Κοινοποιούμε σήμερα στους πολίτες του δήμου μας και τους πολίτες της Π.Ε Κοζάνης τις προτάσεις της παράταξης ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
...και κατατέθηκαν στα πρακτικά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σερβίων της 28-09-2020, το οποίο προσπάθησε να διαμορφώσει μια κοινή πρόταση όλων των παρατάξεων, πράγμα που ως τώρα δεν κατέστη εφικτό.
Για τις προτάσεις αυτές ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδης Γ. και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Κιάνας Αστ., με σχετική επιστολή μας στις 12-11-2020.
Παρακάτω με αδρές γραμμές σας παραθέσουμε τις κύριες προτάσεις μας.
Οι προτάσεις θα αναφερθούν μόνο σε τίτλους , με μια μικρή επεξήγηση, εκεί όπου χρειάζεται για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του έργου.
Α.ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ
1. Ο δήμος συστρατεύεται με τους άλλους δήμους στην προσπάθεια να παραμείνουν όσο το δυνατό περισσότερο σε λειτουργία οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της λεκάνης Κοζάνης-Πτολεμαίδας, σύμφωνα με τον προηγούμενο σχεδιασμό. Δηλαδή οι παλιές μονάδες του Αγ. Δημητρίου, του ΑΗΣ Καρδιάς και του Αμυνταίου να αποσυρθούν με χρονικό ορίζοντα το 2028 και οι νέες μονάδες, Άγιος Δημήτριος 5, Πτολεμαίδα 5 και ΑΗΣ Μελίτης με χρονικό ορίζοντα το 2050.
2. Ο δήμος συνεργάζεται και συμμετέχει ισότιμα με τους άλλους δήμους για την υλοποίηση των προτάσεών τους που αφορούν το γενικό σύνολο του πληθυσμού. Στα πλαίσια αυτά συμφωνούμε με τις προτάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και της ΠΕΔ που εκφράζουν το σύνολο της περιφέρειας και των δήμων.
3. Ειδικά τώρα για την περιοχή μας προτείνουμε να μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου και την αποστολή προς την Περιφέρεια, να συγκροτηθεί ένα διαπαραταξιακό όργανο παρακολούθησης της πορείας του σχεδίου και συνεχούς διεκδίκησης των προτάσεών μας από όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων (κυβέρνηση, περιφέρεια, ΠΕΔ κλπ).
Β.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΕΡΒΙΩΝ
Β1. ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Με τον τίτλο αυτό ορίζουμε όλα τα έργα που διευκολύνουν και βελτιώνουν την εσωτερική επικοινωνία των πολιτών του δήμου μας, καθώς επίσης και τα έργα που συνδέουν την περιοχή μας με άλλες όμορες περιοχές, δήμους ή και περιφέρειες.
Οι προτάσεις μας για τα έργα υποδομών είναι οι παρακάτω:
1. Η κατασκευή το κάθετου άξονα Κοζάνη-Λάρισα.
Άμεση προτεραιότητα για τον δήμο μας είναι η ολοκλήρωση των μελετών και η κατασκευή με προτεραιότητα το τμήμα Ελασσόνα-Τριγωνικό.
Παράλληλα στον κάθετο αυτό άξονα προτείνουμε να ενταχθεί και το τμήμα Σέρβια-Τριγωνικό, με δρόμο διπλής κατεύθυνσης τύπου Εγνατία.
Αυτό θα βοηθήσει την πόλη αλλά και την γύρω περιοχή να έχει άμεση πρόσβαση στην ΠΑΘΕ και στην περιφέρεια Θεσσαλίας και το λιμάνι του Βόλου.
2. Βελτίωση του δρόμου Κατερίνης Λάκος-Ελάτη- Παλουριά Γρεβενών
Η βελτίωση του δρόμου αυτού εκτός από την βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης των πολιτών της περιοχής από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και τα Σέρβια, εντάσσεται και στα πλαίσια του μεγάλου έργου της αξιοποίησης των μαρμάρων του Τρανοβάλτου. Με την αξιοποίηση των μαρμάρων Τρανοβάλτου ο δρόμος αυτός θα βοηθήσει στις γρήγορες και φθηνότερες μεταφορές των προϊόντων μαρμάρων, καθιστώντας το μάρμαρο της περιοχής ανταγωνιστικό στις ελληνικές και διεθνείς αγορές.
