Χωρίς ονομαστική ψηφοφορία υπερψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή η τροπολογία για τη διάσπαση των πέντε δήμων (Λέσβου, Σάμου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Σερβίων-Βελβεντού). ΝΑΙ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΡΩΝ η ΝΔ, ΝΑΙ το ΔΗΣΥ -ΚΙΝΑΛ, ΟΧΙ η ΧΑ, Παρων το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.
Λόγω του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη τροπολογία «έσπασε» τις «γραμμές» τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ οδήγησε σε «ναι μεν αλλά» το ΚΙΝΑΛ -ΔΗΣΥ («Ορθή η τροπολογία αλλά δεν έπρεπε να έρθει τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο εισηγητής Κωνσταντίνος Μπαργιώτας τόνισε χαρακτηριστικά: «Δικαιολογημένος ο διαχωρισμός των δήμων αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα. Έρχεται η τροπολογία λίγο πριν τις εκλογές δημιουργώντας ερωτήματα ως προς τα κίνητρα και τις σκοπιμότητες που υπηρετεί», πρόσθεσε), που τελικά ψήφισε «ΝΑΙ», κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (και κυρίως ΝΔ, ΚΙΝΑΛ-ΔΗΣΥ) δεν προχώρησε σε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.
Κάτι που διευκόλυνε την κυβέρνηση, η οποία δεν διέθετε την πλειοψηφία των 151 εδρών, καθώς δήλωσε ότι καταψηφίζει ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης.
Να σημειωθεί ότι με βάση τις ομιλίες βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αν εξαιρέσει κανείς την βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη η οποία διαφωνεί με τη διάσπαση του νησιού της σε τρεις δήμους, οι υπόλοιποι δεν εξέφρασαν διαφωνία με το περιεχόμενο της τροπολογίας, δηλαδή, το «σπάσιμο» των πέντε δήμων, αλλά:
α) Διαφώνησαν με τον χρόνο κατάθεσης της τροπολογίας, μόλις 81 ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου.
β) Ζήτησαν οι διασπάσεις να μην περιοριστούν μόνο στους συγκεκριμένους πέντε δήμους αλλά να επεκταθούν και στις δικές τους περιοχές.