Στις 26 Απριλίου 2021 η ΡΑΕ έδωσε άδεια στη «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» για δυο φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο πρώτος ισχύος 25 MW στη θέση ΠΟΛΥΦΥΤΟΣ 1, της Δημοτικής Ενότητας Ελίμειας και Σερβίων και ο δεύτερος 10 MW στη θέση ΠΟΛΥΦΥΤΟΣ 2, της Δημοτικής Ενότητας Σερβίων.
ΟΙ άδειες δόθηκαν τρεισήμισι μήνες μετά την αίτηση της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. , θυγατρικής της ΔΕΗ.
Οι βεβαιώσεις παραγωγού αφορούν ουσιαστικά τρία πλωτά φωτοβολταϊκά στη τεχνητή λίμνη Πολύφυτου και ισχύουν για 25 χρόνια μέχρι και τις 25 Απριλίου 2046.Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του prlogos καταλαμβάνουν έκταση 800 στρεμμάτων περίπου από τα 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα της λίμνης Πολυφύτου.
Το ένα βρίσκεται απέναντι από τα Γούλες , το άλλο αριστερά από το υδραγωγείο της ΔΕΗ στο δήμο Σερβίων και το άλλο αριστερά από το Σπάρτο στο δήμο Κοζάνης .Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δεν έχει στο πλάνο της αυτή τη στιγμή την ανάπτυξη άλλων πλωτών στη λίμνη .
Η αρχή όμως έγινε και ακόμα και αν η ΔΕΗ Α.Ε. έκανε ένσταση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκώ ν από την εταιρεία Σάββας Ζαφειράτος @ ΣΙΑ στην αρχική αίτηση των 2 Χ 250 MW, μπορεί να έρθει κάποιος τρίτος και να ζητήσει πλωτά ανάλογα του μεγέθους των 35MW .Και έτσι από τα 3 πλωτά να φτάσουμε στα 23 και τότε να υπάρχει σίγουρα πρόβλημα , αφού δεν μπήκε όριο. Για αυτό και ο Σάββας Ζαφειράτος , όπως φαίνεται και από το χάρτη της ΡΑΕ διεκδικεί πλέον μια θέση στη λίμνη με 100MW και όχι πλέον με 500MW.
Για αυτό και απαιτείται μια συνολική αντιμετώπιση της λίμνης ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Είναι η πρώτη φορά που θα εκδοθεί περιβαλλοντική άδεια για πλωτά και ακόμα δεν υπάρχει πρωτόκολλο . Η μεμονωμένη αντιμετώπιση των 3 πλωτών από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες μετά από τις μελέτες που θα ετοιμάσει, θα είναι ένα μεγάλο λάθος.
Η υφιστάμενη χλωρίδα και πανίδα που προσαρμόστηκε στις συνθήκες μιας τεχνητής λίμνης προφανώς επηρεάζεται από τις υποδομές. Μόνο μελέτες μπορούν να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία .Αυτή τη στιγμή ακούγονται διάφορα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τις οποίες δεν γνωρίζουμε αφού πρώτη φορά μπαίνουν πλωτά σε τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα .Η ενδεχόμενη καταστροφή της χλωρίδας αφού δεν θα γίνεται φωτοσύνθεση , η μείωση της ιχθυοπανίδας με την πιθανή μείωση της βλάστησης και του πλαγκτόν , η όχληση των πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο τη λίμνη είναι μερικά από αυτά. Πέρα από την οπτική όχληση για έναν επισκέπτη της Νεράιδας και την καταστροφή των αρχαιοτήτων της λίμνης, οι ζωντανοί οργανισμοί απειλούνται όταν δεν έχει τεθεί πλαφόν για την έκταση και την ισχύ που θα έχουν αυτές οι υποδομές μέσα στη λίμνη .
Δυστυχώς δεν υπάρχει χωροταξία στη λίμνη για το πού θα γίνονται οι αλιευτικές δραστηριότητες, πού οι ναυταθλητικές και πού οι εναλλακτικά τουριστικές. Η μετά το λιγνίτη εποχή έφερε πράσινες επενδύσεις και στα νερά μας, σε μέρος μάλιστα που αξιοποιεί η ΔΕΗ για το υδροηλεκτρικό της χωρίς ακόμα να υπάρχουν οριοθετημένες ζώνες. Μια επιλογή θα ήταν να τοποθετηθούν κοντά στο φράγμα με το δεδομένο ότι σε ακτίνα 1, 5 χλμ περίπου από αυτό δεν επιτρέπονται άλλου είδους δραστηριότητες, αλλά εκεί ίσως να μην υπάρχει η ανάλογη ηλιοφάνεια. Η πράσινη ανάπτυξη τρέχει και εμείς καταϊδρωμένοι από πίσω για να προλάβουμε τα χειρότερα .
Ι. Παπαδημητρίου/prlogos.gr