Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011

Απάντηση της Κοινωνίας των Πολιτών του Βελβεντού

για την ανακοίνωση του κ. Λαζαριώτη

.

Με έκπληξη διαβάσαμε την Παρασκευή 29/7/2011 την ανακοίνωση που έβγαλε στα ΜΜΕ ο αντιδήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού κ. Λαζαριώτης σχετικά με το θέμα του νερού στο Βελβεντό.
Την προηγούμενη εβδομάδα με επιστολή της «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» που απευθυνόταν προσωπικά στον Δήμαρχο, ο οποίος απουσίαζε σε άδεια, επισημάνθηκαν τα παράπονα των ίδιων των κατοίκων του Βελβεντού για το νερό. Την επιστολή αυτή δεν την δημοσιεύει. Αλλά αντίθετα δημοσιοποιεί μια απάντηση γεμάτη αοριστολογίες και μιλά περί ανεύθυνων που δημιουργούν φήμες.  
 Μας προκαλούν πραγματικά κατάπληξη τα εξής:
1) Πώς ένα τόσο σοβαρό θέμα γίνεται αντικείμενο επικοινωνιακών παιχνιδιών από την πλευρά της δημοτικής αρχής.
2) Πως είναι δυνατόν ο υπεύθυνος – κατά τα άλλα – αντιδήμαρχος να συντάσσει ολόκληρη ανακοίνωση κάνοντας λόγο για φήμες, ανεύθυνους και άλλα γενικά κι αόριστα, χωρίς να δίνει στη δημοσιότητα και την επώνυμη επιστολή που έλαβε από την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, την οποία εμείς αποφύγαμε να δημοσιοποιήσουμε, περιμένοντας από το Δήμο να δει τις επισημάνσεις μας και να λάβει μέτρα.
3) Δημοσιεύει την ανακοίνωσή του σε ΜΜΕ και διαδικτυακές σελίδες της Κοζάνης, αλλά αποφεύγει να το κάνει στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου. Τόση ήταν η σπουδή του να δημιουργήσει εντυπώσεις στην περιοχή για το Βελβεντό (για το οποίο δεν βρήκε ποτέ να πει μια καλή κουβέντα).
4) Σε ποιους απευθύνεστε κ. Λαζαριώτη;

