Βιβλιοπαρουσίαση «Το Βόιο και η περιοχή του Άργους Ορεστικού…»
Ο Σύλλογος Βοϊωτών Κοζάνης «Η Αγία Παρασκευή» σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Βόιο και η περιοχή του Άργους Ορεστικού της Δυτικής Μακεδονίας, κατά την Οθωμανική περίοδο 16ος-17ος αι. (1500-1700 μ.Χ.)» των Σάκη Γκέκα και Στέργιου Ζήκα που θα γίνει
...στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης (Ίωνος Δραγούμη 9-11), την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015, στις 7:00΄μ.μ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιώργης Έξαρχος, συγγραφέας-ερευνητής, και οι συγγραφείς.
Ένα νέο βιβλίο για το Βόιο και την περιοχή του Άργους Ορεστικού της Δυτικής Μακεδονίας κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ερωδιός. Αφορά κυρίως την οικονομική και δημογραφική κατάσταση των περιοχών αυτών, μέσα από δημοσιευμένες και αδημοσίευτες πηγές του 16ου και 17ου αιώνα, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ελληνική μετάφραση, ένα τόσο μεγάλης εκτάσεως οθωμανικό φορολογικό κατάστιχο (του 1568), μεγάλης ιστορικής σημασίας.
Με την παρουσίαση και ανάλυση των στοιχείων αυτών, μια περιοχή σχετικά άγνωστη μέχρι σήμερα, αλλά εξαιρετικά γόνιμη ιστοριογραφικά, εντάσσεται στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και στην ελληνική οικονομική ιστορία. Διατυπώνονται υποθέσεις για την πληθυσμιακή και οικονομική-αγροτική κατάσταση 200 περίπου οικισμών της περιοχής στους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας.
Το έργο συμπληρώνεται με πίνακες που εμφανίζουν αναλυτικά τον πληθυσμό του κάθε οικισμού, την παραγωγή του, τις φορολογικές του υποχρεώσεις.
Η ανάλυση πηγών από τους δύο αυτούς αιώνες και η σύνδεσή τους με την ιστοριογραφία (κυρίως οικονομική) άλλων περιοχών του ελλαδικού χώρου, αναδεικνύει την σημασία της αγροτικής οικονομίας της περιοχής και επιχειρεί να θέσει ερωτήματα και να προτείνει κάποιες υποθέσεις για τις φορολογικές διαδικασίες και την οικονομική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και για την ιστορία της περιοχής και των οικισμών της, ώστε να απαντήσουμε πειστικά στο ερώτημα: τι σχέσεις εξουσίας διαμόρφωσε το καθεστώς της εποχής στους κατοίκους, χριστιανούς και μουσουλμάνους.
Στόχος του βιβλίου, ωστόσο, πέρα από την προφανή ιστορική και επιστημονική αξία, ήταν και η επαφή ενός ευρύτερου κοινού με την ιστορία της περιοχής καταγωγής του, άμεσης ή έμμεσης, μέσα από μια ανάλυση που φιλοδοξεί να ισορροπήσει το γενικό με το ειδικό ενδιαφέρον, πολύ περισσότερο καθώς το μεγαλύτερο μέρος των προαναφερθέντων οικισμών ταυτίζεται (έστω και με επιφύλαξη) με σημερινά χωριά της περιοχής.