Σοβαρές επιφυλάξεις για την κατασκευή πεζογέφυρας στη Ζάβορδα από τον σεβασμιώτατο Γρεβενών

mgr1563 1spezog14249 1 215 1565

Σοβαρές επιφυλάξεις για την κατασκευή της πεζογέφυρας ζεύξης της Ζάβορδας με την απέναντι πλευρά της Ελάτης, εξέφρασε ο νέος μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, στη συνάντηση που είχε στο γραφείο του στη μητρόπολη την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015, με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Ενεργών Πολιτών για τη διάσωση του ασκηταριού του Οσίου Νικάνορα και την κατασκευή της -ως άνω- πεζογέφυρας.

Παρότι η όλη συζήτηση εξελίχτηκε σε εξαιρετικό κλίμα, στο «δια ταύτα» ο σεβασμιώτατος αφού επανέλαβε ότι «η πεζογέφυρα δεν είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του μοναστηριού», τόνισε ότι «την οποιαδήποτε απόφαση θα την πάρουν οι πατέρες της Αδελφότητας της Ι. Μονής του Οσίου Νικάνορα», αφήνοντας, στα μέλη της επιτροπής που αιφνιδιάστηκαν από τη θέση του σεβασμιώτατου που πληροφορίες έφεραν να συμφωνεί με την κατασκευή, κάποια περιθώρια υπαναχώρησης, λέγοντας συμπληρωματικά ότι «θα το δούμε, θα το εξετάσουμε…». Τα μέλη της επιτροπής που πήραν το λόγο ανέπτυξαν με στοιχεία την ιστορική και θρησκευτική αναγκαιότητα της ζεύξης με πεζογέφυρα, με τον συμβολισμό αυτό να παραμένει διαχρονικά και να έχει εμπεδωθεί μέχρι σήμερα στις τοπικές κοινωνίες της περιοχής σαν ένα δρομολογημένο έργο.

Αναφερόμαστε βέβαια για ένα έργο για το οποίο υπάρχει απόφαση χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ, οι μελέτες εφαρμογής βρίσκονται στο τελικό στάδιο προς δημοπράτηση, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία φορέα παραλαβής, λειτουργίας και συντήρησης, υπάρχει ομόφωνη θετική απόφαση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), καθώς και έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τα παραπάνω, κινούνται στην ίδιο πλαίσιο ανάδειξης και αξιοποίησης των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, με αυτό του σεβασμιωτάτου Γρεβενών, (Ι.Μονή Οσίου Νικάνορα Ζάβορδας, Ι. Μονή Ευαγγελίστριας Βουνάσσας-Παλιουριάς, Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Τορνικίου - τη μεταφερόμενη εκ θεμελίων), ώστε να αποκτήσουν την παλιά τους αίγλη. Ήδη το μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα έχει επανδρωθεί με οκτώ ιερομονάχους και έχει επανέλθει το «άβατο», πλέον δυο στο μετόχι του Αγίου Δημητρίου (Ι. Ναός στις παρυφές του Καλλίστρατου), έχουν δε προγραμματιστεί η ηλεκτροδότηση της Ι. Μονής Ευαγγελίστριας, καθώς και η επάνδρωσή της με μοναχούς. Και όλα αυτά σε ένα γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης του λεγόμενου εκκλησιαστικού τουρισμού, που στόχο θα έχει τη δυνατότητα παροχής  κοινωνικού έργου του μοναστηριού στους κατοίκους της περιοχής -όπως παλιά-, που σήμερα προβάλει σαν αναγκαιότητα.

Τέλος τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι τελικά και με τη «βοήθεια» του Οσίου Νικάνορα, θα καμφθούν οι όποιες επιφυλάξεις, ώστε η κατασκευή του έργου να προχωρήσει κανονικά.

Γιώργος Μαστρ.