Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντικό κομμάτι για το ενεργειακό μέλλον της ανθρωπότητας. Ωστόσο, “Μέτρον Άριστον”!!! Στην εικόνα απόσπασμα του γεωπληροφοριακού χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Οι περιοχές με κόκκινο χρώμα είναι αιτήματα αξιολόγησης για δημιουργία πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων στην λίμνη Πολυφύτου. Φωτοβολταϊκά λοιπόν στην λίμνη, συνολικής ισχύος πάνω από 500 MW!!! Giga φωτοβολταϊκά. Και όταν μπαίνει το πρόθεμα Giga, τότε ας προβληματιστούμε πόσο οικολογικές μπορεί να είναι οι ΑΠΕ!!! Ας μην επαναληφθεί το λάθος των Giga ορυχείων!!!
Κάποια από τα πλωτά φβ, τα μικρά, είναι και της ΔΕΗ. Είναι από τα αιτήματα του Δεκεμβρίου 2020, των οποίων το σύνολο, προστιθέμενο στην ήδη αδειοδοτημένη ισχύ, υπερκαλύπτει δύο τουλάχιστον φορές τις ανάγκες της χώρας!!! Μάλλον το χωροταξικό των ΑΠΕ θα έπρεπε να γίνει περισσότερο αυστηρό, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Όφειλε να έχει ήδη η χώρα μας από χρόνια χωροταξικούς κανόνες και κτηματολόγιο, αν θέλουμε να είμαστε ένα σύγχρονο κράτος. Για να εξασφαλίζεται η αρμονία και προστασία του περιβάλλοντος και να μην υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων και τοπικών κοινωνιών. Για να μην μεταφέρονται οι συγκρούσεις σε δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια…. Για να μην υπάρχει αυτή η εικόνα στον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ!!! Η έννοια της “φέρουσας ικανότητας” πάει περίπατο.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει “σύγκρουση” συμφερόντων μεταξύ των αιτούντων τα φβ εταιρειών, των επαγγελματιών αλιέων της λίμνης, αλλά και των Δήμων και της Περιφέρειας, που σχεδιάζουν την ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχής. Αν θέλετε να κάνω μία πρόβλεψη, είναι πιθανό να προχωρήσει το αίτημα της ΔΕΗ (λόγω ….ΔΕΗ) για τα τρία μικρά πλωτά φβ πάρκα, ωστόσο εκτιμώ ότι το τεράστιο φβ που καταλαμβάνει δύο τεράστιους τομείς της λίμνης, Κρανίδια – γέφυρα και ρέμα Γρατσάνης – Βελβεντό δεν θα προχωρήσει, καθότι αφενός δεν θα υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης αυτής της ισχύος, αφετέρου λόγω των συγκρούσεων συμφερόντων που προανέφερα… ΕΙΔΟΜΕΝ…
(από το fb)