• Διακήρυξη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Α.μεΑ.) Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη - Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

    .
    Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας εν όψει της 3ης Δεκέμβρη Εθνική ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Ν. 2430/1996 (ΦΕΚ-156 Α' 10/07/1996)) διαμαρτυρόμαστε για την διάκριση που βιώνουν τα Άτομα με Αναπηρία, οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

     Σήμερα, μεσούσης της τρομερής οικονομικής κρίσης ζούμε πλέον σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, την ώρα που η ανεργία και η φτώχεια γιγαντώνονται καθημερινά. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτά που τόσα χρόνια με κόπο και μόχθο κερδίσαμε: την αξιοπρεπή αντιμετώπισή μας από το Κράτος και την Πολιτεία.

  • Αγωνιζόμαστε να εφαρμοστεί επιτέλους ο Ν. 4074/2012 (ΦΕΚ – 88 Α’11/04/2012) Κύρωση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.
  • Αγωνιζόμαστε να δοθεί άμεση λύση για την εύρυθμη λειτουργία των ΚΕΠΑ σε κάθε πόλη της χώρας, ώστε να «αποφυλακιστούν» τα δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις (νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, θαλασσαιμικοί, αιμορροφιλικοί, μεταμοσχευμένοι, διαβητικοί κλπ.), που ζουν σε άθλιες οικονομικές συνθήκες, αναμένοντας την εξέταση/επανεξέτασή τους. Να δοθεί παράταση της χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ.
  • Αγωνιζόμαστε να υπάρξει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τομείς του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος (Κοινωνική Ένταξη, Υγεία, Παιδεία, Εργασία, Μεταφορές, Διαδίκτυο).
  • Αγωνιζόμαστε κανένα Άτομο με Αναπηρία να μην αποκλείεται από την αγορά εργασίας και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι με αναπηρία και όσοι προστατεύουν άτομα με αναπηρία από οποιοδήποτε μέτρο διαθεσιμότητας, εφεδρείας και απολύσεων. Να συμπεριληφθούν διακριτά μέτρα προστασίας σε όλες τις συλλογικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας ώστε να μη θιγούν αναφαίρετα εργασιακά δικαιώματά μας.
  • Αγωνιζόμαστε να σταματήσει η διαρκής υπο-χρηματοδότηση του τομέα της πρόνοιας. Να αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κοινωνικό σύστημα φροντίδας, με την επαναφορά των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στο σύστημα αυτό, που ανήκουν φύσει και θέσει. Να στελεχωθούν επαρκώς με εξειδικευμένο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό όλες οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (ΚΗΦΗ, ΚΕΚΥΚΑμεΑ κλπ.).
  • Αγωνιζόμαστε ώστε να υπάρξει επιτέλους συγκεκριμένο πλαίσιο μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία τους. Το Διδακτικό Προσωπικό το οποίο θα πρέπει να είναι ειδικευμένο στην Ειδική Εκπ/ση και με εξειδίκευση ανά κατηγορία αναπηρίας, το Ειδικό Εκπ/κό Προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, σχολικοί νοσηλευτές κλπ), αλλά και το Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό το οποίο υποστηρίζει το εκπ/κό πρόγραμμα όλων των ΣΜΕΑΕ (σχολικών μονάδων Ειδικής Εκπ/σης), των τμημάτων ένταξης αλλά και της Παράλληλης Στήριξης, να τοποθετούνται έγκαιρα στην θέση τους ως μόνιμο προσωπικό και όχι αναπληρωτές έτσι ώστε η σχολική χρονιά να ξεκινά την ίδια ημέρα για όλους τους μαθητές. Να παρέχεται κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε κάθε μαθητή με αναπηρία και χρόνια πάθηση η αναγκαία υποστήριξη .Να καταστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση προσβάσιμη, ανοιχτή και «φιλική» σ’ εμάς και να αρθούν όλες οι διατάξεις που αναπαράγουν και διαιωνίζουν ρατσιστικές και αποτρόπαιες συμπεριφορές.
  • Αγωνιζόμαστε ώστε όλοι η Δήμοι να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν ΚΔΑΠμεΑ υποστηρίζοντας τις οικογένειες που έχουν παιδιά – άτομα με αναπηρία.
  • Αγωνιζόμαστε ώστε να εκσυγχρονιστούν οι μονάδες υγείας της Περιφέρειας μας χωρίς τοπικιστικά κριτήρια(π.χ. Διαβητολογικά Κέντρα, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Αιμορροφιλικοί, Οδοντιατρικές Μονάδες Α.μεΑ. κ.λπ.). – καθώς και οι Μονάδες Χρονίων Παθήσεων και όχι να απολύουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Αγωνιζόμαστε να αποσυνδεθεί το μοναδικό Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ) από το ΚΑΤ και να λειτουργήσει επιτέλους το ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου με το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μην μεταναστεύουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα για αποκατάσταση και νοσηλεία ειδικά όταν αυτά είναι ιδιωτικά με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά και ηθικά για τον ίδιο το άτομο με αναπηρία αλλά και για την οικογένειά του.
  • Αγωνιζόμαστε ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πιο αποκλεισμένων από εμάς, των ατόμων με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης, με συγκεκριμένες δράσεις, όπως κατ’ οίκον εξέταση, κατ’ οίκον νοσηλεία, κατ’ οίκον πιστοποίηση της αναπηρίας κ.λπ. Να διασφαλιστεί οριστικά η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για την προστασία των μοναχικών, άπορων, ανασφάλιστων, ηλικιωμένων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και γονέων ΑμεΑ.
  • Αγωνιζόμαστε να μειωθούν τα Δημοτικά Τέλη & Τέλη Ύδρευσης – Αποχέτευσης σύμφωνα με τους Ν. 3463/2006 παρ. 3 άρθρο 202 και Ν. 4071/2012 άρθρο 11 παρ. 12.
Τα Άτομα με Αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις, οι οικογένειες τους δεν θα πληρώσουν την οικονομική κρίση για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Μήγγος Μιχάλης
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Λαβαντσιώτης Χρήστος