Σάββατο 25 Αυγούστου 2012
Οικονομική κατάρρευση των δήμων:
Λουκέτα και παραιτήσεις!
Με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει άμεσα «λουκέτο» στους δήμους, εξαιτίας της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης που σημαίνει αδυναμία της κάλυψης των λειτουργικών δαπανών, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί 24/8 στην Κοζάνη, στην αίθουσα του Κοβεντάρειου, η συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία του προεδρείου της ΚΕΔΕ και μάλιστα του προέδρου της Κώστα Ασκούνη.
Η άποψη και η θέση των δημάρχων της περιοχής, συντεταγμένα, είναι ως προς την κατεύθυνση του …αναγκαστικού λουκέτο και κλεισίματος των δημαρχείων, μιας και λεφτά δεν υπάρχουν ούτε καν για την κάλυψη της μισθοδοσίας των υπαλλήλων.
Η ΚΕΔΕ την Πέμπτη 30 Αυγούστου στην Αθήνα θα κάνει συνέδριο, το οποίο και θα πάρει τις σκληρές αποφάσεις για κλείσιμο και «λουκέτο» στα δημαρχεία, ενδεχομένως παραιτήσεις των δημοτικών αρχών ή όποια άλλη μορφή κινητοποίησης. Για το λόγο αυτό γίνονται 30 περιφερειακές συσκέψεις και λαμβάνοντας υπόψη και οι ανάλογες εισηγήσεις από τις κατά τόπους ΠΕΔ και όπως τονίζει ο κ. Ασκούνης, οι προτάσεις τους θα ληφθούν υπόψη, προκειμένου το Δ.Σ. αφού συνεδριάσει να καταθέσει την πρότασή του στη Γενική Συνέλευση.
Η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου επανέλαβε για ακόμη μια φορά την άποψή της για λουκέτο στους δήμους, αναπόφευκτα, μιας και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να λειτουργήσουν δίχως κονδύλια για κοινωνικές παροχές κ.α. Στην ίδια κατεύθυνση και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, λέγοντας πως αν χρήματα δεν υπάρξουν τότε θα έρθει αναγκαστικά λουκέτο!
Κώστας Ασκούνης: «Τραγική οικονομική κατάσταση-Πλήρης η κατάρρευση των Δήμων»
«Η οικονομική κατάσταση των Δήμων είναι τραγική. Εμείς έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η χώρα μας είναι σε μια πάρα – πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», επεσήμανε ο Κώστας Ασκούνης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, συμπληρώνοντας πως το διάστημα αυτό οι Δήμοι έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή: «Από το 2009 μέχρι το 2012 οι πόροι μας μειώθηκαν κατά 60% και στην τελευταία δόση του Ιουλίου έχουμε μια επιπλέον μείωση κατά 29%. Αυτό σημαίνει ότι πολύ δήμοι ήδη από αυτό τον μήνα δυσκολεύτηκαν ή δυσκολεύονται να πληρώσουν μισθούς. Μιλάμε για μια πλήρη οικονομική κατάρρευση των δήμων».
Ακόμα και εκείνοι οι Δήμοι που έχουν οικονομική ευχέρεια στο τέλος του μήνα θα αδυνατούν να πληρώσουν τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών και αναγκαστικά θα οδηγηθούν στο κλείσιμο των υπηρεσιών: «Όποια χρήματα μειώνονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, μειώνονται από τους πολίτες. Οι δήμοι έχουνε ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και σηκώνουμε στους ώμους μας όλο το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του συντεταγμένου κράτους. Αν οι δήμοι θα καταρρεύσουν, αυτοί που θα πληγούν περισσότερο θα είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας».
