Τρίτη 20 Μαρτίου 2012
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΙΩΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Δ/νση Ζήση Γιαχνίκα 19
50100- ΚΟΖΑΝΗ ΤΗΛ-ΦΑΞ 2461-0-41287

Κοζάνη, 12-3-2012 Αριθμ. Πρωτ. Φ1/18

ΠΡΟΣ: Τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης κ. Ιωάννη Σόκουτη

ΚΟΙΝ. α) Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Δακή
         β) Δήμαρχο Σερβίων -Βελβεντού κ. Βασίλειο Κωνσταντόπουλο

         γ) Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Μεταξά Δήμου Σερβίων-Βελβεντού κ. Μενέλαο Παπαϊωάννη

Θέμα: «Επισκευή, διαρρύθμιση και συντήρηση του

πετρόκτιστου κτιρίου «ΣΠΙΤΙ ΠΑΙΔΙΟΥ» Μεταξά του Ε.Ο.Π.»

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

metaxspitpaid20.3ccΣχετικά με το εν λόγω θέμα, ανάγκη και επιθυμία όλων των συγχωριανών μας είναι να σας ζητήσουμε να κάνετε κάτι, με την ελπίδα να βρεθεί στο πρόβλημα αυτό άμεση λύση, γιατί θέλουμε στο παραπάνω κτίριο να στεγαστούν: α) ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» Μεταξά, β) ο Φυσιολατρικός Σύλλογος «Ο ΚΕΔΡΟΣ» Μεταξά, γ) ο Σύλλογος Μεταξιωτών Κοζάνης, με την αξιόλογη Βιβλιοθήκη και το φωτογραφικό υλικό του και δ) η Λαογραφική συλλογή του χωριού, με το πλούσιο υλικό σε αντικείμενα (σκεύη κι εργαλεία) από τις ασχολίες και γενικότερα από τον πολιτισμό των κατοίκων του χωριού Μεταξά. Προτείνουμε το χώρο αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι αν επισκευαστεί και συντηρηθεί θα εξυπηρετήσει τα μέγιστα τις ανάγκες του χωριού, σ' ανθρώπινο και πολιτιστικό επίπεδο.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Για την ιστορία του κτιρίου επιτρέψτε μας να σας αναφέρουμε τα παρακάτω: α) Στην τετραετία 1999-2002, με έγγραφο του τότε Δημάρχου Σερβίων κ. Παναγιώτη Καραντάκου, ζητήθηκε η παραχώρηση του κτιρίου, το οποίο στις αρχές του 2003 παραχωρήθηκε στο Δήμο Σερβίων και στη συνέχεια στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεταξά, επί δημαρχίας κ. Δημοσθένη Κοκολιού.

β) Από την περίοδο εκείνη και με έγγραφο του τότε Δήμου Σερβίων προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ζητήθηκε να γίνει στατική μελέτη του κτιρίου και μαζί μελέτη για την αποκατάσταση της σκεπής, του δαπέδου και της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

γ) Ο Δήμος Σερβίων την τετραετία 2003-2006, ενέκρινε ποσό 80.000 ευρώ, για ν' αρχίσουν οι παραπάνω εργασίες.

δ) Όλα τα παραπάνω έγγραφα-στοιχεία, βρίσκονται κατατεθειμένα στο αρχείο του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έγινε απολύτως τίποτε και δε γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε το έργο, με αποτέλεσμα η σκεπή να κινδυνεύει να πέσει, τα τζάμια των παραθύρων να είναι σπασμένα και ο περιβάλλων χώρος να παραμένει παραμελημένος, με κίνδυνο ατυχήματος για τα παιδιά που συγκεντρώνονται εκεί, για να παίξουν τις γιορτές, τα Σαββατοκύριακα και κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Επειδή πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε κι εμείς, ως οργανωμένη και πολιτισμένη κοινωνία να έχουμε τ' αυτονόητα, γιατί πολιτισμός δεν είναι μόνο η ιστορία, η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου, αλλά και ο σεβασμός προς τον άνθρωπο, που τον απαιτεί, αλλά δεν τον βλέπει, έτσι που εύλογα ν' αναρωτιόμαστε. Γιατί άραγε;

Αναρωτιόμαστε πάλι, αν υπάρχει μία τοπική κοινότητα στο νέο διευρυμένο καλλικράτειο Δήμο Σερβίων-Βελβεντού, που να μην έχει, έστω και μία αίθουσα, για το σκοπό που τη θέλουμε κι εμείς, δηλαδή να μαζεύονται οι κάτοικοι ή να στεγάζονται σ' αυτή οι διάφοροι σύλλογοι που έχει; Γιατί αυτή η αντιμετώπιση μόνο για τους Μεταξιώτες; Γιατί το συγκεκριμένο κτίριο έχει καταντήσει, χωρίς υπερβολή, όλα αυτά τα χρόνια, «γεφύρι της Άρτας»; Γιατί οι υποσχέσεις των αρμοδίων μένουν μόνο υποσχέσεις, τι κι αν το αίτημα το βρίσκουν όλοι λογικό και δίκαιο; Γιατί παραμένει εγκαταλειμμένο, ως τώρα, ενώ θα μπορούσε από καιρό να είναι έτοιμο;

Μετά απ' όλ' αυτά και με δεδομένο ότι είναι έτοιμη η μελέτη του, παρακαλούμε να μεριμνήσετε όπως το παραπάνω έργο ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η δημοπράτηση του. Είναι κάτι που το περιμένουμε πώς και πώς, γιατί θα μας βοηθήσει, ως Σύλλογο, να προσφέρουμε τις μικρές μας υπηρεσίες, με μεγαλύτερη προθυμία και ζήλο, για το καλό όλων των συγχωριανών μας. Σας βεβαιώνουμε ότι από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να καταστεί το παραπάνω κτίριο φάρος προόδου και πολιτισμού για τον τόπο μας, που τόσο αγαπάμε.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Σας είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι το χωριό σφύζει από ζωή. Συγχωριανοί μετανάστες, συγχωριανοί από Κοζάνη κι απ' όλα τα μέρη της πατρίδας μας με τις οικογένειες τους, περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές στον τόπο που γεννήθηκαν, μαζί με τους δικούς τους. Πολλοί μάλιστα συνταξιούχοι από το Πάσχα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μένουν στο χωριό, απολαμβάνοντας την ησυχία του και τον καθαρό αέρα. Θα είναι πολύ λυπηρό ένα μεγάλο χωριό, όπως είναι ο Μεταξάς, να μην έχει ένα χώρο συγκέντρωσης για ψυχαγωγία, για όλους, παλαιότερους και νεότερους.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Κλείνοντας, είμαστε βέβαιοι ότι θα δείξετε το ανάλογο ενδιαφέρον για το παραπάνω έργο, που είναι αίτημα, όχι μόνο του Συλλόγου μας, αλλά και όλων των συγχωριανών μας, όπου κι αν ζουν, στο χωριό ή μακριά απ' αυτό.

Γι' αυτό δεχτείτε, εκ των προτέρων τις ευχαριστίες μας.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Παναγιώτης Μπασιάς

Ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Μπλιούμης