Σάββατο 2 Μαρτίου 2013/mikrovalto.gr

Απορρίφθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών η πρόταση για τη σύσταση αυτόνομου νομικού προσώπου του Μουσείου

ektsynsynd1.3

Απορρίφθηκε με 110 αρνητικές ψήφους, 26 θετικές και με 7 από τα παρόντα μέλη να δηλώνουν "παρών", η πρόταση των δεκάξι (16) μελών του Συνδέσμου για «Λήψη απόφασης για τη σύσταση νέου νομικού προσώπου του Μουσείου (Ιστορικού – Μακεδονικού) ανεξάρτητου και αυτόνομου από τις άλλες δραστηριότητες του Συνδέσμου», κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013, με μοναδικό θέμα συζήτησης το ως άνω.

Στην όλη διαδικασία που κύλησε εν μέσω αντεγκλήσεων και έντασης, οι εκπρόσωποι των "16" (Κούρας Νίκος, Μυλωνάς Δημήτρης, Κούτσιανου Σόνια και Ηλικίδου Μελισσία) εστίασαν την πρότασή τους στην ανάγκη να γίνει αυτόνομο το Μουσείο, ώστε -χαρακτηριζόμενο ως Μουσείο- να μπορεί να εντάσσεται σε χρηματοδοτικά προγράμματα και να έχει οικονομική αυτοτέλεια, που θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία, στη συντήρηση των εκθεμάτων και θα ξεκαθαρίσει το "θολό" ιδιοκτησιακό καθεστώς.  

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγγέλης Πολυνείκης στην τοποθέτησή του, αναφερόμενος στις συνολικές δραστηριότητες, τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός στα "παιδιά" του Συνδέσμου, που αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο με προσφορά δεκαετιών στα δρώμενα του πολιτισμού και τόνισε ότι τα οικονομικά -όπως φάνηκε και από τον οικονομικό απολογισμό της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της περασμένης εβδομάδας- είναι σε καλό επίπεδο και επιτρέπουν σε ικανοποιητικό βαθμό την εύρυθμη λειτουργία όλων του δράσεων του Συνδέσμου, όπως και την υλοποίηση μελετών συντήρησης των εκθεμάτων, με τη συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Κοζάνης. Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Μακεδονικού Μουσείου Μπούρινου είπε ότι μια δύσκολη περίπτωση και γίνονται προσπάθειες για την επίλυσή του. Στην τοποθέτησή του ο γραμματέας του Συνδέσμου Ντάγκας Ευάγγελος εξέφρασε την άποψη  ότι το αίτημα των «16» είναι ενέργεια αντικαταστατική, για να ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παπαδημητρίου Απόστολος.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι της Π.Ε. Κοζάνης και Δήμου Κοζάνης (κ.κ. Σόκουτης και Βασδάρης αντίστοιχα), ακολούθησε -πάντα σε κλίμα έντασης- διάλογος με τοποθετήσεις και δευτερολογίες των μελών για να κλείσει η Γενική Συνέλευση με την ανοιχτή ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας προαναφέραμε.

Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι το αίτημα για τη σύσταση του νέου νομικού προσώπου του Μουσείου, υπέγραψαν τα παρακάτω μέλη του Συνδέσμου:

Καραβέλης Γεώργιος, Χατζηθεοδωρίδης Θεόδωρος, Μπενιουδάκη Ιωάννα, Κούρας Νικόλαος (δικηγόρος από Φρούριο), Ηλικίδου Μελισσία, Μητλιάγκας Ιωάννης, Γυμνοπούλου Αλεξάνδρα, Μυλωνάς Δημήτριος, Φιδάνου Μαρίνα, Παπαδημητρίου Φ., Αναστασόπουλος Αθανάσιος, Κολονέλλου Αικατερίνη, Παπαγεωργίου Χρυσάνθη, Κούτσιανου Γ. Σοφία (Σόνια) [φιλόλογος-αρχαιολόγος από Τριγωνικό], Κούτσιανος Βασίλειος [περιφερειακός σύμβουλος, από Τριγωνικό), Λιάκος Ευάγγελος.

ktgensinsgrt1.3.13_1ktgensinsgrt1.3.13_2ktgensinsgrt1.3.13_3ktgensinsgrt1.3.13_4ktgensinsgrt1.3.13_5

Γιώργος Μαστρ.