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική κι ας την πληροφορηθούν όλοι:
1. Δημότισσα του Βελβεντού που επικοινώνησε πρόσφατα με την «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» αλλά και με τον κ. Λαζαριώτη επώνυμα, κατήγγειλε ένα ζήτημα ποιότητας του νερού, που διαπίστωσε η ίδια, παρουσία υδραυλικού και αρκετών μαρτύρων. Ο κ. Λαζαριώτης αποφεύγει να το πει αυτό. Αντιθέτως το χλευάζει. Άλλη δημότισσα του καταγγέλλει τηλεφωνικά το γεγονός των πολύωρων διακοπών νερού κι εκείνος απαντάει ότι δεν γνωρίζει τίποτα -αν και είχαν μεσολαβήσει 10 απογεύματα διακοπών εν μέσω καύσωνα και αρκετοί πολίτες είχαν ήδη τηλεφωνήσει στο Δήμο για την αδικαιολόγητη λειψυδρία στα σπίτια, αφού το νερό υπερχείλιζε από το Υδραγωγείο.  
2. Εκτός από τις μετρήσεις χλωρίωσης που πραγματοποιεί η Εταιρεία μας με ειδικό μετρητή, υπάρχουν και οι μετρήσεις του Κέντρου Περιβάλλοντος, τις οποίες έχουμε και μεις σε γνώση κ. Αντιδήμαρχε. Κι αυτές αποδεικνύουν περίτρανα ότι το νερό βρέθηκε να έχει πολύ πιο χαμηλή χλωρίωση από τα επιτρεπτά όρια.
3. Για τις διακοπές του νερού στοχοποιεί τον αγροτικό κόσμο του Βελβεντού, που έχει ύδρευση σε αγροκτήματα στον κάμπο. Και βεβαίως θεωρεί υπαίτιο το Δήμο Βελβεντού γιατί «δήθεν» άπλωσε δίκτυα πόσιμου νερού στον κάμπο χωρίς μελέτες. Μα το να υπάρχει πόσιμο νερό στις αγροτικές αποθήκες και αγροικίες του κάμπου κ. Λαζαριώτη είναι πρόοδος. Μην το στοχοποιείτε και αυτό. Και τα δίκτυα πόσιμου νερού των αγροκτημάτων είναι ελεγχόμενα. Ανά πάσα στιγμή λειψυδρίας μπορεί να διακοπούν όλα τα αγροτικά δίκτυα από κεντρικές βάνες διακοπής για να μη λείψει το νερό από τον οικισμό. Αλλά από πού να το μάθει, αφού δεν καταδέχεται να αξιοποιήσει την υπάρχουσα εμπειρία, που του προσφέρθηκε αλλά την αγνόησε επιδεικτικά.
4. Αρνείται να παραδεχτεί ότι οι διακοπές του νερού οφείλονται σε κάκιστους εργονομικούς χειρισμούς της λειτουργίας των δικτύων και των δεξαμενών, όπως το επισημάναμε στην «αδημοσίευτη» επιστολή προς τον Δήμαρχο. Δεν μπορεί να υπερχειλίζει το νερό στο Υδραγωγείο και την ίδια ώρα να λείπει από τα σπίτια και μάλιστα όταν επιστρέφουν οι άνθρωποι από αγροτικές εργασίες. Είχαμε κι άλλες χρονιές καύσωνες, αλλά λειψυδρία δεν είχαμε. Ο εγωισμός δεν επιτρέπει στον κ. Λαζαριώτη να ζητήσει και να μάθει τις καλές πρακτικές των Bελβεντινών που εφαρμόστηκαν επί σειρά ετών για τη διαχείριση των δικτύων και των υδραγωγείων, τις οποίες προσφερθήκαμε από την πρώτη στιγμή να δείξουμε ως εθελοντές στη νέα Δημοτική Αρχή, αλλά μας αγνόησε. Βεβαίως ούτε αυτό το αναφέρει.  
5. Στοχοποιεί ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης ακόμη κι αυτή τη Γιορτή Ροδάκινου μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις στον κόσμο, ωσάν η Γιορτή αυτή να γίνεται σε ανταγωνιστική περιοχή εκτός της χωρικής αρμοδιότητας της Αντιδημαρχίας του. Η Γιορτή στήθηκε με πολύ κόπο, με προσφορές εθελοντών, πολιτών, καταστηματαρχών και χορηγών και ο κόσμος θα επισκεφτεί και πάλι το Βελβεντό και θα γιορτάσει μαζί μας, όσο κι αν κάποιοι δεν το θέλουν. 
6. Απειλεί ότι θα καταγγείλει τους «ανώνυμους» στις αρμόδιες αρχές. Δεν χρειάζεται κ. Λαζαριώτη. Η επιστολή που στείλαμε στο Δήμαρχο ήταν επώνυμη. Και την αναφορά την κάναμε επωνύμως πρώτοι εμείς (έχοντας υπόψη και τις μαρτυρίες των δημοτών του Βελβεντού και τις μετρήσεις του ΚΕΠΕ). Απαριθμήσαμε τα συμβαίνοντα με το νερό στο Δήμο που εκπροσωπείτε, (εκτός κι αν τον θεωρείτε αναρμόδιο να επιληφθεί του θέματος), στην αρμόδια Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και στην αρμόδια Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση.     
Κλείνοντας θέλουμε από την πλευρά μας να καταστήσουμε σαφές, πως όταν διαπιστώνουμε προβλήματα, παραλείψεις και αβλεψίες που αφορούν την κοινωνία μας (και ο κατάλογος δυστυχώς είναι πλούσιος) -και ειδικά σε τόσο σοβαρά ζητήματα- πευθυνόμαστε πρώτα και κύρια στις αρμόδιες αρχές με σκοπό την άμεση επίλυσή τους. Αυτό κάναμε και κάνουμε από 1/1/2011 με αλλεπάλληλα έγγραφα κι επιστολές προς τη δημοτική αρχή του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού καθώς και προς κάθε αρμόδιο φορέα κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Με γνώμονα πάντα το συμφέρον  της κοινωνία μας.
Αν θέλει ν’ αναρωτηθεί ο κ. Λαζαριώτης για το ποιος κάνει την πραγματική ζημιά στο Βελβεντό, με τη δημιουργία «επικοινωνιακών» εντυπώσεων, ας απευθυνθεί στον εαυτό του και στη δημοτική αρχή. Τέτοιες λογικές αντιμετώπισης των πραγμάτων πολύ απλά θα μας βρίσκουν απέναντι.
Παρ’ όλα αυτά κ. Αντιδήμαρχε. δηλώνουμε και πάλι διαθέσιμοι και παρόντες  για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί ο καλλικρατικός Δήμος για το καλό του πρ. Δήμου Βελβεντού.
ΤΟ Δ.Σ.
ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