«Ομάδα» παραγωγών ξηρών καρπών Μικροβάλτου, Leader και ο νέος Δήμαρχος κ. Κοσματόπουλος
Στο Μικρόβαλτο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Καμβουνίων, τα τελευταία δύο χρόνια ξεκίνησε η φύτευση δένδρων ξηρών καρπών ( αμυγδαλιές, καρυδιές, φουντουκιές).
Μόνο στο Μικρόβαλτο φυτεύτηκαν πάνω από 50 στρέμματα από τους παρακάτω:
Παπαδόπουλος Ε. Ευθύμιος, Πούτας Β. Χαράλαμπος, Μπατσιακόπουλος Β. Αντώνης, Καβουρίδης Α. Δημήτρης και Νίκος, Σταθόπουλος Ι. Νίκος, Παπαδόπουλος Β. Βαγγέλης , Τζιούτζιος Ι. Νίκος.
Για φέτος ετοιμάζονται οι Τζιούτζιος Χ. Στέλιος, Γιαννόπουλος Κ. Αντώνης, Μαρκόπουλος Γ. Βασίλης,
Ρωτούν και ενημερώνονται για να αποφασίσουν οι Σταθόπουλος Β. Κώστας , Σταθόπουλος Ε. Κώστας, Τζιούτζιος Κ. Γιάννης, Τζιούτζιος Γ. Γιάννης και πάρα πολλοί άλλοι.
Όλοι μας βέβαια ακούμε στο χωριό , πολλές φορές « καλά τα φυτεύουν, αλλά που θα τα πουλήσουν;»
Είναι μια πολύ βασική ερώτηση , στην οποία πρέπει να δοθεί απάντηση από όλους εμάς που θέλουμε ν ασχοληθούμε με την παραγωγή ξηρών καρπών και γενικότερα αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Από μια έρευνα στις χώρες της Ευρ. Ένωσης , θεωρώ ότι η καλύτερη ομάδα παραγωγών ξηρών καρπών είναι η γαλλική UNICOQUE, η οποία ιδρύθηκε το 1979, έχει 250 μέλη και δραστηριοποιείτε σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων από την έδρα της.
Έχει διαλέξει τις καλύτερες γαλλικές ποικιλίες ( που οι καρποί όταν ωριμάσουν πέφτουν στο έδαφος και το μάζεμα γίνεται με μηχανήματα αναρρόφησης-σκούπες) και έχει αναπτύξει σύγχρονη μηχανοποίηση συγκομιδής, ξήρανσης, ταξινόμησης , συσκευασίας και δίκτυο καταστημάτων πώλησης, ακόμα και τα κελύφη τα χρησιμοποιεί για την θέρμανση κατοικιών.
Για να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της ποιότητας των καρπών από τον οπωρώνα, ο συνεταιρισμός έχει δημιουργήσει με αμοιβαίες δεσμεύσεις σύμβαση που υπογράφηκε οικειοθελώς, μεταξύ κάθε παραγωγού και UNICOQUE.
Η συμφωνία αυτή έχει ως στόχο να ενδυναμώσει τους παραγωγούς σχετικά με τις μεθόδους παραγωγής τους, όπως η βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των γεωργικών πρακτικών.
Σε αντάλλαγμα, ο συνεταιρισμός έχει δεσμευτεί να παρέχει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και τεχνική υποστήριξη σε όλα τα στάδια που μπορεί να χρειαστεί ο παραγωγός.Τέλος, ο συνεταιρισμός έχει δεσμευτεί για την εμπορία εξασφαλίζοντας βιώσιμη και επικερδή εισόδημα στους παραγωγούς της.
Η απόδοση ανά στρέμμα κυμαίνεται στα 500-700 € και για να έχει ένα ικανοποιητικό εισόδημα ένας παραγωγός, ώστε να είναι αποκλειστική απασχόληση αυτή η δραστηριότητα, πρέπει να καλλιεργεί περίπου 40 στρέμματα.
Στην περιοχή μας είναι λίγοι οι παραγωγοί που διαθέτουν 40 στρέμματα , οπότε αν η εκμετάλλευση τους είναι μικρότερη , για να συμπληρώσουν τα εισοδήματα τους πρέπει να συνδυάσουν την καλλιέργεια των ξηρών καρπών και με άλλη δραστηριότητα.
Η εμπειρία από χώρες που προηγούνται από εμάς και συγκεκριμένα , πάλι από την Γαλλία, είναι η εκτροφή Αγροτικών Κοτόπουλων .
Δηλαδή κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής με σε οπωρώνες ξηρών καρπών. 150 εκατομμύρια αγροτικά κοτόπουλα εκτρέφονται στη Γαλλία, είτε είναι αυγοπαραγωγής, είτε αυτά είναι κερατοπαραγωγής και εκτρέφονται για 120 ημέρες το χρόνο ( Μάρτιος-Αύγουστος) και σφάζονται πριν την συγκομιδή των καρπών, στην περίπτωση αυτή επί πλέον έχουμε και λίπανση των χωραφιών αλλά και καθάρισμα των χορταριών από τα κοτόπουλα.
Ο συνδυασμός της καλλιέργειας ξηρών καρπών και εκτροφής κοτόπουλων ελευθέρας βοσκής δημιουργεί και την ανάγκη παραγωγής τοπικών ζωοτροφών με πιθανότητα απορρόφησης των σιτηρών και δημητριακών της περιοχής μας σε τιμές πολλαπλάσιες από τις σημερινές και με λιγότερη φροντίδα στην καλλιέργειά τους αλλά και στην τελική καθαρότητα τους.
Επίσης η μελισσοτροφία μπορεί να συνδυαστεί, όταν μάλιστα, πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια αυτή των ξηρών καρπών.
Παράλληλη συμπληρωματική δραστηριότητα, επίσης είναι και η παραδοσιακή αιγοπροβατοτροφία, η χοιροτροφία ,αλλά και γιατί όχι στις παραλίμνιες πλημμηριζόμενες κατά χρονικές περιόδους, περιοχές που θεωρούνται κατάλληλες για την εκτροφή βουβαλιών ( όπως γίνεται στις παραλίμνιες περιοχές της λίμνης Κερκίνης) .
Η καλλιέργεια των μανιταριών ( και υπόγεια τρούφες, αλλά υπέργεια ) , που στην Ισπανία , Ιταλία Γαλλία θεωρείται δυναμική καλλιέργεια και μπορεί άνετα να συνδυαστεί και στους υπό δημιουργία οπωρώνων ξηρών καρπών αλλά και σε χωράφια με αυτοφυής βελανιδιές.
Επίσης τα με αυξανόμενη ζήτηση τα τελευταία χρόνια δημητριακά, που για πολλά χρόνια καλλιεργούσαμε την περιοχή μας αλλά εγκαταλείψαμε βρίζα-ζέα και βρώμη.
Όλα αυτά μαζί, δηλαδή η ύπαρξη τοπικών ποιοτικών προϊόντων : μέλι, γάλα, τυριά, αυγά , κοτόπουλα, αμνοερίφια, γουρουνόπουλα, μανιτάρια, ξηροί καρποί , τα προϊόντα της ευρύτερης περιοχής (πχ λάδι) μαζί με τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής , τις ομορφιές των παραλίμνιων περιοχών των δύο Λιμνών Πολυφύτου και Υλαρίωνα , του πλούσιο άγριο κυνήγι της περιοχής μας, δημιουργεί την ανάγκη για την λειτουργία μικρών αγροτοτουριστικών καταλυμάτων-ξενώνων, αλλά και την δημιουργία από την «ομάδα συνεταιρισμό» δικτύου για την εμπορία όλων αυτών, είτε με ιδιόκτητα καταστήματα-μπακάλικα είτε συνεργασίες με συνεταιρισμούς της περιοχής (πχ Βελβεντού).
Όλα αυτά ένας – ένας μόνος του δεν μπορεί να τα κάνει.
- Πρέπει να συγκροτηθεί «ομάδα-συνεταιρισμός»
- Πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες συμμετοχής σε όλα τα στάδια παραγωγή-επεξεργασία-μεταποίηση-εμπορία
Το Leader χρηματοδοτεί μέχρι 500.000 € με επιδότηση 50% σχεδόν όλες τις παραπάνω δραστηριότητες, φέτος βέβαια ούτε εμείς είμαστε έτοιμοι , αλλά ούτε και προλαβαίνουμε .
Να αρχίσουμε σιγά – σιγά με την συγκρότηση της «ομάδας παραγωγών».
Επίσης ζητούμε την βοήθεια του νέου Δημάρχου κ. Κοσματόπουλου για την ένταξη και του Μικροβάλτου στο υπό μελέτη αρδευτικού των Καμβουνίων,
Επίσης την βοήθεια με το εργαστήριο εδαφολογικών αναλύσεων, που έχει εξαγγείλει προεκλογικά και οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση να μην της κάνει μόνο στα Σέρβια .
Βαγγελης Β. Παπαδοπουλος