3. Ολοκλήρωση του δρόμου Μικρόβαλτο-Τρανόβαλτο-ΜΑΒΕ, με ταυτόχρονη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου ΜΑΒΕ-Ρύμνιο.
Ο δρόμος αυτός θα διευκολύνει τους επισκέπτες για την επίσκεψη των αξιοθέατων της περιοχής ( Μονή Ζάβορδας, Ελάτη, Μπουχάρια, Νοχτάρια, ΜΑΒΕ, Παναγία Ζιδανίου, Φράγμα Ιλαρίωνα, Μονή Ιλαρίωνα, Αρχαιολογικός χώρος Αιανής).
4. Ασφαλτόστρωση του δρόμου Φρούριο-Λαζαράδες
5. Κατασκευή του δρόμου Λεύκαρα-Νεράϊδα
Υπάρχει μελέτη η οποία χρειάζεται επικαιροποίηση και ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησηςγια την κατασκευή του.
6. Κατασκευή του δρόμου Καστανιά-όρια νομού Κοζάνης με νομό Πιερίας
Η περιοχή αποκτά μια νέα διέξοδο προς τον νομό Πιερίας που διευκολύνει την άφιξη επισκεπτών από την Θεσσαλονίκη προς την περιοχή.
7. Η ολοκλήρωση των μελετών και η κατασκευή του παραλίμνιου δρόμου, με την ταυτόχρονη αξιοποίηση των υφιστάμενων λιμανιών.
8. Συντήρηση και βελτίωση του δρόμου Νεράϊδα-Ίμερα-Φράγμα-Βελβεντός-Σέρβια.
Είναι προφανής η αναγκαιότητα του έργου αφού θα καταστήσει ελκυστική όλη την περιοχή από τους επισκέπτες.
9. Βελτίωση εσωτερικής οδοποιίας των οικισμών του δήμου Σερβίων.
10. Βελτίωση-ασφαλτοστρώσεις αγροτικής οδοποιίας και της οδοποιίας προς τις κτηνοτροφικές μονάδες, σε όλη την έκταση του δήμου.
Β2. ΕΡΓΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
Περιλαμβάνονται τα έργα-υποδομές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Στα έργα αυτά προτείνουμε να ενταχθούν:
1. Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου
στην πόλη των Σερβίων, για τις ανάγκες ιδιαίτερα των παιδιών και της νεολαίας του δήμου και όχι μόνο.
2. Αδειοδότηση και Ενεργειακή αναβάθμιση Κλειστού Γυμναστηρίου Σερβίων. Ολοκλήρωση των εργασιών που εκκρεμούν.
3. Ανάπλαση της εισόδου της πόλης των Σερβίων, με την κατασκευή κυκλικού κόμβου. Ήδη από το 2012, στην δική μας θητεία, έχει γίνει παραχώρηση έκτασης 4,0 στρεμμάτων του δενδροκομικού σταθμού Σερβίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την διάνοιξη του δρόμου. Υπάρχει προμελέτη στην ΑΝΚΟ.
3. Ανάπλαση της πλατείας της Λάβας.
4. Ανάπλαση του πάρκου πέριξ της εκκλησίας της Καστανιάς.
5. Κατασκευή κτιρίου πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Καστανιά.
6. Ανάπλαση Τριγωνικού. Υπάρχει ωριμότητα μελετών.
7. Αντικατάσταση κουφωμάτων στο κοινοτικό κατάστημα και στο δημοτικό σχολείο Τριγωνικού
8. Ανάπλαση Νεράϊδας. Απαιτείται η ολοκλήρωση των μελετών εφαρμογής.
9. Συντήρηση ΚΕΦΟ Μεταξα.
10. Αντιπλημμυρικό Αυλών. Υπάρχει έτοιμη μελέτη.
