Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Φράγμα Ιλαρίωνα: Στις αρχές του 2014 η ολοκλήρωση του έργου μετά από 23 χρόνια!
.

ilarionas31.8Η λίμνη του Ιλαρίωνα έχει ήδη σχηματιστεί και η στάθμη της φτάνει σταδιακά στο ανώτατο σημείο, ενώ με την ολοκλήρωση του εργοστασίου, το νέο υδροηλεκτρικό έργο τίθεται σε παραγωγική διαδικασία. Σύμφωνα με ενημέρωση των στελεχών της ΔΕΗ σε δημάρχους της περιοχής, μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της 1ης Μονάδας του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Ιλαρίωνα, δυναμικότητας 78,5 μεγαβάτ, ενώ στις αρχές του επόμενου έτους θα μπει σε λειτουργία και η 2η Μονάδα ισοδύναμης δυναμικότητας με την πρώτη. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι τελευταίες εργασίες στον υδροηλεκτρικό σταθμό.

Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της γραμμής μεταφοράς, η οποία θα διοχετεύσει το ρεύμα στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Η πανέμορφη λίμνη Πολυφύτου πρόκειται να αλλάξει το τοπίο και να δημιουργήσει ένα καταπληκτικό οικοσύστημα στην περιοχή, η αξιοποίηση του οποίου είναι το μεγάλο ζητούμενο. Εντυπωσιακή είναι η μελέτη με τίτλο «Αρχιτεκτονική Τοπίου και Φυτοκοινωνική Διαμόρφωση στην Περιοχή του Ταμιευτήρα καθώς και κατάντη του ΥΗΕ Ιλαρίωνα», την οποία παρουσίασε πρόσφατα μελετητική ομάδα στην οποία η ΔΕΗ ανέθεσε την εκπόνησή της. Ειδικότερα, οι μελετητές παρουσίασαν τα σημεία των χώρων αναψυχής που θα δημιουργηθούν στη περιοχή, με ευθύνη της ΔΕΗ. Πρόκειται για τρεις πραγματικές οάσεις στις όχθες της νέας λίμνης του Ιλαρίωνα, που θα δημιουργήσει η ΔΕΗ ανταποδοτικά στις τοπικές κοινωνίες.

Ο ένας χώρος βρίσκεται κοντά στο φράγμα, δίπλα στο μοναστήρι του Ιλαρίωνα, εκατέρωθεν του Αλιάκμονα, με παρεμβάσεις στις δύο όχθες. Προβλέπεται αποκατάσταση και αναδάσωση της περιοχής και δημιουργία χώρων αναψυχής, αναψυκτηρίων, παιδικών χαρών και μονοπατιών περιπάτου. Ο δεύτερος χώρος αναψυχής οριοθετείται στη νέα γέφυρα Παλιουργιάς – Παναγιάς Γρεβενών και ο τρίτος χώρος στη γειτονική θέση «Γαύρος».

Να σημειωθεί ότι το πολύπαθο φράγμα του Ιλαρίωνα και το αντίστοιχο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, είναι επιτέλους έτοιμο μετά από 22 ολόκληρα χρόνια, αφού το έργο άρχισε το 1991, διακόπηκε η κατασκευή το 1996, για να ξαναρχίσει το καλοκαίρι του 2003. Η λίμνη που ήδη σχηματίζεται στην ευρύτερη περιοχή θα έχει επιφάνεια στην ανώτατη στάθμη πλημμύρας 21,9 τετραγωνικών χιλιομέτρων.


Με οπτική ίνα ο έλεγχος από τον Πολύφυτο

Στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο έχουν τοποθετηθεί τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχεται το καινούργιο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο από τον Πολύφυτο, μέσω οπτικής ίνας.

Το κόστος του έργου του ΥΗΣ Ιλαρίωνα, εκτιμάται στα 250 εκ. ευρώ. Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της περιοχής, με πολύ μεγάλη σημασία για τη ΔΕΗ και για το ενεργειακό σύστημα της χώρας, καθώς: θα παράγει φθηνή ενέργεια που θα διασφαλίζει σε περιόδους αιχμής την επάρκεια και την ισορροπία του συστήματος, θα εξασφαλίσει την μελλοντική ύδρευση της Θεσσαλονίκης και την άρδευση των κάμπων των νομών Πέλλας, Ημαθίας κα της βόρειας ζώνης της Κοζάνης, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης της λίμνης Πολυφύτου, αφού θα σταθεροποιήσει τη στάθμη της.

Το φράγμα του Ιλαρίωνα είναι το έκτο κατά σειρά στον ρου του Αλιάκμονα. Ήδη έχουν κατασκευαστεί τα φράγματα και λειτουργούν τα αντίστοιχα υδροηλεκτρικά έργα Πολυφύτου, Σφηκιάς, Ασωμάτων, Αγίας Βαρβάρας και Μακροχωρίου.

Η λεκάνη απορροής του έργου είναι περίπου 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ο συνολικός όγκος της λίμνης που θα δημιουργηθεί ανέρχεται σε 520 εκ. κυβικά μέτρα νερού, ενώ ο ωφέλιμος όγκος είναι 412 εκ. κ.μ. νερού. Η επιφάνεια του ταμιευτήρα στην ανώτατη στάθμη πλημμύρας είναι 21,9 τ.χ.

Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός περιλαμβάνει δύο μονάδες με στροβίλους, ισχύος 78,5 μεγαβάτ ο καθένας, δηλαδή η συνολική ισχύς του σταθμού είναι 157 MW. Το εργοστάσιο θα παράγει 413 γιγαβατώρες ετησίως. Το φράγμα κατασκευάστηκε από αμμοχάλικο ποταμού, έχει αργιλικό αδιαπέραστο πυρήνα, ο όγκος του είναι 8.800.000 κ.μ. με μέγιστο ύψος από την θεμελίωση 130 μέτρα και το μήκος στη στέψη του είναι 540 μ.

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει και τις εξής κατασκευές: σήραγγα εκτροπής, δύο σήραγγες εκχειλιστών με θυροφράγματα, σήραγγα εκκενωτή πυθμένα, σήραγγα προσαγωγής, σήραγγες αποστραγγίσεων, φρεάτιο θυροφραγμάτων, οδικές σήραγγες. Εκτός από τον κυρίως σταθμό, προβλέπεται και μικρός ΥΗ σταθμός ισχύος 4,5 MW, στην έξοδο του εκκενωτή πυθμένα, για την εξασφάλιση της οικολογικής παροχής 4,5 κ.μ. νερού ανά δευτερόλεπτο.

michanikos-online.gr