Θέσεις - Αντιδράσεις για το έργο της ΔΙΑΔΥΜΑ
Το θέμα της σύμβασης μεταξύ ΔΙΑΔΥΜΑ και της αναδόχου κοινοπραξίας του ΑΚΤΩΡΑ, που υπογράφεται την Τετάρτη στην Αθήνα, δημιούργησε ένταση σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το θέμα τέθηκε από τον επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Γιάννη Βήττα,
...ενώ παρέμβαση έκανε και εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Tο θέμα αναμένεται να συζητηθεί ολοκληρωμένα την επόμενη Πέμπτη, σε ειδική συνεδρίαση του οργάνου.
Πριν την έναρξη του Περιφερειακού Συμβουλίου τόσο ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης όσο και οι επικεφαλείς των παρατάξεων, είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για το θέμα.
Ο κ. Καρυπίδης για μια ακόμη φορά εξέφρασε την αντίθεση του με το έργο αλλά και με σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ- ΔΙΑΔΥΜΑ για το ιδιοκτησιακό των εδαφών και ανακοίνωσε πως δεν θα υπογράψει την άδεια εγκατάστασης, ακόμη και αν έχει διοικητικές κυρώσεις (είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να υπογράψει).
«Είναι απαράδεκτη, η υπογραφή της ΔΙΑΔΥΜΑ, μιας εταιρείας της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε μια αγοροπωλησία με τη ΔΕΗ, που προσπαθεί να νομιμοποιήσει ότι τα εδάφη, είναι δικά της. Οταν ξέρουμε ότι όλη η Δυτική Μακεδονία, προσπαθεί να ακυρώσει, αυτό που έγινε το 2001, μια τροπολογία ντροπής, που σε μια νύχτα έκλεψαν τα εδάφη της περιοχής μας. Η ΔΕΗ από τη δεκαετία του 80’, επί Υπουργίας Κουλουμπή υπήρχε νόμος, ότι παίρνει τα εδάφη, κάνει εξόρυξη, τα αποκαθιστά και τα δίνει πίσω στην κοινωνία. Το 2001 με μια τροπολογία έδωσαν τα εδάφη στην ΔΕΗ Α.Ε. για να ανεβάσουν τη μετοχή της».
Ο κ. Καρυπίδης πρόσθεσε πως η Περιφέρεια θα κάνει παράσταση ενίσχυσης των ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Εορδαίας.
Σχετικά με το ΣΔΙΤ, ο κ. Καρυπίδης συντάχθηκε με τις απόψεις του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη και σημείωσε πως «αν ο Υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, πιέστηκε σε επίπεδο Λουξεμβούργου ή Βρυξελλών, για την έναρξη του ΣΔΙΤ, αυτό εμάς δεν μας πείθει. Πάμε να υλοποιήσουμε ένα έργο, που θα είναι ακριβότερο για τους πολίτες και τους Δήμους, που ήδη δεν μπορουν να ανταπεξέλθουν. Σε ότι με αφορά, από τη στιγμή, που θα έχουμε αρνητική εξέλιξη εγώ δεν μπορώ να το υπογράψω. Θα κάνω όλες τις πολιτικές παρεμβάσεις, που μπορώ έχοντας στο πλευρό μου φορείς, τον ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές».
Παρών στη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης, που εξέφρασε την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενάντια στο ΣΔΙΤ. «Είμαστε μια κυβέρνηση με εντολή να αλλάξει αυτές τις μνημονιακές κατευθύνσεις. Το ΣΔΙΤ ως ιδεά και περιεχόμενο είναι ενάντια στα συμφέροντα του δημοσίου και του λαού. Εμείς έχουμε εντολή να το αλλάξουμε και θα το κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως έγιναν τα λάθη της αγοροπωλησίας των εδαφών ενώ ανοίγει η κερκόπορτα μεταβίβασης δημόσιου πλούτου σε τρίτους.
