Επιστολή διαμαρτυρίας

giat15125Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Σερβίων-Βελβενδού ο κ.  Λαιόπουλος, τον οποίο και ουδόλως γνωρίζω, μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον Δήμαρχο κ. Κοσματόπουλο ότι «έφερε έναν Πλαστικό Χειρουργό απ’ την Κοζάνη για Γιατρό εργασίας του Δήμου,

...ενώ στα Σέρβια υπάρχουν πέντε γιατροί στο Κέντρο Υγείας και άλλοι τόσοι ελεύθεροι επαγγελματίες».

      Η ως άνω είδηση δημοσιεύθηκε στο site ai-vres. H (καθυστερημένη, ομολογώ) απάντησή μου στο ως άνω site δεν δημοσιεύθηκε όπως θα απέβαλαν λόγοι στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Έτσι, την αποστέλλω σε σας με την ελπίδα ότι εσείς θα φανείτε πιο αντικειμενικοί.

      Κατ’ αρχάς προκαλεί εύλογη απορία η επιπόλαιη τοποθέτηση στο θέμα ενός τόσον έμπειρου γιατρού σαν τον κ. Λαιόπουλο. Φαντάζομαι ότι έπεσε θύμα παραπληροφόρησης από συμβούλους κακόπιστους.

      Προς γνώσιν, λοπόν και συμμόρφωσιν αντιγράφω αυτολεξί τον Νόμο που αφορά την περίπτωση της Ιατρικής εργασίας και ποιοι μπορούν να την ασκήσουν, σύμφωνα με τον Νόμο 3144 της 8/5/2003.

      «Ο Ιατρός εργασίας πρέπει να κατέχει και να ασκεί την ειδικότητα της Ιατρικής Εργασίας, όπως πιστοποιείται απ’ τον οικείο Ιατρικό σύλλογο. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος «Ιατρικός Εργασίας» νοείται εφ εξής ο Ιατρός που διαθέτει την ειδικότητα της Ιατρικής της εργασίας.

      Κατ’ εξαίρεση, τα καθήκοντα του Ιατρού Εργασίας, όπως αυτά προβλέπονται στον Ν 1568/1985 (ΦΕΚ 177 Α’) «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων» έχουν δικαίωμα να ασκούν:

1.       Οι Ιατροί χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν συνάψει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών Ιατρού εργασίας με επιχειρήσεις και αποδεικνύουν την άσκηση των καθηκόντων αυτών συνεχώς επί επτά τουλάχιστον έτη.

2.       ΟΙ Ιατροί οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος Νόμου εκτελούν καθήκοντα Ιατρού εργασίας χωρίς να κατέχουν ή να ασκούν  τον τίτλο της ειδικότητας της Ιατρικής εργασίας, αλλά τίτλο άλλης ειδικότητας.»

 

3.       Εδώ θα πρέπει να θυμίσω στον κ. Λαιόπουλο ότι δεν μπορεί Δημόσιος λειτουργός  (Ιατρός του Κέντρου Υγείας για παράδειγμα) να κατέχει και άλλη έμμισθη θέση στο Δημόσιο, όσο και αν διακαώς το επιθυμεί.

4.       Πολύ θα επιθυμούσα μια δημόσια συγνώμη απ’ τον κ. Λαιόπουλο, πράγμα που θα ήταν ιδιαίτερα αξιοπρεπές από μέρους του και απόλυτα σύμφωνο με την τεράστια επιστημονική προσφορά του στον τόπο.

Σας Ευχαριστώ

Χαρσός Λάκης

Πλαστικός Χειρουργός

Ιατρός Εργασίας

Κοζάνη 12/5/2015