεργίας, με άρνηση στην ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων, με ελάχιστες νόμιμες αμοιβές, με συλλογικές συμβάσεις.

2.     Ανασυγκρότηση του ασφαλιστικού μας φορέα με επιστροφή των αποθεματικών,  για αξιοπρεπείς συντάξεις, πλήρεις υγειονομικές καλύψεις και ασφαλιστικές παροχές σε ανέργους και υποαπασχολούμενους

3.     Αποκατάσταση του κύρους του ΤΕΕ, ως συμβούλου της Πολιτείας και της Κοινωνίας σε ένα ενιαίο φορέα έκφρασης – εκπροσώπησης, με ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου των περιφερειακών τμημάτων.

Δεν μπορούμε άλλο να μένουμε απαθείς στη καταστροφή της χώρας και την υποβάθμιση του κλάδου των Μηχανικών. Η αδράνεια και η αποχή τους δυναμώνει. Ας μη το επιτρέψουμε.

Δεσποτίδης Κων/νος

αρχιτέκτονας μηχανικός

           Υποψήφιος

 για την Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Δυτ. Μακεδονίας με το συνδυασμό  «Ενεργοί Μηχανικοί Δυτικής Μακεδονίας»