Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012
Λογκάς Ελάτης: Στον εισαγγελέα για μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων στο Φράγμα του Ιλαρίωνα
Καταγγελίες για τη μη τήρηση της περιβαλλοντικής μελέτης του φράγματος Ιλαρίωνα από την πλευρά της ΔΕΗ, απευθύνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λογκά, ζητώντας μάλιστα την παρέμβαση του Εισαγγελέα για καταπάτηση των περιβαλλοντικών όρων. Μάλιστα, η μεταλλική πεζογέφυρα που υπήρξε στον κεντρικό ταμιευτήρα της Ελάτης "πνίγηκε" από τη λίμνη και η στάθμη της καλύφθηκε πλήρως από το νερό, ενώ η ραγδαία συσσώρευση του νερού και η άνοδος της στάθμης της λίμνης πλημμύρισε το δάσος της περιοχή.
Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι η αποψίλωση του δάσους που ήταν στους όρους της περιβαλλοντικής μελέτης, δεν ολοκληρώθηκε, και αυτό συνιστά καταπάτηση των περιβαλλοντικών όρων, ενώ για καταγγελία γα το θέμα έχει κατατεθεί και στον Εισαγγελέα.
Μάλιστα όπως τόνισε μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λογκά Λευτέρης Παλούκας, η μεταλλική πεζογέφυρα έγινε έπειτα από προσφορά των κατοίκων της περιοχής και ενώ τους είχαν διαβεβαιώσει ότι αυτή επρόκειτο να αποσυναρμολογηθεί (προκειμένου οι κάτοικοι να την χρησιμοποιήσουν σε άλλο σημείο), απεναντίας δεν έγινε τίποτα, με αποτέλεσμα να βυθιστεί η πεζογέφυρα στον βυθό της λίμνης. Η μεταλλική πεζογέφυρα του Αλιάκμονα, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα της Ζάβορδας, διευκόλυνε την πρόσβαση από και προς το μοναστήρι, το οποίο κινδυνεύει να καταληφθεί από το νερό.
Όπως τόνισε ο ίδιος, μετά την έμφραξη της λίμνης στις 12 Ιουλίου, αλλά και ως αποτέλεσμα των βροχών που έπεσαν το περασμένο διάστημα, το νερό σκέπασε ήδη τη γέφυρα! «Μια ολόκληρη γέφυρα βρίσκεται στον κεντρικό αποταμιευτήρα της λίμνης και αυτό είναι ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, όπως και η αποψίλωση του δάσους του Λογκά, που δεν έχει ολοκληρωθεί και αυτό προβλέπεται από την περιβαλλοντική μελέτη. Ένα ολόκληρο δάσος βρίσκεται μέσα στη λίμνη…».
Προβλήματα με τη σκήτη του Οσίου Νικάνορα
Η ΔΕΗ έχει διαθέσει ένα μεγάλο ποσό για τη συντήρηση του έργου, ωστόσο η περιβαλλοντική μελέτη του έργου ορίζει ότι η ανώτατη λειτουργική και πλημμυρική στάθμη θα πρέπει να είναι κοντά στη βάση του μνημείου, όπως σύμφωνα με τη ΔΕΗ η στάθμη ξεπερνάει τα 303 μέτρα, με αποτέλεσμα ο πρώτος όροφος του μνημείου να κινδυνεύει να «πνιγεί» στο νερό.
«Μιλάμε για αυτονόητα πράγματα, ωστόσο στο βωμό του κέρδους δεν υπολογίζουν τίποτα. Η απομάκρυνση της πεζογέφυρας δεν προβλέποντας στους περιβαλλοντικούς όρους, αλλά εμείς θεωρούμε ότι είναι κάτι αυτονόητο απέναντι στην τοπική κοινωνία. Εμείς από την πλευρά μας θα καταθέσουμε μηνύσεις προς όλους , ενώ θα συνεχίσουμε προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων», επεσήμανε ο κ. Παλούκας. Ωστόσο, ο ίδιος, όπως τονίζει, έχει επισκεφθεί ήδη τον Εισαγγελέα, κάνοντας και τις σχετικές καταγγελίες για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης.
Κατακλύστηκε και ο ιστορικός χώρος
Περί τα 200 μέτρα βόρεια της μεταλλικής πεζογέφυρας, κατακλύστηκε και ο ιστορικός χώρος του «Πόρου», όπου το 1912 και μετά τη μάχη των Λαζαράδων έγινε η ζεύξη του Αλιάκμονα, με θύματα τον ανθυπίλαρχο Κορδή και τρεις ιππείς που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του Αλιάκμονα, για να συνεχιστεί η νικηφόρα προέλαση τμήματος του Ελληνικού στρατού, για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, όπως σημειώνει ο Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος, στο mikrovalto.gr, από όπου και παρουσιάζουμε σήμερα το σχετικό φωτογραφικό υλικό από την πεζογέφυρα στην περιοχή του Λογκά Ελάτης.
της Β.Σ. από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