11. Ολοκλήρωση της συντήρησης του δημοτικού σχολείου Γουλών.
12 Κατασκευή-ολοκλήρωση πάρκου Γουλών πλησίον της λίμνης Πολυφύτου.
13. Κατασκευή ΕΕΛ των οικισμών Μικρόβαλτο-Τρανόβαλτο-Λαζαράδες.
Υπάρχει ώριμη μελέτη που είχε εκπονηθεί στην δική μας δημοτική περίοδο. Δυστυχώς η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν το έτρεξε και έτσι το έργο δεν εκτελέστηκε.
14. Κατασκευή ΕΕΛ στα νότια Σέρβια. (περιοχή Ζευγολατιάς και έξοδος προς Λάρισα)-Αυλών και Κρανιδίων.Υπάρχει σχετική προμελέτη της ΑΝΚΟ από το 2012.
15. Κατασκευή ΕΕΛ στο Λιβαδερό.
16. Κατασκευή ΕΕΛ κόμπακτ ή οικολογικών σε όλους τους οικισμούς που τα απόβλητά τους οδηγούνται στην λίμνη Πολυφύτου (Μεταξάς, Τριγωνικό, Πολύραχο, Προσήλιο, Ελάτη).
17. Αντικατάσταση δικτύου αποχέτευσης στα Κρανίδια.
Β3. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Αφορούν έργα που δημιουργούν προστιθέμενη αξία στις περιουσίες των πολιτών, δημιουργούν σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν το εισόδημα των πολιτών. Τα έργα αυτά είναι τα παρακάτω:
1. Ωρίμανση των μελετών εφαρμογής για την κατασκευή αρδευτικών σε όλη την έκταση του δήμου. Τα αρδευτικά αυτά είναι:
- Αρδευτικό Λευκάρων , για την άρδευση των εκτάσεων νότια του οικισμού. Ήδη οι μελέτες έχουν προχωρήσει και έχει υποβληθεί πρόταση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για ένταξη στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.
- Αρδευτικό Λιβαδερού για την άρδευση 2.000 στρεμμάτων στην θέση μεγάλος κάμπος. Ήδη υπάρχουν προκαταρτικές μελέτες, που είχαν εκπονηθεί επί της δικής μας θητείας.
-Αρδευτικό Λιβαδερού στην θέση Κυδωνιές για την άρδευση 2.000 στρεμμάτων.
- Αρδευτικό Τριγωνικού, για την άρδευση 2.000 στρεμμάτων. Ήδη υπάρχουν ώριμες μελέτες εφαρμογής με περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή του ταμιευτήρα και του αντλιοστασίου. Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, ώστε το έργο να είναι μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου.
Υπολείπονται οι μελέτες εφαρμογής του δικτύου άρδευσης και ένταξη του έργου για κατασκευή.
- Αρδευτικό Καστανιάς στην θέση Πατατοχώραφα για την άρδευση 600 στρεμμάτων περίπου. Ήδη υπάρχουν έτοιμες προκαταρκτικές μελέτες που είχαν εκπονηθεί επί της δικής μας θητείας. Πρέπει να προχωρήσουν οι μελέτες εφαρμογής.
- Αρδευτικό Γουλών για την άρδευση 2.000 στρεμμάτων. Υπάρχει έτοιμη οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία προβλέπει την επέκταση του αρδευτικού Σερβίων για την άρδευση της εν λόγω έκτασης προς τα όρια με την κοινότητα του Ρυμνίου.
Πρέπει να προχωρήσουν οι υπόλοιπες μελέτες για την ωρίμανση του έργου.
- Ομοίως για την επέκταση του αρδευτικού Ιμέρων για την άρδευση επιπλέον 1.500 στρεμμάτων.
-Επέκταση του αρδευτικού της Μεσσιανής για την άρδευση επιπλέον 2.000 στρεμμάτων.
- Αρδευτικό Καμβουνίων για την άρδευση 17.000 στρεμμάτων στα Καμβούνια.
