mitliagkas giannis3453Μας προστατεύουν λέει αλλά μήπως προσπαθούν να προστατευθούν οι ίδιοι; (Είχε απόλυτο δίκιο ο Δήμαρχος Κοζάνης για το ετεροχρονισμένο ενδιαφέρον της πολιτείας). 

Διατυμπανίζουν την αυστηρότητα τους, ψάχνοντας ίσως νέο πρωτοσέλιδο σε lifestyle περιοδικό αλλά δε μπορούν να δεχθούν την αυστηρή πλέον κριτική των πολιτών.

Επιλέγουν να στιγματίσουν περιοχές και επαγγελματίες, χωρίς όμως να ενημερώνουν υπεύθυνα τους πολίτες του Νομού Κοζάνης. Είναι εις γνώση μας, ή έστω των τοπικών αρχόντων η κατανομή των κρουσμάτων κλινικά; Δηλαδή μας έχουν πει από τα 300 κρούσματα των τελευταίων ημερών, που ομολογουμένως είναι πολλά για μια περιοχή σαν τη δική μας, πόσοι συμπολίτες μας είναι χωρίς συμπτώματα στα σπίτια τους, πόσοι εμφανίζουν ελαφριά συμπτώματα και παραμένουν στις οικίες τους και πόσοι νοσηλεύονται χωρίς κίνδυνο αλλά και πόσοι βρίσκονται σε ΜΕΘ; Παλαιότερα γιατί τα στοιχεία αυτά δινόντουσαν σε καθημερινή βάση και τώρα όχι;

Επίσης δεδομένου ότι στην περιοχή μας λειτουργούν δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια δεν πρέπει να σταθμιστεί και ο αριθμός των κρουσμάτων σε σχέση με τα διενεργούμενα συνολικά testανά περιοχή;

Ανακοινώνουν την έναρξη της Β’ Φάσης της πανδημίας από τη «Σύγχρονη Σπιναλόγκα» την Κοζάνη μας, χωρίς κανένα κριτήριο, επιστημονικό ή έστω λογικά αποδεκτό.

Και το σημαντικότερο όλων πιστεύω, διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για την ατομική ευθύνη, όταν απλά η ευθύνη της πολιτείας πηγαίνει κυριολεκτικά περίπατο..

Έχουν τα κλειδιά των δουλειών μας και τις ανοιγοκλείνουν όποτε «κριθεί σκόπιμο», χωρίς όμως να κρίνουν σκόπιμη τη δίκαιη αποζημίωση μας.

Πιο συγκεκριμένα το λεγόμενο πακέτο που αφορά σεΜέτρα οικονομικής στήριξης για περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου» στον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη covid-19 (επιπλέον των όσων ισχύουν πανελλαδικά), είναι για γέλια και για κλάματα ταυτόχρονα, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη του δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους της οικονομικής δραστηριότητας:

  • Τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού όταν η υπόλοιπη χώρα είναι σε λειτουργία
  • Την πρόσθετη επιβάρυνση που προκαλεί το δεύτερο lockdownστις ήδη καταπονημένες επιχειρήσεις ( είναι σαν να ξαναμπαίνει χειρουργείο ένας ήδη εγχειρισμένος ασθενής ). Σκεφτείτε τους εμπόρους που έχασαν την περίοδο του Πάσχα και τώρα βρίσκονται πριν την Χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Συνεπώς η λογική του ανωτέρου πλαισίου δεν μπορεί να είναι απλά υπολογιστική και διαιρετική με μοναδικό κριτήριο τις ημέρες κλεισίματος, αλλά πρέπει να λάβει χαρακτήρα πολλαπλασιαστικό ως προς την αποζημίωση, κυρίως για τους λόγους που επισημαίνω ανωτέρω, διαφορετικά δε μπορεί να γίνεται λόγος για υπεύθυνη πολιτεία.

Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται τοπικό lockdown , και να μην ενεργοποιείται τοπική επιστρεπτέα και απλά αυτή να εντάσσεται στην επόμενη εθνική φάση με μοναδικό κριτήριο « το χάρισμα..» του 50% αυτής.

Σε τοπικό επίπεδο πλέον παρατηρήθηκε το εξής οξύμωρο. Αυτοδιοικητικός ( Η κ. Ζεμπιλιάδου και μπράβο της ) να ζητά να αυξηθούν σε 100 τα εκ. του προγράμματος της περιφέρειας μας για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του covid και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου να ζητά 30. Θεωρώ πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξαντληθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης όλων των παραδεκτών προτάσεων με ταυτόχρονη τροποποίηση της πρόσκλησης με όριο εξόδων τις 7.000 ευρώ και ταυτόχρονα όριο λήψης τις 3.500 ευρώ πρόταση που είχα καταθέσει κι επίσημα πριν το δεύτερο lockdown, με στόχο την ενσωμάτωση και των μικρότερων επαγγελματιών.

Επιπρόσθετα προτείνω να δημιουργηθεί ειδικό τοπικό πλαίσιο για μέτρα οικονομικής στήριξης με τα χρήματα του Τοπικού Πόρου που δεν έχουν νομική δέσμευση, δημιουργώντας έτσι ένα τοπικό μαξιλάρι έκτακτης ενίσχυσης. Η τρέχουσα περίοδος έδειξε πως είναι εφικτή η θεσμοθέτηση λύσεων outofthebox..

Κλείνοντας να αναφέρω πως ανήκω στην κατηγορία των πολιτών που δεν πιστεύουν στα lockdown ( προσωπικά πιστεύω πως ακόμα και το πρώτο ήταν υπερβολικό ), αλλά στην ενημέρωση και την αυστηρή τήρηση κανόνων ασφαλείας. Επίσης παρ’ ότι διαφωνώ εφαρμόζω τα μέτρα που αναίτια, πάντα κατά την άποψη μου, επιβάλλονται.

Η πράξη μας πρέπει να είναι η ακόλουθη:

Ανοιχτές πόλεις

Ανοιχτά σχολεία ( Μπράβο στο μαθητή Τριανταφύλλου για το θάρρος κατάθεσης της άποψης του )

Ανοιχτά καταστήματα

Ανοιχτά μυαλά

Ανοιχτά στόματα

Και

Αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας

Δεν είναι δυνατόν το μήνυμα μιας υπεύθυνης πολιτείας στους πολίτες να είναι μη ζείτε για να μην πεθάνετε.

Και τέλος πρέπει η «υπεύθυνη πολιτεία» να καταλάβει επιτέλους πως αν επιλέγει να μας κλείνει, πρέπει και οφείλει να μας αποζημιώνει.

Υ.Γ. 1. Δε διεκδικώ το αλάθητο αλλά πιστεύω πως η Κοζάνη πρέπει και οφείλει να ορθώσει ανάστημα.

Υ.Γ 2. Η προσωπική μου επιχείρηση δεν ανήκει στους άμεσα και βάναυσα πληττόμενους, όμως ο κοινωνικός και συναδελφικός αυτοματισμός πρέπει να ενεργοποιηθεί από όλους μας.

Με εκτίμηση

Μητλιάγκας Γιάννης

Ελεύθερος ακόμη, επαγγελματίας και πολίτης

mitliagkas giannis3453