www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Το ΣΠΙΤΙ ΠΑΙΔΙΟΥ Μικροβάλτου ανακατασκευάστηκε - Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα Εκτύπωση
Πέμπτη, 26 Νοέμβριος 2015 02:31

Το ΣΠΙΤΙ ΠΑΙΔΙΟΥ Μικροβάλτου ανακατασκευάστηκε - Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

sppaidmikr15109 1sppaidmikr15109 2sppaidmikr15109 3

Στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και παράδοσης στην τοπική κοινωνία βρίσκεται επιτέλους η ανακατασκευή του ΣΠΙΤΙΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (ή ΚΕ.Φ.Ο.) Μικροβάλτου. Οι συνολικές παρεμβάσεις, που πραγματικά το έχουν αναβαθμίσει εσωτερικά σε ένα σύγχρονο κτίριο, αφορούσαν την αντικατάσταση της σκεπής, τη διαρρύθμιση και ανακατασκευή των εσωτερικών χώρων (δάπεδα, κουφώματα, κονιάματα, βαφές), την αντικατάσταση των πάσης φύσεως ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων (υδραυλικά, είδη υγιεινής, θέρμανση), κ.α.

Το έργο με τον τίτλο «Ανάδειξη-Ολοκλήρωση πρώην κτιρίου ΚΕΦΟ στην Τ.Κ. Μικροβάλτου» ήταν αρχικού προϋπολογισμού 129.850 €, με χρηματοδότηση από τον Τοπικό Πόρο (110.000€) και του υπολοίπου από ιδίους πόρους του δήμου.

Το έργο δημοπρατήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2013 και η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ΑΦΟΙ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΟΕ υπογράφηκε τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2013, με το χρόνο περάτωσης του να ανέρχεται στους 6 μήνες, ήτοι να παραδοθεί μέχρι 28.10.2013. Προσθήκες και αναθεωρήσεις της μελέτης αλλά κυρίως η αδυναμία διασφάλισης πόρων για το έργο, επέφερε αλλεπάλληλες «παρατάσεις» και διακοπές εργασιών από μέρους του εργολάβου, και κατά συνέπεια σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή του.

«Τέλος καλά, όλα καλά», θα πει κάποιος.

Όχι! Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!

Ο προσδιορισμός χρήσης των χώρων που δημιουργήθηκαν, η προμήθεια εξοπλισμού των αιθουσών και των γραφείων, καθώς και κάποιες συμπληρωματικές εργασίες κυρίως στον εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να τεθούν σε άμεση προτεραιότητα, ώστε να διαμορφωθεί και το συνολικό πλάνο διαχείρισης του κτιρίου.

sppaidmikr15109 4sppaidmikr15109 5sppaidmikr15109 6sppaidmikr15109 7

sppaidmikr15109 8sppaidmikr15109 9sppaidmikr15109 10sppaidmikr15109 11

sppaidmikr15109 12sppaidmikr15109 13sppaidmikr15109 14sppaidmikr15109 15

Ο καθορισμός χρήσης των έξι (6) χώρων που έχουν δημιουργηθεί (2 μεγάλες αίθουσες και 4 μικρότερες για γραφεία κλπ), θα πρέπει να γίνει κατόπιν διαβούλευσης με τους φορείς και τους κατοίκους του χωριού. Εδώ θα τονίσουμε και θα υπενθυμίσουμε το προ ετών αίτημα του συλλόγου Μικροβαλτινών για την ανάγκη δημιουργίας λαογραφικής συλλογής, αφού ήδη έχει υπάρξει μια σχετική προεργασία για τη συγκέντρωση ανάλογων εκθεμάτων, με θετική ανταπόκριση από κατοίκους του χωριού. Κατά συνέπεια ένας χώρος θα πρέπει να αποδοθεί για το σκοπό αυτό, σε επιτροπή που θα συσταθεί από εκπροσώπους της κοινότητας, των συλλόγων ή και ενδιαφερομένων κατοίκων του χωριού. Ένας δεύτερος χώρος θα μπορούσε να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει σαν δανειστική βιβλιοθήκη, μιας και υπάρχουν καταχωνιασμένα εκατοντάδες βιβλία του παλιού πολιτιστικού συλλόγου Η ΕΛΠΙΣ, ένας άλλος για το ιατρείο...

Ο εξοπλισμός των χώρων, όπως προαναφέραμε επίσης αποτελεί προτεραιότητα και σε πρώτη φάση των δυο μεγάλων αιθουσών, που κατά τα φαινόμενα η μία θα αφορά διάφορες εκδηλώσεις, διαλέξεις ή τελετές (τραπεζοκαθίσματα κ.α.) και η δεύτερη αίθουσα για χώρος παιγνίων (πινγκ πονγκ, επιτραπέζια κ.α.) και δραστηριοτήτων (πρόβες χορευτικών κ.α.). Ο εξοπλισμός βέβαια θα πρέπει να διασφαλιστεί μέσα από πόρους του δήμου, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχει υπάρξει καμιά πρόβλεψη ή σχετική εγγραφή στον προϋπολογισμό.

Σχετικά με συμπληρωματικές εργασίες, θα επιμείνουμε στον εξωραϊσμό του εξωτερικού χώρου, ώστε το παραδοσιακό αυτό κτίριο στο κέντρο του χωριού, με τις βιωματικές αναμνήσεις που ξυπνά στους απανταχού Μικροβαλτινούς,  να ανακτήσει την όψη που του αρμόζει. Πολύ θετική πάντως είναι η παρέμβαση που έχει γίνει με τη δημιουργία ράμπας προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα κινητικότητας.

Η συρρίκνωση και ο γηρασμός του πληθυσμού του χωριού και η γενικότερη οικονομική κρίση, δεν αφήνουν περιθώρια για υψηλούς στόχους στη λειτουργία και διαχείριση του κτιρίου.

Τουλάχιστον να μην το αφήσουμε να ρημάξει…

ΥΓ. Ερώτημα. Μήπως θα μπορούσε το κτίριο να αλλάξει και ονομασία; (ΚΕ.Φ.Ο. – Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας που ισχύει σήμερα, φαίνεται να είναι παρωχημένη).

Γ.Μαστρ./mikrovalto.gr

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack