- spkak141_1_-_2Με αφορμή το άρθρο μας «Θερμές αέριες μάζες βγαίνουν από το σπήλαιο της Κάκαινας στη Βουνάσα!», που δημοσιεύσαμε στο mikrovalto.gr στις 8.1.2017 και συγκεκριμένα από την αναφορά στο ιστορικό του σπηλαίου της Κάκαινας στην Ελάτη, που είχε εξερευνηθεί από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία (Ν. Λελούδας, Κ. Τσικόπουλος, Σπ. Παυλίδης) από το 1985,

...με την σχετική έκθεση αυτοψίας να αναφέρει ότι «θεωρείται πολύ πιθανή η ύπαρξη συνέχειας σε βάθος ή σε οριζόντια μορφή» και «ενδείκνυται η συνέχιση της διενέργειας της ανασκαφής, ώστε να διαπιστωθεί με πλήρη βεβαιότητα η ενδεχόμενη αξία του από άποψη τουριστικής αξιοποίησης», επικοινώνησε μαζί μας με επιστολή του ο ένας από τους προαναφερόμενους σπηλαιολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του σπηλαίου πριν 32 χρόνια(!), ο κ. Νίκος Λελούδας, δηλώνοντας ότι «είναι διατεθειμένος προσωπικά, λόγω γνώσης του χώρου, αλλά και ανάλογων εργασιών ανά την Ελλάδα, να παρίσταται στις εργασίες που -τυχόν- θα αποφασισθούν στο μέλλον από τις τοπικές αρχές».

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Ν. Λελούδα, έχει ως παρακάτω:

 Σχετικά με άρθρο σας της 8/01/2017, για το σπήλαιο "Κάκαινας" στη Βουνάσα, για την ύπαρξη του οποίου -άρθρου- με ενημέρωσε ο κ. Μίλτος Μπελίδης, ερευνητής από την Μακεδονία, μια σημείωση :

 Είμαι ένας από τους τρεις σπηλαιολόγους που αναφέρετε στο κείμενο,  ο Νίκος Λελούδας (τότε υπεύθυνος της αποστολής), και ο μόνος εν ενεργεία ..ακόμη τουλάχιστον!

 Σας συγχαίρω για την εγκυρότητα του κειμένου.  -  Δυο-τρεις σημειώσεις από πλευράς μου :

 
  • Το βάθος του σπηλαιοβαράθρου (σε πολύ κεκλιμένο δάπεδο - που δημιουργήθηκε απο τα συσωρρευμένα φερτά υλικά), τότε (1985), ήταν περίπου 18 μέτρα. - Άν το 2011 που το επισκέφθηκε η Εφορεία Σπηλαιολογίας του ΥΠ.ΠΟ. το βάθος ήταν μόνο 6 μέτρα, τότε διαπιστώνεται η πολύ μεγάλη συνεχής και αδιάλειπτη συγκέντρωση επιπλέον φερτών υλικών (χώμα, πέτρες, κλαδιά κλπ, απο τα εξωτερικά ρέοντα ύδατα προς το εσωτερικό του) στην χρονική διαφορά των 26 ετών που μεσολάβησαν, και που γνωρίζουμε συγκεκριμένα !
  • Όντως το ρεύμα αέρα -τότε- ήταν πολύ έντονο, αλλά προερχόμενο μέσα απο μικρορωγμές του πυθμένα του βαράθρου, που σαν πρώτη ένδειξη έδειχνε ότι χρειαζόταν μεγάλη εκσκαφή για την απόδειξη, ή μη, της συνέχειάς του.  Η συγκεκριμένη εκσκαφή δεν μπορεί να γίνεται συγχρόνως απο περισσότερα απο δυο άτομα λόγω των διαστάσεων του πυθμένα. Τα δε άτομα αυτά θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε "ασφαλισμένα" (δεμένα) απο το εξωτερικό του σπηλαίου, λόγω του εντελώς υπαρκτού κινδύνου, κατά την διάρκεια των εργασιών να υποχωρήσει ο -νυν, και πιθανόν φαινομενικός- πυθμένας σε άγνωστο βάθος!
  • Είμαι διατεθειμένος προσωπικά, λόγω γνώσης του χώρου, αλλά και ανάλογων εργασιών ανά την Ελλάδα, να παρίσταμαι στις εργασίες που -τυχόν- θα αποφασισθούν στο μέλλον από τις τοπικές αρχές.

 

  Ευχαριστώ για την προσοχή σας,

Νίκος Λελούδας

Σπηλαιολόγος

 

- spkak141 0- spkak141 1

Σπήλαιο Κάκαινας (ΦΩΤΟ αρχείου) 

Γ.M./mikrovalto.gr

Δείτε την αρχική δημοσίευση από 8/1:

Θερμές αέριες μάζες βγαίνουν από το σπήλαιο της Κάκαινας στη Βουνάσα!

- spkak141_3