Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ουσιαστικός πολιτικός διάλογος για να επιβιώσει η χώρα

Τα μικροκομματικά παιχνίδια οδηγούν σε διάλυση

Δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων

 

oikol_prasΣχετικά με την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης και την προσφυγή σε νέες εκλογές, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων έκανε την εξής δήλωση:

“Τα κόμματα έδειξαν ότι δεν κατανόησαν το διπλό μήνυμα των εκλογών της 6ης Μαΐου. Με την ψήφο τους οι πολίτες καταδίκασαν τα δυο κόμματα και τις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία αλλά ζήτησαν να διαμορφωθεί και μια νέα κυβερνητική πρόταση και μια  νέα πολιτική που δίνει λύσεις στα προβλήματα.

 Ενώ η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση και απειλείται με πλήρη κατάρρευση, οδεύουμε ξανά σε εκλογές χωρίς μάλιστα τα κόμματα να έχουν συζητήσει και συμφωνήσει σε άμεσα μέτρα στήριξης κι ανακούφισης όλων όσοι σήμερα βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση ούτε όμως για το ποια θα μπορούσε να είναι η σύνθεση και το πρόγραμμα μιας κυβέρνησης συνεργασίας, αφού είναι εξαιρετικά απίθανο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα έχει μάλιστα και πλειοψηφία στην κοινωνία.

 Η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων έχει αποτύχει και οδηγεί σε οδηγεί σε βαθιά ύφεση, σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής, σε κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας και σε έκρηξη της ανεργίας. Μια τέτοια κοινωνικά άδικη κι αναποτελεσματική πολιτική δεν μπορεί να έχει την υποστήριξη της κοινωνίας, όπως επιβεβαιώθηκε κι από τα εκλογικά αποτελέσματα. Όμως, σε μια εποχή που ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, οι κοινωνικές υποδομές καταρρέουν, η πραγματική οικονομία διαλύεται, χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις για άμεσες λύσεις ακόμα κι αν δεν υπάρχει συμφωνία για τη σύνθεση μιας κυβέρνησης. Η ευθύνη του πολιτικού συστήματος είναι μεγάλη γιατί βάζει το μικροκομματικό συμφέρον πάνω από την επιβίωση της κοινωνίας και των πολιτών.

 

Η πολιτική συζήτηση γίνεται με όρους απόλυτου καλού κι απόλυτου κακού, χωρίς τα κόμματα να συζητάνε σε προγραμματική βάση για το αν και πως θα μπορούσε να σχηματιστεί η όποια κυβέρνηση συνεργασίας. Αλλά ελάχιστη συζήτηση έγινε και για  το ποιες αλλαγές πρέπει και μπορούν να γίνουν στους όρους του Μνημονίου ώστε να προσαρμοστούν στις ευρωπαϊκές αξίες και πολιτικές για να διασωθεί η χώρα, όχι να διαλυθεί. Η όποια αλλαγή των όρων του μνημονίου είναι σαφές, όμως, ότι απαιτεί και ευρύτερες συμμαχίες με κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σπασμωδικές κινήσεις ή μπλόφες μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα στην κατάρρευση και στην έξοδο από την ευρωζώνη. Η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα θα δυναμώσει μόνο αν η ελληνική κοινωνία διαμορφώσει και δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα πειστικό, συνεκτικό, αποτελεσματικό εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση που πετυχαίνει εξυγίανση των δημοσιονομικών μέσα από άλλες κοινωνικά δίκαιες, ισορροπημένες πολιτικές. 

Όμως, όποια κι αν είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, ακόμα και αν αλλάξουν οι όροι του Μνημονίου, ακόμα και αν καταφέρουμε να κρατηθούμε στην ευρωζώνη, βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της βαθιάς κρίσης είναι η αναδιοργάνωση κι αύξηση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης, ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ν' αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι και να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών. 

Οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργαζόμαστε για τις αναγκαίες αλλαγές στους όρους του Μνημονίου, για άμεσες λύσεις που θα αφορούν στην επιβίωση όσων βρίσκονται σήμερα σε οριακή κατάσταση όσο και για την διαμόρφωση, μέσα από διάλογο, μιας πρότασης για την αναζωογόνηση και πράσινη μεταρρύθμιση της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις της Ομάδας των Πρασίνων για την αλλαγή όρων του Μνημονίου, στο Στρασβούργο, στη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ομάδα εργασίας των Πράσινων ευρωβουλευτών επεξεργάζεται προτάσεις για την οικονομία και την απασχόληση που θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση, τις οποίες θα παρουσιάσει τέλη Ιουλίου”.