Ένα είναι σίγουρο: Εάν η κυβέρνηση κρατήσει κλειστή τη στρόφιγκα των χρημάτων, ο κ. Ασκούνης λέει ξεκάθαρα ότι: «Οι Δήμοι θα κλείσουν. Αυτό θα σημαίνει κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Έφερε παραδείγματα των μειώσεων που έχουν γίνει σε επίπεδο Τ.Α. (οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι κ.λπ. από 1/1/2011 έγιναν από 1034 σε 325, ενώ το σύνολο των νομικών προσώπων από 5300 σε 1381). Εμείς κάναμε αυτοβούλως συγχωνεύσεις», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Η στάση των Δημάρχων: «Οδηγούμαστε σε μαρασμό-Θα έρθουν λουκέτα ή και παραιτήσεις…»
Η πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου αναφέρθηκε στην τραγική οικονομική κατάσταση των Δήμων, λέγοντας πως είναι κοινή η φωνή και το μήνυμα των δημάρχων: «Οι Δήμοι έχουνε ξεπεράσει τα όρια της αντοχής και τα χρήματα τα οποία έρχονται είναι λιγότερα από αυτά που απαιτούνται. Δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, να καλυφθούν παροχές που θα καταλήξουν βάρη στον πολίτη». Η θέση της ΠΕΔ είναι ότι η μείωση των πόρων σημαίνει μείωση των κοινωνικών παροχών και δυσλειτουργία των δήμων και των κοινωνικών παροχών. Εμείς δεν θέλουμε να οδηγήσουμε τον πολίτη στο αδιέξοδο. Το επόμενο βήμα είναι να εξαντλήσουμε κάθε βήμα διεκδίκησης, σημείωσε: Από τα στοιχεία που παρέχουμε στο υπουργείο, αυτό και μόνο σημαίνει ότι τους δήμους τους βάζουν λουκέτο με αυτή τη στρατηγική. Εμείς προτείνουμε την επ’ αόριστον κλείσιμο των Δήμων, αν δεν υπάρξει αντίδραση του υπουργείου». Σε ό,τι αφορά τις παραιτήσεις αιρετών, η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι «προκειμένου να απολύσουμε τους υπαλλήλους και να οδηγήσουμε τους πολίτες σε τέτοιο μαρασμό, είναι προτιμότερο να παραιτηθούμε εμείς…»
Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας επεσήμανε ότι: «Οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι η περικοπή πόρων της αυτοδιοίκησης σημαίνει περικοπή απολαβών για τους ίδιους και τους έχουμε συμπαραστάτες στην πορεία της Τ.Α.
Για μια κατάσταση όμοια με τους άλλους δήμους της χώρας, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος, αναφερόμενος και εκείνος στη μειωμένη κρατική επιχορήγηση, η οποία φτάνει στην τριετία στο 60% του τακτικού προϋπολογισμού. Ο ίδιος εμφανίστηκε υπέρ του να κλείσουν οι δήμοι, και σε περίπτωση που δεν επανέλθει η επιχορήγηση, να υπάρξουν παραιτήσεις. Σημειώνει μάλιστα πως: «Οι ανάγκες στον δήμο μας φτάνουν στις 270.000 ευρώ, στο ταμείο του Δήμου από την τακτική επιχορήγηση μπαίνουν 173.000 ευρώ. Αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρωθούν όλες αυτές οι ανάγκες, επομένως άμεσα τον επόμενο μήνα, εξ ανάγκης, οι δήμοι και εμείς να μην τους κλείσουμε θα κλείσουν! Η ευθύνη μας απέναντι στην κοινωνία είναι πολύ μεγαλύτερη και δεν θα συμμετέχουμε εμείς στην αδυναμία του πολιτικού συστήματος».
Από την πλευρά της η Δήμαρχος του Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου, αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου, λέγοντας πως «η ΚΑΔ για τον Αύγουστο ήρθε 206.000 αντί για 280.000 που απαιτούνταν για να καλύψουμε έστω τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Αν υπάρξουν περαιτέρω περικοπές ή έσοδα, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο ελάχιστο». Προσέθεσε πως πρέπει, επίσης, να γίνει μια ενδοσκόπηση για την εξεύρεση πόρων μέσα από περικοπές σε όλους.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