Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις απαλλοτριώσεις αγροτικών - δασικών εκτάσεων κ.α. σχετικά με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου Ιλαρίωνα στον ποταμό Αλιάκμονα

.
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: Για τις απαλλοτριώσεις αγροτικών - δασικών εκτάσεων και άλλα ζητήματα σχετικά με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου Ιλαρίωνα στον ποταμό Αλιάκμονα.
 Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται εδώ και μήνες οι αγρότες των χωριών Παλιουριάς, Παναγιάς, Δήμητρας και Καρπερού στο Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και των χωριών του πρώην Δήμου Βεντζίων, αντιδρώντας στην προσπάθεια της ΔΕΗ ΑΕ να απαλλοτριώσει σε εξευτελιστικές τιμές τα χωράφια τους για τις ανάγκες κατασκευής του υδροηλεκτρικού έργου Ιλαρίωνα στον ποταμό Αλιάκμονα.
Παρά τις αρχικές υποσχέσεις της ΔΕΗ ΑΕ ότι θα αποζημιώσει σε καλές τιμές τις εκτάσεις που κρίθηκαν αναγκαστικά απαλλοτριωτέες, η τελική προσφορά συνιστά στην κυριολεξία κλοπή της γης από τους αγρότες, οι οποίοι, χτυπημένοι ήδη από τις συνέπειες της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, κινδυνεύουν τώρα να χάσουν και τη μοναδική για πολλούς πηγή εισοδήματος που τους έχει απομείνει.
Η καλλιεργήσιμη γη που απαλλοτριώνεται στην ευρύτερη περιοχή, είναι συνολικής έκτασης 2.900 στρεμμάτων και άλλα 6.500 στρέμματα είναι δασικές εκτάσεις. Τα χωράφια αρδεύονται από τον ποταμό Αλιάκμονα, είναι πολύ εύφορα και χαρακτηρίζονται «υψηλής παραγωγικότητας». Οι αγρότες καλλιεργούν κυρίως σιτηρά, ντομάτα, όσπρια, πατάτα, καλαμπόκι και τριφύλλι.
Με δεδομένο ότι η κύρια ή αποκλειστική απασχόληση των κατοίκων είναι η γεωργία, με την απαλλοτρίωση μειώνονται δραματικά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής. Σαν συνέπεια, οι αγρότες χάνουν το όποιο εισόδημα από τη σοδειά και από τις επιδοτήσεις, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που μετά την απαλλοτρίωση μένουν χωρίς γη και πετιούνται στην ανεργία.
Σε ορισμένα αγροτεμάχια υπάρχουν μεγάλα και μικρά κτίσματα και κατασκευές, ενώ σε άλλα υπάρχουν δέντρα, καρποφόρα και δασικά. Στην περιοχή Παλιουριάς λειτουργούν και τρεις κτηνοτροφικές μονάδες (εκτροφής αιγοπροβάτων, αγελάδων και χοίρων), οι οποίες πλήττονται και πρέπει να μεταφερθούν.
Με βάση τα παραπάνω, αλλά και όσα ίσχυσαν σε παλιότερες απαλλοτριώσεις για έργα της ΔΕΗ ΑΕ (Λίμνη Πλαστήρα, Μυρσίνα Γρεβενών, Χρυσοβίτσα Ιωαννίνων, Ακρινή, Αγ. Δημήτριος, Κλείτος, Ρυάκι Κοζάνης, Καλονέρι Σιάτιστας, Μαυροπηγή Κοζάνης και αλλού), όπου η τιμή της αποζημίωσης κυμαινόταν από 2,20 έως 10,27 ευρώ ανά τ.μ., οι αγρότες της περιοχής ζητάνε αποζημίωση 5 ευρώ ανά τ.μ. και τα δέντρα να αποζημιωθούν με τιμή ανά τεμάχιο και όχι ανά στρέμμα.
Στον αντίποδα, η ΔΕΗ ΑΕ πρότεινε εξευτελιστικές τιμές, τις οποίες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Γρεβενών, με απόφαση στις 27/12/2011, καθόρισε στο 1,02 ευρώ ανά τ.μ. για τα ποτιστικά χωράφια Παλιουριάς και Παναγιάς και στο 1,56 ευρώ ανά τ.μ. για τα αντίστοιχα της Δήμητρας και του Καρπερού.
Παρά το γεγονός ότι για το ύψος της αποζημίωσης εκκρεμεί το Εφετείο, που θα γίνει το Γενάρη του 2013, η ΔΕΗ ΑΕ όχι μόνο προχώρησε στην ολοκλήρωση του έργου, αλλά έχει ξεκινήσει και την πλήρωση του φράγματος, με αποτέλεσμα τα απαλλοτριωμένα εδάφη να σκεπάζονται σταδιακά με νερό. Σαν να μην έφτανε αυτό, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, έχοντας αναρτήσει σε καφενεία των χωριών και σε κομβικά σημεία των δρόμων ανακοινώσεις και πινακίδες, με τις οποίες απαγορεύει την πρόσβαση στις εκτάσεις που θέλει να αρπάξει από τους αγρότες!
Οι θιγόμενοι αγρότες και φορείς της περιοχής καταγγέλλουν ακόμα ότι:
-- Παρά το γεγονός ότι σφραγίστηκε το φράγμα, η ΔΕΗ ΑΕ συνεχίζει παράνομα να εκτελεί εργασίες (αρχαιολογικές και άλλες) μέσα στα όρια του αποταμιευτήρα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων.
-- Στην προσπάθειά της να κλείσει άρον άρον το φράγμα και να δημιουργήσει τετελεσμένα, η ΔΕΗ ΑΕ δεν έχει ολοκληρώσει τις εργασίες που προβλέπονται από την περιβαλλοντική μελέτη του έργου, όπως για παράδειγμα η αποψίλωση των δασικών εκτάσεων που θα κατακλυστούν με νερό, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για το μικροκλίμα της περιοχής, σε βάρος των κατοίκων της.
Είναι φανερό ότι οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν για τα κέρδη της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ ΑΕ, η οποία, από τη μια προσδοκά να μειώσει το κόστος του συγκεκριμένου έργου και από την άλλη να περιορίσει τις ζημιές στους ισολογισμούς της, προκειμένου να γίνει πιο προσιτή για τους επίδοξους ιδιώτες επενδυτές, στο πλαίσιο της παραπέρα «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας. Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων, έργα και υποδομές αναγκαίες για τις λαϊκές ανάγκες γίνονται για το κέρδος των ιδιωτών, με τους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής να βγαίνουν τελικά διπλά χαμένοι.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
·        Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να αποζημιωθούν στο ύψος της πραγματικής τους αξίας οι εκτάσεις που απαλλοτριώνει η ΔΕΗ ΑΕ;
·        Τι θα κάνει η κυβέρνηση για διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων στο συγκεκριμένο έργο, που συνεχίζουν να δουλεύουν, παρά τη σφράγιση του φράγματος;
·        Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να τηρηθούν στο ακέραιο οι περιβαλλοντικοί όροι και για να γίνουν όλες οι εργασίες που προβλέπονται από τις μελέτες, πριν την έναρξη λειτουργίας του έργου;
Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου