www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Επιστολή του δημάρχου Β. Κωνσταντόπουλου στους κατοίκους του Βελβεντού Εκτύπωση
Παρασκευή, 30 Δεκέμβριος 2011 15:50

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ – ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Βασίλη Κωνσταντόπουλου

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Αγαπητοί Συμπολίτες

Αναλάβαμε την διαχείριση του τόπου μας κάτω από δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, που μαστίζουν την χώρα μας και την περιοχή μας.

Σεβαστήκαμε και σεβόμαστε τον αγώνα σας  για την αυτονομία της κοινωνίας σας στα όρια του πρώην Δήμου Βελβεντού.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού δεν είχε καμία εμπλοκή στην διαμόρφωση του χωροταξικού του "Καλλικράτη", ο νομοθέτης όμως επέβαλε την ένταξη του πρώην Δήμου Βελβεντού στον νέο "Καλλικράτειο" Δήμο Σερβίων – Βελβεντού.

Δεν επιχαίρουμε γι’ αυτό, όμως είναι μια κατάσταση διαμορφωμένη, που για την παρούσα περίοδο της Δημοτικής Αρχής δεν φαίνεται ρεαλιστικό ν’ αλλάξει.

Όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει είναι ευθύνη αυτών που αποφάσισαν την συνένωση (της εκάστοτε κυβέρνησης δηλαδή), να αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου.

Εμείς ως νέα Δημοτική Αρχή, δεν μας επιτρέπεται ν’ αποφασίσουμε για την απομάκρυνση του πρώην Δήμου Βελβεντού από τον ενιαίο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού.

Δεν μας επιτρέπεται να αποποιούμαστε των ευθυνών που προκύπτουν από τον νόμο και την εκφρασμένη θέληση των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.

Η απεγνωσμένη προσπάθεια, με εκβιαστικούς τρόπους, κάποιων επώνυμων-"ανώνυμων" που κρύβονται πίσω από συλλογικές εκφράσεις της κοινωνίας, για σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για απομάκρυνση – απόσχιση του πρώην Δήμου Βελβεντού από τον ενιαίο Δήμο, δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Η νέα Δημοτική Αρχή, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, σέβονται την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Βελβεντού, όμως είναι υποχρεωμένη να λέει τα πράγματα με το όνομά της, να μην αποκρύπτει την αλήθεια.

Και η αλήθεια, όσον αφορά την έγκριση του ισολογισμού του πρώην Δήμου Βελβεντού είναι η παρακάτω:

· Στις 14-12-2010 (15 ημέρες πριν την αποχώρηση της Δημοτικής Αρχής) λαμβάνεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βελβεντού για ανάληψη 150.000€ για την κάλυψη οφειλών του Δήμου.

· Η απόφαση αυτή σύμφωνα με τις απόψεις του λογιστή του πρώην Δήμου Βελβεντού, αλλά και του ορκωτού ελεγκτή είναι παράνομη. Το γεγονός ότι ήταν ομόφωνη απόφαση δεν σημαίνει ότι δεν ήταν και παράνομη. Το γεγονός επίσης ότι ήταν ομόφωνη δείχνει ότι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν άγνοια για το ότι η απόφαση που ελάμβαναν είναι παράνομη και ότι μπορεί κάποτε να ελεγχθούν γι’ αυτό.

· Η απόφαση αυτή δεν στάλθηκε ποτέ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για σχετική έγκριση, γιατί ακριβώς ο πρώην Δήμαρχος γνώριζε το παράνομο  της απόφασης και ότι δεν θα εγκρινόταν από την Περιφέρεια. Παρ’ όλα αυτά η Δημοτική Αρχή δεν προτίθεται να διαιωνίσει την διελκυστίνδα για το παράνομο ή όχι της απόφασης. Την τελική απόφαση ας την λάβουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα.

· Μία ημέρα μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 15-12-2010 εσπευσμένα αναλήφθηκαν 100.000€ από τον λογαριασμό της δωρεάς και στις 22-12-2010 άλλες 50.000€, στο σύνολο 150.000€.

· Από τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, όπως τα επεξεργάστηκαν ο λογιστής και ο ορκωτός ελεγκτής, προκύπτει ότι από τις 15-12-2010 έως 31-12-2010 πληρώθηκαν εργαζόμενοι, προμηθευτές και αιρετοί. Καμία μελέτη για το κλειστό κολυμβητήριο δεν πληρώθηκε από τα χρήματα αυτά, η οποία πιθανόν να είχε πληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Το ποσό που αντιστοιχεί στους αιρετούς είναι 100.891€ (τα στοιχεία στη διάθεση του καθενός). Κανένα από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού δεν ισχυρίστηκε ότι έγινε κατάχρηση χρήματος. Το αντίθετο μάλιστα και ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αναγνώρισαν ότι οι δαπάνες αυτές οφείλονταν από τον Δήμο.

· Η σύνταξη των ισολογισμών αλλά και της απογραφής των πρώην Δήμων έγινε σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τις σχετικές εγκυκλίους, και πάντως με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες αρχές για τους δύο μεγάλους πρώην Δήμους Σερβίων και Βελβεντού.

         - Από τον ισολογισμό του 2010 του πρώην Δήμου Βελβεντού  προκύπτουν τα παρακάτω οικονομικά μεγέθη:

               Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις (Δάνεια):

196.438,48€

               Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις:             

912.783,34€

                                                                      Σύνολο

1.109.922,8

εκ των οποίων οι οφειλές σε προμηθευτές και εργολάβους έργων είναι 893.135,26€.

Από τις οφειλές σε προμηθευτές και εργολάβους ποσό ύψους 217.000€ περίπου ευρώ, αφορά το έργο του εξωτερικού αγωγού ύδρευσης που έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία "Μαρκογιαννάκης & ΣΙΑ ΟΕ" χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη χρηματοδότησης, και πρέπει ο σημερινός Δήμος Σερβίων – Βελβεντού ν’ αποπληρώσει την οφειλή από άλλους πόρους.

Για τις υπόλοιπες οφειλές των έργων, υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης μέσω ΘΗΣΕΑ, ΕΤΕΡΠΣ και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

- Από τον ισολογισμό του πρώην Δήμου Σερβίων προκύπτουν τα παρακάτω αντίστοιχα οικονομικά μεγέθη:

Μακροπρόθεσμές υποχρεώσεις (Δάνεια):

1.466.325,30€

Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις(οφειλές σε προμηθευτές και τρίτους):           

3.708.985,13€    

                                                                               Σύνολο

5.175.310,46€

  • Κατά την συζήτηση έγκρισης των ισολογισμών, δεν κρύψαμε τίποτα, δεν υπερβάλλαμε σε τίποτα. Την ευθύνη της εισήγησης και της ανάλυσης των ισολογισμών την είχαν οι αρμόδιοι λογιστές και ορκωτοί ελεγκτές των πρώην Δήμων, οι οποίοι εξέθεσαν με αντικειμενικότητα και με βάση την επιστήμη τους τα οικονομικά μεγέθη των πρώην Δήμων.
  • Η Δημοτική Αρχή θα ήταν πραγματικά ευτυχής αν το χρέος που παρελάμβανε και από τον πρώην Δήμο Σερβίων ήταν αναλογικά της τάξης του πρώην Δήμου Βελβεντού.
  • Όσον αφορά τις αγωγές, πράγματι για τον πρώην Δήμο Βελβεντού υπάρχει μία αγωγή με απαίτηση περίπου 45.000€.

Όσον αφορά τώρα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Δημοτική Ενότητα Βελβεντού ή πρόκειται να ενταχθούν, η πραγματικότητα είναι η εξής:

- Κατασκευή κτιρίου για το Κέντρο Περιβάλλοντος Βελβεντού

     Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από την πρώην Νομαρχία Κοζάνης, με ευθύνη και καθοριστική συμβολή του πρώην Αντινομάρχη συντοπίτη σας κ. Ιωάννη Σόκουτη. Το έργο υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο ΕΣΠΑ και εντάχθηκε, με τελικό δικαιούχο τον Δήμο Σερβίων – Βελβεντού.

- Βιολογικός καθαρισμός Βελβεντού

Ομοίως η μελέτη του έργου εκπονήθηκε με ευθύνη της πρώην Νομαρχίας Κοζάνης με καθοριστική συμβολή του Αντινομάρχη κ. "Το έργο εντάχθηκε σε ταμειακό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, και τις μέρες αυτές εκδικάζονται και οι τελευταίες ενστάσεις του διαγωνισμού και σύντομα προβλέπονται να ξεκινήσουν οι εργασίες του.

-          Ανάπλαση Καταφυγίου

Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από την Δημοτική Αρχή του πρώην Δήμου Βελβεντού η οποία και το ενέταξε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η παρούσα Δημοτική Αρχή του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού υπέγραψε την σχετική σύμβαση και εκτελεί το έργο.

- Ανάπλαση Παλαιογρατσάνου

Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από την Δημοτική Αρχή του πρώην Δήμου Βελβεντού, το έργο εντάχθηκε εντός του 2011 στο LEADER, και αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις για την διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών και την εκτέλεση του έργου

- Ανάπλαση Αγ. Κυριακής

Η μελέτη εκπονήθηκε από την Δημοτική Αρχή του πρώην Δήμου Βελβεντού, υποβλήθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή σε πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ήδη η πρόταση βρίσκεται στην Αθήνα για τελική έγκριση.

- Κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού από τον ΤΟΕΒ Βελβεντού προϋπολογισμού 1.600.000€

Η μελέτη του έργου χρηματοδοτήθηκε από τον ΤΟΕΒ Βελβεντού και η παρούσα Δημοτική Αρχή σε άριστη συνεργασία με τον ΤΟΕΒ, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί.

- Τοποθέτηση υδρομετρητών στο δίκτυο ύδρευσης του ΤΟΕΒ Βελβεντού (Β’ φάση), προϋπολογισμού 600.000€

Η μελέτη του έργου χρηματοδοτήθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία συνέταξε και το τεχνικό δελτίο και υπέβαλλε το αίτημα για ένταξη σε πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Μπαλτατζής). Αναμένεται η ένταξη.

Αγαπητοί συνδημότες όπως είναι προφανές από τα παραπάνω, η παρούσα Δημοτική Αρχή συνεχίζει ό,τι θετικό υπήρχε, ενεργώντας παράλληλα και για την κατασκευή νέων έργων για το καλό της τοπικής κοινωνίας.

Χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς υλοποιεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σε κάθε Δημοτική Ενότητα με στόχο να οδηγήσει τον Δήμο Σερβίων – Βελβεντού σε τροχιά ανάπτυξης παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία. 

Στην προσπάθεια αυτή ζητούμε την συμμετοχή της κοινωνίας του Βελβεντού για το καλό της ίδιας της κοινωνίας.

Η ίδια η κοινωνία πρέπει ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες (όπως έως τώρα έχει κάνει ο ΤΟΕΒ Βελβεντού) και να είστε βέβαιοι ότι στο τέλος της τετραετίας το ισοζύγιο θα είναι θετικό.

Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος

με υγεία και ειρήνη για όλο τον κόσμο

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack