Για τη σωτηρία-προστασία των μνημείων
και την ανάπτυξη της περιοχής
Ένα ακόμη θετικό βήμα στην επίτευξη των στόχων της Συντονιστικής Επιτροπής, που είναι η διάσωση της σκήτης του Αγίου Νικάνορα και η κατασκευή πεζογέφυρας, σημειώθηκε με την πραγματοποίηση της Ημερίδας στην Ελάτη Κοζάνης το Σάββατο 9 Μαΐου, που είχε σαν θέμα: «Η Σωτηρία-Προστασία των μνημείων και η Ανάπτυξη της περιοχής». Κι αυτό πιστοποιείται από τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου και των επισήμως προσκεκλημένων, τις απόψεις και θέσεις που εκφράστηκαν, καθώς από τον απόηχο που είχε η -πρωτόγνωρη για την τοπική κοινωνία- εκδήλωση.
Η ημερίδα συνέπεσε με το πανηγύρι του χωριού, εορτή του Αγίου Χριστόφορου και βέβαια είχε τον ανάλογο πανηγυρικό χαρακτήρα.
Ξεκίνησε με την υποδοχή των δρομέων του Σ.Δ.Υ. Κοζάνης και κατοίκων της Ελάτης που έτρεξαν συμβολικά τη διαδρομή Μονή Ζάβορδας-Πεζογέφυρα- Ελάτη, απόστασης
Ακολούθησε ο σύντομος χαιρετισμός του δημάρχου Καμβουνίων Αχιλλέα Ντοβόλη με το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων και του κόσμου, ενώ την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος που τον υποδέχτηκαν οι γυναίκες της Ελάτης με ένα παραδοσιακό τραγούδι. Στη σύντομη τοποθέτησή του και απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της ΔΕΗ που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση ο Σεβασμιότατος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «καλά είναι τα έργα του ανθρώπου, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε και τα έργα που έγιναν με το θέλημα του Θεού».
Το κυρίως πρόγραμμα ξεκίνησε με την προβολή του ντοκυμαντέρ του Αργύρη Παφίλη: «Τα φαράγγια του Μακεδόνα ποταμού Αλιάκμονα», που κυριολεκτικά καθήλωσε τους παρευρισκομένους, με τις ασύγκριτες οπτικές εικόνες και την απαράμιλλη αφηγηματική τεχνική του καταξιωμένου παραγωγού. Στη συνέχεια ο Αγγέλης Πολυνείκης, Αρχιτέκτων Μηχανικός και Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης ανέπτυξε το θέμα: «Ανάγκη διατήρησης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Δυτικής Μακεδονίας. Η σκήτη του Αγίου Νικάνορα». Μέσα από πλούσιο ατομικό αρχειακό φωτογραφικό υλικό έκανε κατ’ αρχήν, επισκόπηση των παραδοσιακών κτισμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε με λύπη στα πολλά που έχουν καταστραφεί και εξέφρασε την αναγκαιότητα για τη διάσωση αυτών που έχουν απομείνει, διατηρώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Επικέντρωσε βέβαια στη σκήτη του Αγίου Νικάνορα και τόνισε την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων συντήρησης του μνημείου.
Η επόμενη εισήγηση με θέμα: «Δάση και Φυσικό Περιβάλλον στο Δήμο Καμβουνίων», έγινε από τον καθηγητή της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Βασίλη Παπαναστάση, ο οποίος εξήρε το φυσικό κάλλος του δάσους της Ελάτης, ανέπτυξε τα είδη των φυτών που ευδοκιμούν και επέμεινε για την ολοκληρωμένη μελέτη προστασίας του. Ενδιαφέρον παρουσίασε και η επόμενη εισήγηση της Νίκης Χριστοδούλου, Πολιτικού Μηχανικού και στελέχους της Αναπτυξιακής Κοζάνης (ΑΝΚΟ) με θέμα: «Προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μέσω των προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Leader)». Κι αυτό γιατί έγινε μια πλήρης ανάλυση των περιπτώσεων ένταξης στο πρόγραμμα Leader που εναρμονίζονται με τα τυπικά χαρακτηριστικά και τις προσδοκίες των επενδυτών της περιοχής αφού η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει και μέχρι το 100% της επένδυσης!-κυμαίνεται από 50%-100%-.
Επόμενος ομιλητής ο Οικονομολόγος Αντώνης Σιαμπανόπουλος, Επόπτης του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, με θέμα: «Συγκριτικά πλεονεκτήματα-Αναπτυξιακές δυνατότητες». Μια ολοκληρωμένη τεχνοκρατική προσέγγιση για την ανάπτυξη της περιοχής που πρέπει να στηριχτεί στα τοπικά προϊόντα, το φυσικό περιβάλλον και τα θρησκευτικά μνημεία, ώστε με την δημιουργία δομών φιλοξενίας να αναπτυχτεί τουριστικά. Ακολούθησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικροβαλτινών Ν. Κοζάνης Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος με την εισήγηση: «Καμβούνια: Μια άλλη ματιά». Περιλάμβανε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε όλη την περιοχή των Καμβουνίων, αναδεικνύοντας τα πολλά -και άγνωστα στους περισσότερους- μνημεία (ανθρώπων έργα, θρησκευτικά μνημεία, φυσικό περιβάλλον και γεωλογικά φαινόμενα) και εστίασε στην ανάγκη διάσωσης του μνημείου της σκήτης του Αγίου Νικάνορα από την πλήρωση του υδατοταμιευτήρα της λίμνης Ιλαρίωνα και την κατασκευή της πεζογέφυρας στον ίδιο χώρο, συμβατική υποχρέωση της ΔΕΗ που απορρέει από την ΚΥΑ των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του 2002, σε «αποκατάσταση θιγόμενης υποδομής» -υπάρχουσας πεζογέφυρας στη θέση Πόρος Λογγά-.
Καταιγιστική ήταν -παρά το προχωρημένο της ώρας- και η τελευταία εισήγηση του Γ. Γραμματέα του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ευάγγελου Σιαμπανόπουλου με θέμα: «Σχέσεις Ελάτης- Μονής Ζάβορδας. Τα ιστορικά περάσματα του Αλιάκμονα», όπου με συντριπτικά στοιχεία απέδειξε την ιστορικότητα του Πόρου -θέσης της σημερινής πεζογέφυρας-, του περάσματος και της προέλασης του Ελληνικού Στρατού στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία μετά τη νικηφόρα μάχη των Λαζαράδων της 9ης Οκτωβρίου 1912 καθώς και της σύνδεσης της «σπαρτίνας» -καρουλιού-, που χρησιμοποιήθηκε με τη συμμετοχή των μοναχών κυρίως κατά το Μακεδονικό Αγώνα για τη μεταφορά όπλων στη Μακεδονία από την ελεύθερη Ελλάδα!
Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων που συνοψίζονταν στο πνεύμα της δυναμικής διεκδίκησης τόσο της διάσωσης του μνημείου της σκήτης, όσο και της κατασκευής της πεζογέφυρας.
Παραβρέθηκαν, χαιρέτησαν την εκδήλωση και συντάχτηκαν με τις διεκδικήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής πέραν του δημάρχου Καμβουνίων και του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, ο βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης, οι πολιτευτές στο Ν. Κοζάνης Γιάννης Βλατής, Φώτης Κεχαγιάς, Βασίλης Κωνσταντόπουλος και Γιώργος Μητλιάγκας, ο αντινομάρχης Γρεβενών Δημήτρης Παλέγκας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καμβουνίων Μάρθα Γραμματοπούλου και ο αντιδήμαρχος Απόστολος Θεοχάρης, ο αντιδήμαρχος Δεσκάτης, ο πρόεδρος του ΔΔ Ελάτης Βασίλης Τέλλιος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης Δημήτρης Λαγιώτης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού-Μορφωτικού συλλόγου Τρανοβάλτου Γιώργος Βητόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Κοζάνης Σάκης Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Κοζάνης (ΣΔΥΚ) Τάκης Σταθόπουλος, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Απόστολος Καβούκας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελάτης Λευτέρης Παλούκας κ.α. Τηλεγραφήματα συμπαράστασης απέστειλαν, ο υφυπουργός Γεωργικός Ανάπτυξης Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο βουλευτής Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο πολιτευτής Ρούλης Κοκελίδης.
Το λόγο πήρε και ο παρευρισκόμενος Δντής της ΔΕΗ στο έργο του Φράγματος Ιλαρίωνα Κώστας Παπαϊωάννου, που υπεραμύνθηκε για τις μέχρι τώρα προσπάθειες της εταιρείας για τη διάσωση της σκήτης παραπέμποντας την τελική λύση στη γνωμοδότηση που θα γίνει από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) ενώ απόφυγε να πάρει θέση για την πεζογέφυρα.
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Ενεργών Πολιτών για τη σωτηρία της σκήτης του Αγίου Νικάνορα και την αποκατάσταση της κατακλυζόμενης πεζογέφυρας και το Δήμο Καμβουνίων, ενώ αμέριστη ήταν και η βοήθεια που προσέφεραν ο πρόεδρος του Αθλητικού-Μορφωτικού Συλλόγου Ελάτης Νίκος Σφαλύρας και ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ελάτης Αχιλλέας Μπούντας.
Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της Ημερίδας θα εκτιμηθούν από τη Συντονιστική Επιτροπή, ώστε να δρομολογηθούν οι επόμενες ενέργειες.