Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΑΚΓΚ: Τα δικαιώματα των παιδιών μας είναι στην ευθύνη μας
.

Χιλιάδες νέες μητέρες και ζευγάρια προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια θέση για το παιδί τους στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Η κατάσταση που επικρατεί στους σταθμούς εντείνει την αγωνία τους: Η υποβάθμιση και οι περικοπές στη χρηματοδότησή τους, οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε υποδομές, ακόμα και σε αναλώσιμα, εμφανίζονται κάθε χρόνο με πιο έντονο τρόπο.

Παράλληλα, η ανεργία και η ανασφάλεια, η φορολεηλασία και η επίθεση στους μισθούς των νέων γονιών καθιστούν απαγορευτικό το κόστος των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και πολλαπλασιάζουν τις αιτήσεις που δέχονται οι δήμοι. Από τους χιλιάδες γονείς που αγωνιούν αν θα γίνει δεκτό το παιδί τους, πολλοί θα δουν την αίτησή τους να απορρίπτεται, ενώ και για όσους σταθούν «τυχεροί» τα προβλήματα δε θα σταματήσουν με την εγγραφή του παιδιού τους στον παιδικό σταθμό.

Η ζωή των εργατικών-λαϊκών οικογενειών έχει δυσκολέψει και είναι σίγουρο ότι θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Οι περισσότεροι δεν ξέρουμε αν αύριο θα μπορούμε να πληρώνουμε το νοίκι, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αν θα έχουμε χρήματα να αγοράσουμε τα απαραίτητα για τη διατροφή μας. Το δικαίωμα των παιδιών μας να κοινωνικοποιούνται στην πιο τρυφερή τους ηλικία μετατρέπεται από μια χαρούμενη διαδικασία σε έναν ακόμα βραχνά.

Τα μηνιαία τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αποτελούν ένα ακόμα «χαράτσι» για τη λαϊκή οικογένεια. Το ύψος των τροφείων κλιμακώνεται μαζί με το οικογενειακό εισόδημα, έτσι που αποτελεί σημαντικό κόστος για κάθε οικογένεια.

Για παράδειγμα, για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα

μέχρι 7.500,00 €                  15,00 €

  7.500,00 € - 12.000,00 €   25,00 €

12.000,00 € - 15.000,00 € 35,00 €

15.000,00 € - 24.000,00 € 60,00 €

24.000,00 € και άνω           80,00 €

Τα εισοδήματα βεβαιώνονται από τα εκκαθαριστικά της εφορίας, αφορούν δηλαδή εισοδήματα της περασμένης χρονιάς που είναι όμως πιθανό πλέον να μην υπάρχουν, να έχουν σήμερα συρρικνωθεί από τις αλλεπάλληλες μειώσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα.

Πολλοί δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Κοζάνης, δεν δέχονται αιτήσεις ανέργων. Καθώς η γυναικεία ανεργία καταγράφει θηριώδη ποσοστά, προβάλλεται ακόμα και το «επιχείρημα» πως οι άνεργες μητέρες δε χρειάζονται παιδικό σταθμό, αφού μπορούν να κρατήσουν οι ίδιες το παιδί τους στο σπίτι. Ο αποκλεισμός των παιδιών των ανέργων δε στερεί μόνο στις μητέρες τη δυνατότητα να ψάξουν για μια θέση εργασίας αλλά και στα ίδια τα παιδιά το δικαίωμά τους στην προσχολική αγωγή, που είναι σημαντική για την κοινωνικοποίηση και την ομαλή ανάπτυξή τους.

Οι νέοι γονείς όμως δεν αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη μόνο για τα τροφεία. Στη δική τους πλάτη πέφτει πρόσθετο βάρος, αφού κατά τη διάρκεια της χρονιάς πρέπει να πληρώσουν για αναλώσιμα υλικά που είναι αναγκαία για τις δραστηριότητες των παιδιών αλλά και για διάφορες πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες των παιδιών . Δίπλα σε αυτά οξύνονται μια σειρά από προβλήματα. Στον αέρα βρίσκονται η στελέχωση, η χρηματοδότηση και τελικά η ίδια η λειτουργία των παιδικών σταθμών. Εκατοντάδες συμβάσεις που αφορούν παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό λήγουν και παραμένει άγνωστο πόσοι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν και πόσα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν τη νέα σχολική χρονιά. Ακόμα κι όταν προσλαμβάνεται προσωπικό, αυτό γίνεται με ολιγόμηνες, ακόμα και δίμηνες συμβάσεις, με τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται όσον αφορά στην παιδαγωγική διαδικασία.

Αδιέξοδες και επιζήμιες για τη λαϊκή οικογένεια είναι και οι κινήσεις στις οποίες προχωρούν ορισμένες διοικήσεις δήμων, με τη δημιουργία «κοινωνικών επιχειρήσεων», συνεταιρισμών δηλαδή απολυμένων συμβασιούχων και άλλων ανέργων. Αντί να διατηρούν υποδομές, να προσλαμβάνουν προσωπικό και να παρέχουν οι ίδιοι κοινωνικές υπηρεσίες, οι δήμοι θα τις αγοράζουν από τους συνεταιρισμούς αυτούς. Στη θέση των βρεφονηπιακών σταθμών ένας δήμος θα αγοράζει φθηνές υπηρεσίες από έναν τέτοιο συνεταιρισμό, που, όμως, δε θα μπορεί να διαθέτει το απαραίτητο παιδαγωγικό προσωπικό, τον εξοπλισμό, την υποδομή και τα μέσα για να τις παρέχει σε όλους και σε υψηλό επίπεδο. Παράλληλα, μέσα από τις «κοινωνικές επιχειρήσεις» ανοίγει ο δρόμος για να βάλουν οι ιδιώτες χέρι στις υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή τους, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτή συνεπάγεται για το κόστος και την ποιότητά της.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, από τώρα οι νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια να συνδεθούν με τους συλλόγους της ΟΓΕ, τα σωματεία τους, να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα για να μην απορριφθεί καμία αίτηση από τους δήμους. Να γυρίσουν παράλληλα την πλάτη στο ρατσιστικό δηλητήριο της “Χρυσής Αυγής”, που, με στόχο να αθωώσει την αντιλαϊκή πολιτική, προβάλλει ως αιτία των προβλημάτων τους μετανάστες και τα παιδιά τους.

Μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ, τους συλλόγους και τις επιτροπές γονέων, τις Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες, να παλέψουν για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, διεκδικώντας:

Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.

  Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  Άμεση αξιοποίηση κρατικών και δημοτικών κτιρίων.

  Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς.

  Να μην κλείσει κανένας σταθμός. Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  Αποκλειστικά κρατικούς δημόσιους δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό.

  Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εκφράζουμε την συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς (μέσω ΕΣΠΑ), ζητάμε την άμεσα καταβολή των δεδουλευμένων τους και καλούμε τα σωματεία και τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους συμμετέχοντας στην συγκέντρωση που διοργανώνει το σωματείο  στο Δημαρχείο, την Πέμπτη στις 23 Μαΐου, στις 8:00 πμ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

 

Κοζάνη, 20/5/2013