Υπέρ του ΣΔΙΤ αλλά αντίθετος στο θέμα του ιδιοκτησιακού εμφανίστηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Δακής σημείωνοντας πως η «διαδικασία του ΣΔΙΤ έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και είναι πολυσύνθετη. Εχει να κάνει με τη χρηματοδότηση αλλά και την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων. Ολες οι πολιτισμένες κοινωνίες έχουν να κερδίσουν από τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Για αυτό θεωρώ πως είναι επιβεβλημένο να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες. Να υπενθυμίσω επίσης πως στο αίτημα της Κοινοπραξίας να χρηματοδοτηθεί από πόρους της Περιφέρειας, μέσω δανείου, από το πρόγραμμα Jesicca, είχα εισηγηθεί θετικά και έχει ληφθεί η απόφαση να χρηματοδοτηθεί με 14εκ. ευρώ. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα, με την απόφαση να εμφανίζεται ως αγοροπωλησία από πλευράς ΔΕΗ των 1000 στρ, που θα αναπτυχθεί το ΣΔΙΤ, καθώς είναι κορυφαία διεκδίκηση της Δυτικής Μακεδονίας η επαναπόδοση εδαφών».
Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου τόνισε πως το θέμα του ΣΔΙΤ αντιμετωπίζεται με «απίστευτη προχειρότητα από την κυβέρνηση και τον Περιφερειάρχη. Μιλάμε για ένα έργο, που έχει φέρει τη Δυτική Μακεδονία σε πρώτες θέσεις. Με μια περιέργη σύγκριση κόστους- οφέλους, υπολογίζεται μόνο πόσο κοστίζει το έργο και ότι θα αυξηθεί το κόστος διαχείρισης. Δεν υπολογίζεται όμως η καταστροφή στο περιβάλλον, την υγεία, τις ανοιχτές χωματερές, που το έργο θα εμποδίσει. Προφανώς η διαχείριση κοστίζει και για να γίνει το εργοστάσιο, υπάρχει κόστος. Η διαφορά είναι πως το κόστος αυτο δεν τον πληρώνει μόνο το δημόσιο αλλά γίνεται επένδυση και μόχλευση κεφαλαίου».
Ο Θέμης Μουμουλίδης τόνισε πως θέση της παράταξης του είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο ΣΔΙΤ καθώς «είναι ένα έργο μαξιμαλιστικό, που ξεπερνά την πραγματικότητα, δεν αναγνωρίζει στην έκταση αυτή ούτε η Ε.Ε. και δεν καλύπτει τις περιβαλλοντικές προυποθέσεις στο Δήμο Εορδαίας. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να αποτραπεί το έργο».
Ο Γιάννης Βήττας με τη σειρά του υποστήριξε πως «ως ΚΚΕ και Λαική Συσπείρωση από την έναρξη της διαδικασίας των ΣΔΙΤ έχουμε εκφράσει την αντίθεση μας. Υπάρχουν ευθύνες για το σημείο,που φτάσαμε στην πλειοψηφία των αιρετών της περιοχής, στα κόμματα της κυβέρνησης, που οδηγεί σε παράδοση αγαθών, όπως η χρυσοφόρα διαχείριση απορριμμάτων, στην κερδοφορία του κεφαλαίου».
Στη συνεδρίαση βρέθηκε και ο Πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημήτρης Λαμπρόπουλος, που ανέφερε χαριτολογώντας « πως εγώ, δεν ξέρω αν θα με πλακώσετε και στο ξύλο, αλλά θα υπογράψω τη σύμβαση με τον ανάδοχο.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης με τη σειρά του συμπλήρωσε πως «θα μπορούσα να μιλάω ώρες για το θέμα καθώς από πολλούς, που σήμερα σηκώνουν επαναστατικές παντιέρες, έχω ασχοληθεί περισσότερο, για ένα θέμα, που τις τελευταίες μέρες διαρκώς βγαίνουν λάθος συμπεράσματα. Αντιμετωπίζουμε το θέμα με ένα πρίσμα, που αδικεί την ουσία. Υπάρχουν εύκολες θέσεις από ανθρώπους, που δεν παίρνουν αποφάσεις. Θα μιλήσω την επόμενη Πέμπτη, απλά ένα σχόλιο γιατί άκουσα τον κ. Δημητριάδη, να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έναντιο στο ΣΔΙΤ. Αύριο (σήμερα) το έργο θα το υπογράψει η κυβέρνηση, που είχε την ευθύνη, αν ήταν απέναντι να καταγγείλει τη σύμβαση και να μην την υπογράψει. Υπάρχει μια επαμφοτερίζουσα στάση, η οποία βάζει στο κάδρο την τοπική αυτοδιοίκηση, που να σημειώσω εδώ βρήκαμε ένα τετελεσμένο, που αν το κάναμε εμείς θα ήταν διαφορετικό. Εμείς κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και δεν κάνουμε πίσω, για να μην πληρώσουμε το πολιτικό κόστος»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ/ΧΡΟΝΟΣ
8.6.2015
Το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ ενέκρινε την υπογραφή σύμβασης του ΣΔΙΤ- Την Τετάρτη στην Αθήνα οι υπογραφές
Με ψήφους 6-1, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ εξουσιοδότησε, την Δευτέρα το μεσημέρι, τον Προέδρο της επιχείρησης Δήμαρχο Βοίου Δημ. Λαμπρόπουλο να υπογράψει την Τετάρτη στην Αθήνα, τη σύμβαση για την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης αποβλήτων με την ανάδοχο Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ΑΕ- ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ. Οι 6 ψήφοι προήλθαν από τους Δημάρχους Βοίου Δημ.Λαμπρόπουλο, Κοζάνης Λ. Ιωαννίδη, Γρεβενών Γ. Δασταμάνη, Φλώρινας Γ. Βοσκόπουλο, Καστοριάς Α. Αγγελή και την Αντιδήμαρχο Κοζάνης Ελ. Τασοπούλου. Αρνητική ήταν η ψήφος του Αντιδημάρχου Εορδαίας Κ. Πολυχρονίδη.