Στις 06-08-2014, ένα μήνα δηλαδή πριν αποχωρήσουμε από την δημοτική αρχή, είχα υπογράψει με την ΔΕΗ σύμβαση για την χρηματοδότηση της κατασκευής του αρδευτικού των Καμβουνίων, με ποσό 2,0 εκ. ευρώ.
Δυστυχώς από τότε ως σήμερα, μετά την αποχώρησή μας, τίποτα δεν έγινε, και δυστυχώς έχει λήξει και η σύμβαση με τις παρατάσεις της.
Πρέπει η δημοτική αρχή να τρέξει και να επανυπογραφεί η σύμβαση για την χρηματοδότηση του έργου.
- Κατασκευή γεωφράγματος για την άρδευση εκτάσεων του Μικροβάλτου
- Ανόρυξη γεώτρησης στα Ίμερα, για την άρδευση εκτάσεων βορείως του οικισμού και την κατασκευή ποτιστρών για τις ανάγκες του ζωϊκού κεφαλαίου.
2. Αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου
Είναι έργο που είχε ξεκινήσει επί των ημερών της δικής μας δημοτικής περιόδου, το 2013, με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας το 2014 μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.
Πρέπει να προχωρήσει η ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών και η χρηματοδότηση και ολοκλήρωση του έργου.
3. Κατασκευή δικτύου τηλεθέρμανσης και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με χρήση βιομάζας και λιγνίτη της περιοχής στα Σέρβια.
Είναι έργο που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια και θα βοηθήσει στην μείωση του κόστους θέρμανσης των πολιτών, στην διατήρηση της λειτουργίας των δύο ορυχείων λιγνίτη της περιοχής και την συνακόλουθη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε αυτά και τέλος θα αυξήσει τα έσοδα του δήμου από την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, που ο δήμος θα διαθέτει στο δίκτυο.
Ήδη έχουμε το παράδειγμα αντίστοιχης μονάδας του Αμυνταίου που εγκαινιάζεται αυτές τις μέρες.
4. Κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με χρήση βιοαερίου που θα προέρχεται από την αξιοποίηση των ζωικών αποβλήτων (κοπριές).
Το έργο χωροθετείται στην περιοχή του άξονα Βαθύλακος-Λεύκαρα, για τις ανάγκες τηλεθέρμανσης των οικισμών της περιοχής.
Είναι έργο που εντάσσεται στις ΑΠΕ. Μπορεί να χρηματοδοτηθεί άμεσα, ενώ θα συμβάλλει στην βελτίωση των οικονομικών του δήμου, από τα έσοδα που θα προκύψουν από την παραγωγή και διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας.
5. Αξιοποίηση του Τούρκικού Σχολείου και του δενδροκομικού σταθμού Σερβίων, σε συνδυασμό με τις εγκαταστάσεις του τυροκομείου και το Τεχνικό Λύκειο για την ίδρυση τμήματος γεωπονίας και τυροκομίας στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα. Τυροκομική Σχολή στα Σέρβια.
6. Κήρυξη της περιοχής των ορεινών Καμβουνίων (με υψόμετρο από το Πολύρραχο και πάνω) και της περιοχής Λάβας-Καστανιάς, ως κτηνοτροφικής ζώνης και την ένταξη των έργων υποδομής που προβλέπονται από αυτό στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
7. Αξιοποίηση του Τούρκικού Σχολείου και του δενδροκομικού σταθμού Σερβίων, σε συνδυασμό με τις εγκαταστάσεις του τυροκομείου και το Τεχνικό Λύκειο για την ίδρυση τμήματος γεωπονίας και τυροκομίας στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα.
8. Κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με χρήση βιομάζας στο Λιβαδερό.
Υπάρχει διεθνής βέλτιστη πρακτική που μπορεί να αξιοποιηθεί από τον δήμο μας και τις υπηρεσίες τους.
9. Κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με χρήση βιομάζας στα Καμβούνια, για την θέρμανση των οικισμών της περιοχής.
