Απόβλητα κτηνοτροφικών και συγκεκριμένα χοιροτροφικών μονάδων θα επεξεργάζεται η μονάδα στα Σέρβια Κοζάνης. Υπερασπίζοντας την επιχειρηματική του δραστηριότητα ο ιδιοκτήτης Γιώργος Μπισιρίτσας,
αναφέρει ότι έπειτα από χρόνια κατάφερε να ολοκληρωθεί η κατασκευή της μονάδας παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου, που θα διαχειρίζεται 13.000 τόνους πτηνο-κτηνοτροφικών αποβλήτων ετησίως από την ευρύτερη περιοχή.
Όπως τονίζει η διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης θα αξιοποιήσει τα παραγόμενα απόβλητα και το τελικό προϊόν θα καταλήξει σε λίπασμα, που θα επιστρέψει στο έδαφος.
Η επένδυση κόστους 700.000 € ήταν από τις πρώτες που ξεκίνησαν στην χώρα και στοχεύει στην περισυλλογή αποβλήτων και από άλλες μονάδες της γύρω περιοχής, όπως τυροκομεία, πτηνοτροφία. Ο ιδιοκτήτης υποστηρίζει ότι η μονάδα αποτελεί λύση στο οξυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων.
Η μονάδα βιοαερίου είναι επίσης πηγή ενέργειας, η οποία διοχετεύεται στο δίκτυο. Ο Γιάννης Μπισιρίτσας αναφέρει ότι η δυναμική της μονάδας είναι 100 KW /ώρα και αναμένεται να παράγει ετησίως πάνω από 4.000.000 kWh. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό η διαδικασία της αναερόβιας αποσύνθεσης απελευθερώνει μεθάνιο το οποίο μπορεί να συλλεχθεί ως καύσιμο-βιοαέριο και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, επιβαρύνοντας αυτό που λέγεται φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κατά συνέπεια η παραγωγή βιοαερίου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πράσινη ενέργεια. Εν τούτοις, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τρία εργοστάσια χρησιμοποιούν απόβλητα πουλερικών, ζωοτροφών, κ.α. για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε 150.000 οικίες.
Πηγή: ΕΡΤ