Ενεργειακοί Δήμοι: “Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν”
[για τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης]
.
- 6 μήνες μετά την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη και την ανάγκη προσαρμογής της Υπουργικής Απόφασης Δ5/ΗΛ/Β/Φ.5.179/οικ575/9-1-2008(ΦΕΚ Β΄12/11-1-2008) για τον τρόπο κατανομής του τέλους ανάπτυξης βιομηχανικών περιοχών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνιτικούς σταθμούς.
- 14 μήνες απ’ την λήξη της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου του τοπικού πόρου ανάπτυξης.
Ο Υφυπουργός ΠΕΚ κ.Ασημάκης Παπαγεωργίου έχει εκδώσει την νέα Υπουργική Απόφαση Δ5-ΗΛ/Β/Φ.5179/οικ.2284/2013-ΦΕΚ 400/22-2-2013 που ρυθμίζει τα θέματα σχετικά με τις διαδικασίες κατανομής κ.τ.λ.
Και ω του θαύματος.
Αναδείχθηκε ξαφνικά η πιο παλαιοκομματική, ρουσφετολογική, τριτοκοσμική εικόνα της Ελληνικής Πολιτείας.
Η εικόνα όπου ένας υφυπουργός –που έχει τις σχετικές αρμοδιότητες- γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον Ν. 2446/1996 που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων σχετικά με την επιβολή του τέλους ανάπτυξης και αγνοώντας παντελώς τον θεσμικό ρόλο και τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις ευθύνες και αρμοδιότητες που της έχουν απονεμηθεί ιδίως μετά τον Καλλικράτη, τις ευθύνες που τις αναλογούν για τις μετεγκαταστάσεις οικισμών, την ισοτιμία δυο αυτοδιοικητικών βαθμων, το βαρύ τίμημα περιβαλλοντικής υποβάθμισης και αναπτυξιακής απαξίωσης που πληρώνουν οι περιοχές που αναπτύσσεται η λιγνιτική δραστηριότητα προχωρά σε αποφάσεις τυπου αποφασίζομεν και διατάσομεν.
Είναι χαρακτηριστικό ένα και μόνο παράδειγμα.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η κατανομή ανάμεσα σε ενεργειακούς και μη ενεργειακούς Δήμους γίνεται αμιγώς με πληθυσμιακά κριτήρια. Εάν σ’αυτό συνυπολογιστεί και το 50% που αναλογεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ποιο άραγε έργο θα εκτελέσει στα διοικητικά όρια ποιων Δήμων;) οδηγούμαστε στο αποτέλεσμα ότι στους δυο ενεργειακούς Δήμους Κοζάνης και Εορδαίας, να αντιστοιχεί μόνο το 35% του τοπικού πόρου ανάπτυξης. Στην περιοχή δηλαδή, όπου επιβάλλεται να κατευθύνεται ο τοπικός πόρος, σύμφωνα με το Ν.2446/1996, αναλογεί σύμφωνα με την απόφαση κ.Παπαγεωργίου μόνο το 1/3.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά
- Προσφεύγουμε άμεσα στο ΣτΕ για ακύρωση της Δ5-ΗΛ/Β/Φ.5179/οικ.2284/2013 απόφαση του κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου ως ευθέως παραβαίνουσα τον Ν.2446/1996.
- Δια της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων στο ίδιο διακαστήριο διεκδικούμε να παγώσει κάθε διαδικασία εφαρμογής της.
- Απέχουμε παντελώς από κάθε διαδικασία εφαρμογής Αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, συμμετοχής εκπροσώπων μας κ.τ.λ σε οποιαδήποτε φάση ενεργοποίησης της Υπουργικής Απόφασης.
- Προσφεύγουμε συστηματικά στα αρμόδια Όργανα κατά οποιαδήποτε απόφασης εκδίδεται σε εφαρμογή της εκδοθείσας Υπουργικής Απόφασης κατανομής του πόρου.
- Αναδεικνύουμε καθημερινά και με κάθε πρόσφορο μέσο τις πολιτικές ευθύνες εκείνων, που απ’ τις υπουργικές και θεσμικές τους καρέκλες διοικούν σαν να πρόκειται για τις εταιρίες τους, στην ευθύνη για την μη προώθηση έργων, αλλά και για την αποστέρηση απ’ την περιοχή ενός σημαντικού οικονομικού πόρου αυτήν την τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία.
- Απέχουμε από κάθε κυβερνητική δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας αναδεικνύοντας την εγκληματική κυβερνητική πολιτική στην περιοχή που αναπτύσσεται η λιγνιτική δραστηριότητα.
- Αναδεικνύουμε και διεκδικούμε με κάθε τρόπο τη δικαίωση των πολιτών του Δήμου μας περιβαλλοντικά-αναπτυξιακά με κάθε τρόπο και σε κάθε όργανο Ευρωπαϊκό ή Εθνικό.
- Ζητούμε άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα υποβάθμισης των περιοχών μας.
-
energeiakozani.blogspot.g