Τι περιλαμβάνει η σύμβαση
Το αντικείμενο της σύμβασης, περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας 120.000 τόνων ετησίως και ένα Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων ΧΥΤΥ από πλευράς αναδόχου και την υποχρέωση της ΔΙΑΔΥΜΑ να του δίνει για 27 χρόνια εγγυημένη ποσότητα 90.000 τόνων απορριμμάτων, έναντι περίπου 132 ευρώ ο τόνος (εκ των οποίων τα μισά θα πληρώνουν οι δήμοι και τα μισά το κράτος).
Να θυμίσουμε εδώ πως οι Δήμοι σήμερα πληρώνουν στη ΔΙΑΔΥΜΑ 34 ευρώ τον τόνο απορριμμάτων αλλά από 1/1/2016 θα εφαρμοστεί το τέλος ενταφιασμού, το οποίο θα ανεβάσει το κόστος κατά 35 ευρώ.
Eρχονται αυξήσεις στα δημοτικά τέλη
Σε κάθε περίπτωση, όταν το εργοστάσιο ξεκινήσει τη λειτουργία του (έπειτα από 2-3 χρόνια) θα υπάρξει αύξηση στα δημοτικά τέλη, που σήμερα υπολογίζεται σε περίπου 10%.
Βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής
Σημαντική επιτυχία θεωρείται από τα μέλη του ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ ότι πέτυχε, την τελευταία στιγμή, η ανάδοχος Κοινοπραξία να επιτρέπει στην εγγυημένη ποσότητα να συμπεριλαμβάνονται και απορρίμματα από τις γειτονικές περιοχές π.χ. Βέροια και συνεπώς οι Δήμοι, θα μπορούν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη ανακύκλωση στην πηγή, χωρίς τον «βραχνά» της εγγυημένης ποσότητας. Παράλληλα ο ανάδοχος αποδέχτηκε η μονάδα να δέχεται απορρίμματα, στα οποία έγινε προδιαλογή από τους Δήμους σε χαμηλότερη τιμή.
Η σύμβαση θα υπογραφεί την Τετάρτη στην Αθήνα και αναμένεται να την υπογράψει και εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών (ενδέχεται και ο ίδιος ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης).
Τα τελευταία αγκάθια
Η συνέχεια πάντως αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκκρεμούν τα ασφαλιστικά μέτρα του Δήμου Εορδαίας για το ιδιοκτησιακό των εδαφών αλλά και η στάση του Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη, αναφορικά με την υπογραφή της άδειας εγκατάστασης.
Δηλώσεις
Ο Πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημ. Λαμπρόπουλος τόνισε πως «εξουσιοδοτήθηκα ώστε να προχωρήσω την Τετάρτη στην υπογραφή. Αντιμετωπίσαμε διάφορα θέματα, όπως το ιδιοκτησιακό των εδαφών για παράδειγμα, αλλά γενικά όλη η υπόθεση κυοφορούσε για αρκετό καιρό. Δεν ήταν μια σημερινή απόφαση αλλά αποτέλεσμα μηνών και χρόνων».Για τη σημασία του έργου ο κ.Λαμπρόπουλος σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό πως θα υπάρχει ένα μοναδικό εργοστάσιο σε όλη την Ελλάδα, ισάξιο με αυτά της Ευρώπης. «Eτσι και η χώρα δεν θα καταδικαστεί για τις χωματερές καθώς θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα εργοστάσιο, που λειτουργεί».
Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης από την πλευρά του τόνισε πως «ήταν μια απόφαση, που ουσιαστικά έχει ληφθεί εδώ και καιρό και σήμερα επιβεβαιώθηκε. Οι επιλογές του έργου, έχουν γίνει πρν από πολλά χρόνια και κοιτώντας κανείς τα δεδομένα σήμερα, δεν υπήρχε δυνατότητα, να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές, χωρίς καμία δόση λαικισμού, που εύχομαι να μην περισσέψει από κανέναν, αποφασίσαμε να το ψηφίσουμε. Oλο το περασμένο διάστημα είμασταν σε μια διαπραγμάτευση για να βελτιώσουμε τους όρους της συμφωνίας και καταφέραμε να αλλάξουμε πράγματα προς το θετικό, μετά από δική μας παρέμβαση σε θέματα, που θέταμε από το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Οι αλλαγές δεν έγιναν ούτε εύκολα, ούτε ήταν δεδομένες. ¸γινε επί της ουσίας διαπραγμάτευση, όπου εμείς είμασταν πρωταγωνιστές με θετικά αποτελέσματα. Από την άλλη αξίζει να σημειώσουμε πως αν δεν γινόταν το έργο θα υπήρχαν τρομακτικές συνέπειες για τη ΔΙΑΔΥΜΑ αλλά και για την περιοχή".
Τέλος σχετικά με το κόστος, που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε πως "πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως τα σκουπίδια υπάρχουν και δεν μπορούν να εξαφανιστούν ως δια μαγείας και πρέπει να τα διαχειριστούμε. Ολες οι επιλογές έχουν κόστος. Oντως τα δημοτικά τέλη θα αυξηθούν, δεν μπορώ να πω ψέματα. Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το χαμηλότερο δυνατό κόστος αλλά δεν υπάρχουν φθηνές λύσεις. Oποιος έχει μαγικές λύσεις, μπορεί να τις παρουσιάσει".
Ο Αντιδήμαρχος Εορδαίας Κώστας Πολυχρονίδης καταψήφισε την απόφαση, διαμαρτυρόμενος για μια ακόμη φορά για την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ ΔΕΗ και ΔΙΑΔΥΜΑ αλλά και για τα επικίνδυνα απόβλητα, που θα δεχτεί εντός του Δήμου. «Δεν ελήφθη υπόψη η επιθυμία του Δήμου Εορδαίας να γίνει μια συζήτηση με τη ΔΕΗ ώστε να λάβει η ΔΙΑΔΥΜΑ τα 830 στρ. για το εργοστάσιο χωρίς αντάλλαγμα ενώ για τα υπόλοιπα 260στρ., στα οποία θα γίνει η διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων, είναι εντός των ορίων του Δήμου μας, σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους».
Τέλος ο Δ/νων Σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημ. Μαυρίδης έκανε λόγο «για την σπουδαιότερη απόφαση της ΔΙΑΔΥΜΑ για την πορεία της επιχείρησης και όλης της Δυτ. Μακεδονίας αναφορικά με τη διαχείριση απορριμμάτων. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο, το εργοστάσιο θα απασχολήσει περίπου 60-70 άτομα για 25 χρόνια και άλλες 150 θέσεις απασχόλησης και άλλες κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Από σήμερα η ΔΙΑΔΥΜΑ εισέρχεται σε μια νέα φάση, πολύ μπροστά από τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Θα είναι το πρώτο εργοστάσιο ΣΔΙΤ και δίνουμε μια άλλη διάσταση στην υπόθεση ανάπτυξης και σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ουσιαστικά ο ιδιώτης θα κατασκευάσει με δικά του χρήματα , μιας και η κρίση έχει φέρει σε δεινή θέση τα έσοδα του κράτους και δεν υπήρχε δυνατότητα δημόσιας χρηματοδότησης και έτσι από τη μία το δημόσιο ελέγχει την κατασκευή και τη λειτουργία και ο ιδιώτης θα το λειτουργήσει για 25 χρόνια και μετά θα το παραδώσει στη ΔΙΑΔΥΜΑ».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