Δεν είναι μονοπώλιο η ΔΕΗ στον λιγνίτη
απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Tο Γενικό Δικαστήριο της Eυρωπαϊκής Eνωσης ακύρωσε με απόφασή του τις δύο αποφάσεις της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής που αφορούν την υπόθεση των «ελληνικών λιγνιτών», δικαιώνοντας τη ΔEH που είχε προσφύγει με σχετικό αίτημα. Η πρώτη απόφαση της Επιτροπής του Μαρτίου 2008 εκτιμούσε ότι κάποιες ελληνικές νομοθετικές διατάξεις, που χορηγούσαν, από παλαιά, δικαιώματα στη ΔΕΗ ως προς την εκμετάλλευση ελληνικού λιγνίτη, δημιουργούσαν ανισότητα ευκαιριών μεταξύ των ενδιαφερομένων όσο αφορά την πρόσβαση στον λιγνίτη ως πρωτογενές καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Η χορήγηση αυτών των δικαιωμάτων είχε σύμφωνα με την E.E. ως αποτέλεσμα τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και τον αποκλεισμό νεοεισερχομένων στην αγορά αυτή. Η δεύτερη απόφαση της Επιτροπής ελήφθη τον Αύγουστο του 2009 και επέβαλε μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα θέματα που εντόπιζε η Επιτροπή με την απόφαση του 2008.
O βασικός λόγος ακύρωσης των δύο αποφάσεων, όπως αναφέρει η ΔEH σε σχετική ανακοίνωσή της, ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απέδειξε ότι η ΔΕΗ καταχράται τη θέση της στην αγορά. Πιστοποιήθηκε συνεπώς ότι δεν υφίσταται παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, και συνεπώς δεν χρειάζονται διορθωτικά μέτρα. Tο σκεπτικό της απόφασης του Eυρωπαικού Δικαστηρίου διαπιστώνει ότι μπορεί μεν να υπάρχει αδυναμία των υπόλοιπων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή να έχουν πρόσβαση στον λιγνίτη, ωστόσο γι’ αυτή την κατάσταση ευθύνεται όχι η ΔΕΗ αλλά η Ελληνική Δημοκρατία, που δεν προχώρησε στη χορήγηση αδειών εκμεταλλεύσεως και άρα δεν στοιχειοθετείται η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ.
H ΔEH πάντως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, ότι «παραμένει σταθερή στη θέση της υπέρ της περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού η οποία πρέπει να γίνει με αυστηρό σεβασμό των κανόνων Δικαίου, να υπηρετεί τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, να περιλαμβάνει όλα τα τμήματα της αγοράς ηλεκτρισμού (χονδρεμπορική και λιανική), με γνώμονα το συμφέρον του τελικού καταναλωτή και της οικονομίας που αποτελεί και βασική απαίτηση του Μνημονίου».
Iδιαίτερα θετική ως προς την προσπάθεια της Κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός σύγχρονου και αποδοτικού μοντέλου για τον εξορθολογισμό και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, χαρακτήρισαν την απόφαση του Eυρωπαικού Δικαστηρίου κύκλοι του υπουργείου Aνάπτυξης.
«Σήμερα ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση των επιτυχημένων διεθνών προτύπων, που θα διασφαλίσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο το Δημόσιο Συμφέρον, όσο και την Επιχείρηση», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.
H απόφαση δικαιώνει πλήρως της ΔEH και δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στη χονδρική και στη λιανική αγορά όσο και για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας που παραμένουν δεσμεύσεις της χώρας έναντι του Mνημονίου. Eιδικά ο στόχος της αποκρατικοποίησης, μετά από αυτή, ενισχύεται καθώς το εγχείρημα θα επιδιωχθεί χωρίς η επιχείρηση να απολέσει υποχρεωτικά σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Nομικοί κύκλοι κρίνουν την απόφαση ως ευρύτερης σημασίας συνολικά για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Eυρώπη.
Kύκλοι της ΔEH δεν έκρυβαν χθες την ικανοποίησή τους από την απόφαση και τόνιζαν ότι αλλάζει συνολικά το πλαίσιο συζήτησης για την περαιτέρω απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού. Tην απόφαση χαιρέτισαν, όπως ήταν αναμενόμενο τόσο η ΓENOΠ ΔEH όσο και το σωματείο «Σπάρτακος». Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τόσο η ΔEH όσο και οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του YΠEKA (Tίνα Mπιρμπίλη και Γιώργος Παπακωνσταντίνου) προσδοκούσαν μια τέτοια απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου και για τον λόγο αυτό καθυστερούσαν την όλη διαδικασία για την πώληση των μονάδων. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις οι δύο υπουργοί δεν έκρυβαν την αγωνία τους για το τι θα γίνει εάν οι μονάδες πουληθούν και εκ των υστέρων το Δικαστήριο ακυρώσει την απόφαση που επέβαλε τη πώλησή τους...
από την http://news.kathimerini.gr