Με αφορμή την αθώωση των Οικολόγων:

Η δικαίωση έρχεται δεύτερη. Πρώτος στόχος παραμένει η πάταξη της λαθροθηρίας

oiokolkin3.11Μετά από τρεις αναβολές εκδικάστηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης η μήνυση που υπέβαλε η Κυνηγετική  Ομοσπονδία  Μακεδονίας – Θράκης και δύο θηροφύλακες κατά του Λ. Τσικριτζη και της Β. Νάκου, μελών των Οικολόγων Πράσινων,  για συκοφαντική δυσφήμηση.

Η υπόθεση είναι γνωστή: Αφορά ένα εξόφθαλμο περιστατικό λαθροθηρίας που συνέβη στις 18-1-2012 στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Οι παράνομοι κυνηγοί, μεταξύ των οποίων ήταν και τοπικοί άρχοντες,  εντοπίστηκαν από τον Επόπτη φύλαξης του Πάρκου που τους έκανε Αναφορά. Οι Οικολόγοι δημοσιοποίησαν και κατήγγειλαν το γεγονός προς κάθε κατεύθυνση. Παράλληλα επέκριναν τη στάση και την προβληματική δομή της Θηροφυλακής, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς εξάρτησης  από τις Κυνηγετικές οργανώσεις με προφανείς συνέπειες : οι ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΙ  είναι εργοδότες των ΕΛΕΓΚΤΩΝ τους ! Αυτή «την παγκόσμια πρωτοτυπία» την τονίζουν ακόμη και οι ίδιες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των θηροφυλάκων, ομολογώντας  ότι εργάζονται υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρείας», (χωρίς φυσικά να διώκονται δικαστικά ως συκοφάντες για τις δηλώσεις τους αυτές ..)

Παρόλα αυτά το δημοσίευμα των Οικολόγων Πράσινων θεωρήθηκε συκοφαντικό (!) και οι συντάκτες του οδηγήθηκαν στο εδώλιο. Τελικά το Δικαστήριο τους κήρυξε αθώους, αφού ακόμη και ο εισαγγελέας έκανε πρόταση απαλλαγής υποστηρίζοντας ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της  συκοφαντικής δυσφήμησης ούτε καν της απλής δυσφήμησης.

Το Δ.Σ της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης εκφράζει την ικανοποίησή του για την αθώωση του προέδρου της Λ. Τσικριτζη, καθώς και της κ. Νάκου και τονίζει ότι η πάγια πολιτική των οικολογικών οργανώσεων να αναδεικνύουν τα προβλήματα προστασίας της άγριας ζωής δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους ποινικοποίησης του δημόσιου διαλόγου.

Παράλληλα σημειώνει ότι δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες, καθώς η δικαίωση δεν αποτελεί αυτοσκοπό.  Ο κύριος στόχος είναι να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της θηροφύλαξης, η οποία χωλαίνει είτε όταν ασκείται από τους θηροφύλακες είτε και από τους δασοφύλακες, με αποτέλεσμα να  διαιωνίζεται η λαθροθηρία. Τον κύριο λόγο έχει η Πολιτεία και το Υπουργείο περιβάλλοντος, το οποίο οφείλει να αλλάξει τάχιστα το θεσμικό πλαίσιο και επίσης να ενισχύσει τόσο τους Φορείς Διαχείρισης  προστατευόμενων περιοχών όσο και τα Δασαρχεία με πόρους, εξοπλισμό και  αρμοδιότητες. Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να βοηθήσουν όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και οι φορείς των κυνηγών και των φυλάκων θήρας. Κανείς δεν περισσεύει.

Το Δ.Σ της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης