mikrovalto.gr

Προτάσεις ένταξης έργων ύδρευσης των Καμβουνίων στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας

Ύδρευση Λαζαράδων και νέα δεξαμενή Λιβαδερού 

v pep16225_dsv_1Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού της Πέμπτης 25.2.2016, καθώς και οι αποφάσεις του ελήφθησαν και αφορούν την υποβολή προτάσεων έργων ύδρευσης στο Π.Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας, από τη ευρύτερη δημοτική ενότητα των Καμβουνίων, έχουν ως παρακάτω:

- Α/Α θέματος 9, περί υποβολής πρότασης στο ΠΕΠ για την ένταξη του έργου «Κατασκευή Δεξαμενής Ύδρευσης στην ΤΚ Λιβαδερού». Αφορά την αξιοποίηση της υφιστάμενης γεώτρησης στη θέση «Αιλιάς» του Λιβαδερού που είχε γίνει προ ετών. Το αντικείμενο της παρούσας πρότασης είναι η τοποθέτηση του μηχανολογικού εξοπλισμού στη γεώτρηση, η κατασκευή νέας δεξαμενής χωρητικότητας 200 κ.μ., η κατασκευή αγωγού από τη γεώτρηση μέχρι τη δεξαμενή και η κατασκευή αγωγού σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης της κοινότητας Λιβαδερού. Η μελέτη, της οποίας ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 370.000 € +/- 10%, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου 2016, εντός των χρονικών ορίων που είναι ανοιχτή η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Π.Ε.Π..

- Α/Α 10, περί υποβολής πρότασης στο Π.Ε.Π. για την ένταξη του έργου «Κατασκευή Εξωτερικού Αγωγού Ύδρευσης οικισμού Λαζαράδων». Εδώ φαίνεται να εγκαταλείπεται η κατεύθυνση της δημοτικής αρχής για τη διερεύνηση νέας γεώτρησης στην περιοχή των Λαζαράδων και επανέρχεται η παλιότερη πρόταση επίλυσης του γνωστού προβλήματος ύδρευσης του οικισμού, με την κατασκευή  εξωτερικού αγωγού για μεταφορά νερού από τη γεώτρηση στη θέση «Ισιώματα»* του Μικροβάλτου. Το έργο, προϋπολογισμού 475.345 € με ΦΠΑ, έχει πλήρη φάκελο με ολοκληρωμένη μελέτη, συνεπώς μπορεί να υποβληθεί άμεσα στο Π.Ε.Π.. Το αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή αγωγού που θα ξεκινάει από τη γεώτρηση στη θέση «Ισιώματα» του Μικροβάλτου, θα ακολουθεί πορεία αριστερά και παράλληλα από την επαρχιακή οδό Μικροβάλτου – Τρανοβάλτου – Λαζαράδων και θα καταλήγει στην υφιστάμενη δεξαμενή των Λαζαράδων.

Τα ως άνω θέματα (Α/Α 9 και 10) που εισηγήθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος Μίλτος Ζορμπάς, ψηφίστηκαν ομόφωνα.

- Πρόταση για ένταξη συμπληρωματικού έργου στο ΕΣΠΑ με μελέτη «εξπρές», έκανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Κωνσταντόπουλος, για αντιμετώπιση του προβλήματος θραύσης των αγωγών ύδρευσης σε τοπικά διαμερίσματα με μεγάλες υψομετρικές διαφορές (Ελάτη, Μεταξάς, Τριγωνικό), προτείνοντας να τοποθετηθούν μειωτές πίεσης νερού και να γίνει αντικατάσταση βανών.

- Σχετικό ερώτημα για την ποιότητα του πόσιμου νερού για τα διαμερίσματα Ελάτης και Βελβεντού έκανε ο σύμβουλος της μειοψηφίας Βασίλης Κουλιός, με το δήμαρχο να απαντά ότι «είναι απόλυτα κατάλληλο».

- Ομόφωνα επίσης ψηφίστηκε και το με Α/Α 25 θέμα, για τη συνέχιση παροχής εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους του οικισμού των Λαζαράδων.  

* Δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη ο βασικός σκοπός δημιουργίας της γεώτρησης στη θέση «Ισιώματα» Μικροβάλτου, που ήταν η σύνδεση με το υφιστάμενο δίκτυο της γεώτρησης στη «Ράχη», ώστε να καλύπτει εναλλακτικά-εφεδρικά τις ανάγκες ύδρευσης του Μικροβάλτου.

Γ.Μ./mikrovalto.gr