lefteris16816Στο υψηλότερο βάθρο η Ελλάδα με τον Λευτέρη Πετρούνια να κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους

Έβαλε πλώρη για ολυμπιακό μετάλλιο και τα κατάφερε. "Χρυσός" ο Λευτέρης Πετρούνιας στο άθλημα των κρίκων της ενόργανης γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016.

Ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση στον τελικό των κρίκων και με βαθμολογία 16.000, αλλά και με άριστη προσγείωση, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, κάνοντας για μία ακόμη φορά την Ελλάδα υπερήφανη.

Με δάκρυα συγκίνησης ο προπονητής του Δημήτρης Ράφτης, υποδέχτηκε το δεύτερο χρυσό για τη χώρα μας στη διοργάνωση του Ρίο και το τρίτο στο σύνολο μετά από τα δύο μετάλλια της Άννας Κορακάκη.

Ο Μανιάτης πρωταθλητής έγινε ο τέταρτος Έλληνας που αγωνίστηκε σε τελικό Ολυμπιακών Αγών. Προηγήθηκαν οι Ιωάννης Μελισσανίδης, Δημοσθένης Ταμπάκος και Βασίλης Τσολακίδης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Λευτέρης Πετρούνιας βρίσκεται σε άριστη αγωνιστική κατάσταση. "Είμαι πολύ καλά. Ποτέ δεν ένιωθα καλύτερα από αγωνιστικής πλευράς. Περιμένω αυτό να βγει και στον αγώνα", είχε πει σε συνέντευξή του πριν μόλις μερικές ημέρες.

Από τη συλλογή του το μόνο μετάλλιο που έλειπε ήταν το ολυμπιακό που ωστόσο, μόλις κατέκτησε. Εμπόδιο σε αυτόν τον στόχο αποτέλεσαν οι δύο Κινέζοι Γιανγκ Λιου και Χάο Γιόου, καθώς και ο Βραζιλιάνος κάτοχος του Ολυμπιακού τίτλου, Αρτούρ Ζανέτι.

gianniotis16816Ασημένιος Ολυμπιονίκης ο Σπύρος Γιαννιώτης στην κολύμβηση

Ο Κερκυραίος παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης έδωσε τη μεγάλη μάχη για ένα μετάλλιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ριο και βγήκε νικητής, με χρόνο 1.52.59 στο αγώνισμα των 10χλμ. Αν και πέρασε τη γραμμή τερματισμού πρώτος, δεν ακούμπησε το πίνακα του τερματισμού, όπως προβλέπεται, με αποτέλεσμα να πάρει το ασημένιο μετάλλιο καταγράφοντας τον ίδιο χρόνο με τον Ολλανδό Φέρι Βέερτμαν.

Οι διοργανωτές έδωσαν τον Έλληνα αθλητή πρώτο αμέσως μετά τον τερματισμό, ενώ στη συνέχεια πέρασαν αρκετά λεπτά αγωνίας ώσπου να ξεκαθαρίσει η θέση στο βάρθο. Τελικά, στην επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών αγώνων, ο Έλληνας πρωταθλητής εμφανίστηκε δεύτερος με τον ίδιο ακριβώς χρόνο από τον Ολλανδό Φέρι Βέερτμαν με 1:52:59.8.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης ήταν 5ος και 7ος ολυμπιονίκης της κολύμβησης στην Αθήνα, ο μοναδικός Έλληνας με παρουσία τέσσερις σε τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων στην κολύμβηση. Ανήκει στον Ολυμπιακό. Προπονητής του είναι ο Νίκος Γέμελος. Το 2011 κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα 10 χλμ σε ανοιχτό νερό και αναδείχθηκε Αθλητής της Χρονιάς από τον ΠΣΑΤ. Κατόπιν επιλέχθηκε από τη FINA ως υποψήφιος για κορυφαίος αθλητής στον κόσμο για το 2012 στην ανοιχτή θάλασσα.

Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, ύστερα από 108 χρόνια, ήταν η μία από τις 3 πρώτες ελληνικές παρουσίες σε ολυμπιακούς τελικούς, στις 14 Αυγούστου του 2004. Ο Γιαννιώτης έκανε πανελλήνια επίδοση το πρωί στα 400 μ. ελεύθερο με 3.48.77 (πέρασε έβδομος) και το βράδυ στον τελικό είχε τον ίδιο χρόνο και κατέλαβε την ίδια θέση. Έτσι, αναδείχθηκε 7ος ολυμπιονίκης.

Ξανά στα 400μ. ελεύθερο κέρδισε 1 αργυρό μετάλλιο με 3:51.84 στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2005, στην Αλμερία. Στους ίδιους αγώνες κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 1.500μ. ελεύθερο, με επίδοση 15 λεπτά 24.84 και την τρίτη θέση στα 800 μέτρα ελεύθερο, αφού στον τελικό κάλυψε την απόσταση σε 8 λεπτά 03.60.

Γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 19 Φεβρουαρίου 1980 και πρώτη του ομάδα ήταν ο Ν.A.O.K. (Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρας). Αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000. Ήταν έβδομος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκας το 2001. Το 2003 κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στα 4Χ200μ. ελεύθερο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

news247.gr