Πρόσκληση σε έκθεση Κοσμήματος - Κεραμικής

prosklegkosm17Σας προσκαλώ στα εγκαίνια της έκθεσης κοσμήματος – κεραμικής, την Δευτέρα 16 Ιουνίου στις 8:00 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο του Δήμου Κοζάνης (έναντι Μητρόπολης).

Σιούστη Ελένη

Συμμετέχουν: Τερέζα Δέγλερη (κόσμημα), Αυγούστα Πάπαρη (κεραμική)

Διάρκεια έκθεσης : 16 – 22 Ιουνίου

Ώρες λειτουργίας: πρωί 11π.μ.-1:00μ.μ. , απόγευμα 7:00 μ.μ. – 10:00 μ.μ.

ΚΟΣΜΟΣ-ΚΟΣΜΗΜΑ

Η λέξη κόσμημα προέρχεται από τη λέξη κόσμος που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει στολίδι, αρμονία, ρυθμός, τάξη, οργανωμένη δομή. Κατά τον Όμηρο οτιδήποτε φτιάχνει ένας δημιουργός είναι ‘’κόσμος’’.

Πηγή έμπνευσης για να δημιουργήσω το δικό μου κόσμο-κόσμημα αποτελεί ο ελληνικός (και όχι μόνο) πολιτισμός, η παράδοση, η φύση, ιδέες που προκύπτουν από κάποιο βιβλίο κ.α.

Τα υλικά μου, κλωστές, ημιπολύτιμοι λίθοι και παλιά στοιχεία-σπαράγματα που με καλούν και με προκαλούν να τους δώσω σχήμα, μορφή, να τα αναστήσω.

Η ταπεινή κλωστή με οδηγεί, καθώς νοιώθω πια πως είναι κομμάτι μου και προέκταση των χεριών μου. Μαζί της ξεδιπλώνεται ο μύθος της Αριάδνης και οι εικόνες των παραμυθιών που άκουγα σαν παιδί ζωντανεύουν στη μνήμη.

Οι ημιπολύτιμοι λίθοι, δώρα πολύτιμα της γης με τα υπέροχα χρώματα και την ενέργειά τους επιζητούν   να συμμετάσχουν .

Τα παλιά στοιχεία,   απομεινάρια περασμένων καιρών κουβαλούν μνήμες και αντιστέκονται με την παρουσία τους στη φθορά του χρόνου και την μαζική βιομηχανική παραγωγή.

   Το ταξίδι μου στον υπέροχο κόσμο της δημιουργίας κοσμήματος που ξεκίνησε απρόσμενα ένα πρωινό του περασμένου Μαρτίου, συνεχίζεται μέχρι τώρα με πολύ πάθος και υπομονή.

Γεννήθηκα στην Αιανή, μεγάλωσα στην Κοζάνη σε καιρούς που τα παιδιά έπαιζαν αγαλματάκια και κρυφτό και ονειρεύονταν. Προσπαθώ ακόμα να ονειρεύομαι δημιουργικά…

Ελένη Σιούστη