Ευδοκιμεί το ιπποφαές στο Μικρόβαλτο;

ipp16826 1ipp16826 2

Το "πείραμα" του Απ.Θεοχάρη με την καλλιέργεια ιπποφαούς στο Μικρόβαλτο, φαίνεται να είναι θετικό, αν κρίνουμε από την ποσότητα της καρποφορίας τη φετινή περίοδο! (ως φωτο από 23.8.2015)

Η περαιτέρω συστηματική καλλιέργεια και από άλλους αγρότες, ανοίγει μια άλλη μεγάλη συζήτηση (περί συγκομιδής, διάθεσης προϊόντος, τιμών κλπ)...

ipp16826 3ipp16826 4ipp16826 5ipp16826 6

ipp16826 4_1

Λίγες πληροφορίες για το ιπποφαές

Το «ιπποφαές» είναι από τις καλλιέργειες που κερδίζουν έδαφος. Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αγρότες το τελευταίο διάστημα, αλλά και άνθρωποι που θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, στρέφονται σε εναλλακτικές καλλιέργειες, αφήνοντας πίσω το καθεστώς των επιδοτήσεων, δίνοντας προτεραιότητα στην παραγωγή προϊόντων, που ζητά η αγορά.

Η καλλιέργεια υπερτροφών (super foods) δηλαδή προϊόντων που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είτε για απευθείας κατανάλωση είτε για χρήση στη φαρμακευτική και την καλλυντική βιομηχανία, θεωρείται ότι θα κυριαρχήσει στην ελληνική γεωργία, τα επόμενα χρόνια με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020.

Αρωματικό φυτό, το ιπποφαές ανήκει στην κατηγορία των Υπερτροφών  εξ ου και  χρησιμοποιείται ευρέως από αθλητές. Το ιπποφαές έχει βιταμίνη C ως και 30 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι. Περιέχει βιταμίνη Ε, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6 και φυτοστερόλες και φλαβονοειδή, δηλαδή λειτουργεί προληπτικά σε  καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά. 

Σύμφωνα με την παράδοση ο Μέγας Αλέξανδρος χρησιμοποιούσε το ιπποφαές ως συμπλήρωμα διατροφής των στρατιωτών και των αλόγων. Έτσι, ισχυρίζονται ότι τα άλογα και το στράτευμα του στρατηλάτη άντεξαν στις μάχες, στις πορείες μέσα από ερήμους και λοιπές κακουχίες...

ΓΜ/mikrovalto.gr

(πληροφορίες από agrocapital.gr)