Β4. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ (ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ-ΑΛΙΕΙΑ)
Παράλληλα με τις δράσεις που εντάσσονται στις υπόλοιπες παραγράφους και αφορούν έργα του πρωτογενούς τομέα (οδοποιία κλπ), επιπλέον προτείνουμε:
1. Εξυγίανση των ΤΟΕΒ, μείωση κόστους άρδευσης και κόστους παραγωγής.
Είναι ένα πλέγμα παρεμβάσεων που στόχο έχει να μειώσει το κόστος άρδευσης και συνακόλουθα το κόστος παραγωγής, διατηρώντας σε πρώτη φάση τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και σε δεύτερη φάση δημιουργώντας νέες θέσεις.
2. Πρόγραμμα στήριξης της αλιείας με βάση την μελέτη της Π.Ε .Κοζάνης.
Είναι πρόγραμμα που δημιουργεί τις απαραίτητες υποδομές για τους αλιείς προκειμένου να τυποποιούν και να επεξεργάζονται τα προϊόντας τους, ενώ παράλληλα τους στηρίζει στην προώθηση των προϊόντων αυτών.
3. Μελέτες εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του δασικού πλούτου του Δήμου μας (παραγωγή ξυλείας - τουριστικά μονοπάτια ορεινή ποδηλατοδρομία κτλ)
4. Κτηνοτροφία. Διατήρηση του γεννητικού υλικού της περιοχής (π.χ. μαύρη αίγα) - παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων
5. Δημιουργία φορέα για την προώθηση της ευφυούς γεωργίας - κτηνοτροφίας στην περιοχή μας σε συνεργασία Κρατικά Ερευνητικά Κέντρα και το Πανεπιστήμιο
6. Κατασκευή δεξαμενών δασοπυρόσβεσης σε όλη την έκταση του Δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος και χρήση για την ορεινή κτηνοτροφία
7. Εκπόνηση διαχειριστικών μελετών βόσκησης σε όλη την έκταση του Δήμου με παράλληλη βελτίωση των βοσκοτόπων
Β5. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αφορά έργα που βελτιώνουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους επισκέπτες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για την προσέλκυση τουριστών στην περιοχή μας. Οι δράσεις αυτές είναι:
1. Εκπόνηση masterplan για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής σε συνεργασία με τους όμορους δήμους Κοζάνης, Βελβεντού, Δεσκάτης και Γρεβενών καθώς και με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
2. Ανάπτυξη ναυταθλητικών εγκαταστάσεων στην λίμνη Πολυφύτου.
3. Σύνδεση των Κάστρων με την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, με την κατασκευή ποδηλατόδρομου που συνδέει την γέφυρα Σερβίων με τα Σέρβια.
Υπάρχει ωριμότητα μελέτης.
4. Κατασκευή κόμβου εισόδου στον χώρο νότια της λίμνης. Υπάρχει μελέτη από το 2014.
5. Ανάπλαση του χώρου όπου γίνονται οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας.
6. Ανάδειξη και διαμόρφωση σημείων θέασης σε όλη την έκταση του δήμου
Υπάρχει έτοιμη μελέτη που είχε εκπονηθεί στην δική μας δημοτική περίοδο και είχε υποβληθεί στο πρόγραμμα LEADERτο 2013. Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα
LEADER το 2014, αλλά η προηγούμενη δημοτική αρχή «κατόρθωσε» να μην το εκτελέσει και το έργο να απενταχθεί.
7. Ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών σε όλο τον ορεινό όγκο του δήμου.
Υπάρχει μελέτη που εκπονήθηκε το 2013, έγινε πρόταση στο πρόγραμμα LEADER το 2013, αλλά δεν εγκρίθηκε. Απαιτείται επικαιροποίηση και τροποποίηση της μελέτης.
8. Κατασκευή πεζογέφυρας από την θέση πάτημα του αλόγου της Ελάτης με την μονή Ζάβορδας.
9. Περαιτέρω αξιοποίηση-επέκταση του γεωπάρκου Μπουχάρια-Νοχτάρια, και σύνδεση των Νοχταριών Μικροβάλτου με αυτά του Λιβαδερου με περιπατητικό μονοπάτι.
10. Κατασκευή σημείων θέασης πουλιών στα Κρανίδια