Τοπικό σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Σερβίων-Βελβεντού και η προοπτική του για το μέλλον
Είναι αλήθεια ότι η εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων αποτελεί υποχρέωση του δήμου που απορρέει από τον νόμο. Το Σχέδιο αυτό είναι επίσης προϋπόθεση για την κατάρτιση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμάτων.
Η ΔΙΑΔΥΜΑ ως σύμβουλος της περιφέρειας και διαχειριστής των απορριμμάτων σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας ανέλαβε να συντάξει και να βοηθήσει τον δήμο στην λήψη της ανωτέρω απόφασης.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο Σχέδιο στο μέλλον θα γίνεται πλήρης αξιοποίηση όλων των ειδών απορριμμάτων με την διαλογή στην πηγή. Σήμερα ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού κάνει διαλογή μόνον σε τρία είδη, γυαλί, χαρτί και αλουμίνιο. Με το νέο Σχέδιο θα γίνεται διαλογή και σε άλλα υλικά , δηλαδή θα γίνεται επιπλέον διαλογή σε λάμπες, ηλεκτρολογικό υλικό, μπαταρίες, αδρανή υλικά, ζωικά απόβλητα, κ.α.
Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαλογή των οργανικών αποβλήτων (των βιοαποδομήσιμων, βιοαποβλήτων σύμφωνα με την μελέτη), ή τα αποφάγια κατά το κοινώς λεγόμενο, στην πηγή. Τα βιοαποδομήσιμα υλικά (αποφάγια, βιομάζα, ζωικά απόβλητα ) μπορούν να αποτελέσουν πηγή εσόδων για τον δήμο.
Εμείς ως προηγούμενη δημοτική αρχή, είχαμε υποβάλλει στο ΕΣΠΑ το 2013, πρόταση προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ για την αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων. Αντίστοιχη πρόταση είχε υποβάλλει και η ΔΙΑΔΥΜΑ, δυστυχώς καμιά από τις δύο προτάσεις δεν εγκρίθηκε.
Στην πρότασή μας αυτή προβλέπονταν η διαλογή στην πηγή των οργανικών αποβλήτων, η βιοαποδόμησή τους με ειδικό εξοπλισμό, σε ειδικό χώρο ο οποίος είχε μάλιστα χωροθετηθεί, και η παραγωγή σε πρώτη φάση κομπόστ (οργανικό λίπασμα), το οποίο σύμφωνα με την μελέτη θα διετίθετο δωρεάν στους αγρότες του δήμου μας.
Μελλοντικός μας στόχος ήταν να χρησιμοποιηθούν τα οργανικά απόβλητα στην παραγωγή βιοαερίου μέσω ενός άλλου επιχειρησιακού σχεδίου του δήμου, το οποίο θα εντάσσονταν στο ΕΣΠΑ (πρόγραμμα JESSICA).
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό τα ζωικά απόβλητα των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής θα αξιοποιούνται για την παραγωγή βιοαερίου και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και θερμικής ενέργειας. Η θερμική ενέργεια θα διατίθεται για την τηλεθέρμανση των δημοτικών κτιρίων της περιοχής του αθλητικών εγκαταστάσεων των Σερβίων, δηλαδή την τηλεθέρμανση του Κλειστού Σταδίου Σερβίων, των εγκαταστάσεων του γηπέδου ποδοσφαίρου, του Γυμνασίου-Λυκείου, του 4ου Δημοτικού Σχολείου, του 2ου Παιδικού Σταθμού, του Τεχνικού Λυκείου και του Κέντρου Υγείας Σερβίων και όποιου άλλου δημοτικού κτιρίου θα κατασκευαστεί στην περιοχή (νέο Νηπιαγωγείο).
Υπολογίζαμε τότε ότι ο δήμος μας θα είχε ένα ετήσιο όφελος μόνο από την θέρμανση των δημοτικών κτιρίων της τάξης των 100.000 €, πλέον των εσόδων από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο σύμφωνα με την μελέτη θα ξεπερνούσε τις 200.000 € ετησίως (για μονάδα βιοαερίου 900 KW).
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό η παράταξή μας συμφώνησε στην έγκριση του προτεινόμενου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και την ανάθεση της διαχείρισής του σε πρώτη φάση από την ΔΙΑΔΥΜΑ, αφού αποτελεί και επιταγή του νόμου και ο δήμος μας δεν είναι ακόμα οργανωμένος να διαχειριστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Θεωρώ όμως ότι ο δήμος μας δεν πρέπει να απεμπολήσει το δικαίωμά του μελλοντικά και όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες, αξιοποιώντας τις δικές μας δύο μελέτες μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, να αξιοποιήσει όλα τα βιοαποδομήσιμα υλικά και τα ζωικά απόβλητα της περιοχής για την παραγωγή θερμικής ενέργειας και την κατασκευή δικτύου τηλεθέρμανσης των δημοτικών κτιρίων της περιοχής του αθλητικού κέντρου των Σερβίων.
Ήδη στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΣΕΣ) υπάρχουν μέτρα στην παραπάνω κατεύθυνση, για τα οποία ο δήμος μας πρέπει να ετοιμαστεί και να αξιοποιήσει τις μελέτες που έχουμε αφήσει ως παρακαταθήκη, υποβάλλοντάς τες ως προτάσεις μόλις αναρτηθούν οι σχετικές προσκλήσεις.
Το παραπάνω πρόγραμμα θ’ αποτελέσει και το πιλοτικό πρόγραμμα για την κατασκευή τηλεθέρμανσης για την περιοχή, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς , με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης ενεργειακής ύλης και μονάδα παραγωγής στην περιοχή του Πλατανορεύματος
Η τηλεθέρμανση αυτή θα προορίζεται για την θέρμανση του οικιστικού ιστού της περιοχής που περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τους οικισμούς Σέρβια, Καστανιά, Λάβα, Πλατανόρευμα, Βελβεντός, οι οποίοι έχουν ένα κρίσιμο πληθυσμό της τάξης των 10.000 κατοίκων.
Β. Κωνσταντόπουλος
Πρώην Δήμαρχος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος