Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012
Συνεδρίαση Φορέα Διαχείρισης Ταμιευτήρα Ιλαρίωνα
- Ένα κενό γράμμα;
Στις 17.07.2012 συνεδρίασε ο Φορέας Διαχείρισης Ταμιευτήρα Ιλαρίωνα παρουσία εκπροσώπου της ΔΕΗ Α.Ε.
Ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ Α.Ε. αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των κατακλυζόμενων υποδομών, στην μεταφορά της Ι.Μ. Παναγίας Τουρνικίου, στη διάσωση του Ασκηταριού του Αγίου Νικάνορα, στην πεζογέφυρα και στο σημαντικότερο θα έλεγα ότι συντάσσεται η Ειδική Μελέτη Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Αναφέρθηκε και στο Φρούριο, ότι η ΔΕΗ δεν έκανε τίποτα.
Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στις απαλλοτριώσεις (δικαστική διαδικασία), στο τι εκτέλεσε η ΔΕΗ (ποσοτικά - ποιοτικά, ο έλεγχος της ποιότητας και των παραλείψεων των έργων θα γίνει από τις Τεχνικές Υπηρεσίες ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ) και στο Ασκηταριό του Αγίου Νικάνορα (ποιος έκανε πρώτος επιστολή;).
Η ΔΕΗ Α.Ε. δεσμεύτηκε ότι ποτέ δεν θα αφήσει τη στάθμη να πλημμυρίσει το Ασκηταριό.
Τέθηκε το πρόβλημα, ένα από τα ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ, της μη επιμελούς αποψίλωσης της ζώνης κατάκλυσης, …«απαιτείται επιμελημένη αποψίλωση της λεκάνης κατάκλυσης, πριν από την πλήρωση, για να αποφευχθεί η δράση αναερόβιων οργανισμών και η δημιουργία επιβλαβών αερίων, τα οποία στη συνέχεια διαχέονται στην τροφική αλυσίδα».
Ζητήθηκε από τους Αντιπεριφερειάρχες (ως μη αρμόδιοι) να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες προς την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.
Η ΔΕΗ έπρεπε να φροντίσει για την επιμελημένη αποψίλωση πριν την έμφραξη.
Η εργασία προβέπεται στην παράγρ. δ.4.4 της ΚΥΑ 130437/30.06.2003 ΕΠΟ του έργου : Να γίνουν αποψιλωτικές εργασίες μέσα στη ζώνη κατάκλυσης και η διάθεση των προϊόντων…
Η συζήτηση έπρεπε να επικεντρωθεί στην Ειδική Μελέτη Αρχιτεκτονικής Τοπίου.
Με την υλοποίηση έργων - επανορθωτικών μέτρων αντιμετωπίζονται, όσο είναι δυνατόν, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου.
Αναφέρω ενδεικτικά αν στη μελέτη θα περιλαμβάνονται έργα όπως:
Αποκατάσταση κοίτης (δανειοθάλαμος αμμοχάλικων) - κατασκευή νησίδων (καταφύγιο αποδημητικών) προς τη θέση Αναβρυκά.
Ανάδειξη Κόκκινου Φαραγγιού θέση φράγματος Παλιάλωνα (βαθύ φαράγγι, περιοχή του Μεταβυζαντινού Κάστρου Σωσκού {υπάρχουν ίχνη}, βυζαντινοί ναοί (Κοίμηση Θεοτόκου 1738, Αγ. Δημήτριος 1647).
Παραλίμνιος Οδικός Αξονας σε συνεργασία ΔΕΗ Α.Ε., Περιφέρειας, Υπουργείων Υποδομών - Τουρισμού και Πολιτισμού (προβλεπόταν Δίκτυο προσπέλασης στην παραλίμνια περιοχή σε συνεργασία της ΔΕΗ, του Υπουργείου Δημοσίων έργων και του ΕΟΤ, παρ. 9.3, σελ. VI-35, χάρτης VII-2) επειδή υπάρχουν στην περιοχή Τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους - Κόκκινο Φαράγγι (ίσως μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ να ενταχθεί όλη η περιοχή του ταμιευτήρα), Μοναστήρια, Βυζαντινοί Ναοί κλπ.
Νέος χώρος απόθεσης στερεών αποβλήτων προβλέπεται στην πατάγρ. δ.7. της ΚΥΑ 130437/30.06.2003 ΕΠΟ του έργου : Με την έναρξη κατασκευής του έργου και πριν την λειτουργία του θα πρέπει να γίνουν …
……………
Συμπληρωματικό οδικό δίκτυο (βελτίωση επικοινωνιών)
Στην ΜΠΕ 1994 ΤΟΠΙΟΤΕΧΝΙΚΗ -ΚΕΦ. VII σελ. 22, παράγρ.
8.1 ΕΛΑΤΗ - Φρούριο - Φράγμα Ιλαρίωνα - Μονή Ιλαρίωνα
8.2 Παναγιά – Νεοχώρι – Δίπορο – φράμγα Ελαφίου - Καρπερό
ΥΓ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΩ ότι το χωριό μου, το ΦΡΟΥΡΙΟ, στα Διοικητικά Ορια του οποίου βρίσκεται ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός, δεν αναφέρεται στις ΜΠΕ, παραγράφους που αναφέρονται οι άλλοι Οικισμοί, όπως και στα σχέδια δεν φαίνεται ο δρόμος προς Λαζαράδες.
Από διασταύρωση Αγ. Αθανάσιος μέχρι διασταύρωση Λαζαράδων (άσφαλτος) - Τρανοβάλτου-Λαζαράδων, μήκος δρόμου 1.500 μέτρα, υπάρχουν έξι (6) σωληνωτά -κατασκευάστηκαν από τη Νομαρχία πριν 30 περίπου χρόνια και μερικοί τον χαρακτηρίζουν ως αγροτικό.
Φιλικά
2012-07-19
Γάτσος Α. Παναγιώτης
Ελληνας Πολίτης